Zece fete ucise în Afganistan, în explozia unei mine antipersonal

Zece fete cu vârste cuprinse între nouă şi 11 ani au fost ucise în explozia unei mine antipersonal pe care au lovit-o în mod accidental în timp ce adunau lemne, în estul Afganistanului, au anunţat luni autorităţile.

245 afișări
Imaginea articolului Zece fete ucise în Afganistan, în explozia unei mine antipersonal

Zece fete ucise în Afganistan, în explozia unei mine antipersonal (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Accidentul s-a produs în provincia Nangarhar după ce o fată a lovit această mină veche cu un topor, a declarat pentru AFP Mohammad Sediq Dawlatzai, guvernatorul provinciei Shaparhar.

"O mină veche datând din perioada «jihadului» (împotriva trupelor sovietice, în anii '80) a explodat, omorând zece fete şi rănind ale două", a declarat el.

Un purtător de cuvânt al proviniciei Nangarhar, Ahmad Zia Abdulzai, a declarat că mina a fost instalată de către "inamici ai Afganistanului", referindu-se la insurgenţi talibani.

De la retragerea sovieticilor, în 1989, după zece ani de ocupaţie, aproape 700.000 de mine şi peste 15 milioane de diverse dispozitive explozive au fost distruse în Afganistan, potrivit unor date ONU.

Însă, în pofida unor operaţiuni de deminare, peste trei decenii de conflict au transformat ţara într-una dintre cele mai "minate" din lume.

Talibanii recurg la bombe artizanale, pe care le ascund de-a lungul drumurilor, vizând trupe afgane şi NATO. Acestea ucid, de asemenea, numeroşi civili.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici