Zeci de mii de persoane au participat la un miting de susţinere a integrării europene, la Chişinău - VIDEO

Zeci de mii de persoane au participat duminică la un miting, "Pro Europa", organizat de coaliţia aflată la putere în Piaţa Marii Adunări Naţionale de la Chişinău, pentru a-şi exprima susţinerea faţă de o apropiere a ţării faţă de Uniunea Europeană (UE), înaintea summitului de la Vilnius.

941 afișări
Imaginea articolului Zeci de mii de persoane au participat la un miting de susţinere a integrării europene, la Chişinău - VIDEO

Zeci de mii de persoane au participat la un miting de susţinere a integrării europene, la Chişinău - VIDEO

Potrivit presei locale, între 60.000 de persoane, potrivit poliţiei, şi aproximativ 100.000 de persoane, potrivit organizatorilor, au participat la acest miting, în cadrul căruia a fost adoptată o "Declaraţie Pro Europeană".

"Proclamăm opţiunea pro-europeană drept singura corectă pentru viitorul ţării noastre şi unica sursă pentru a asigura drepturile, libertăţile şi prosperitatea tuturor cetăţenilor", se arată în această declaraţie adoptată de oficiali duminică, imediat după prânz. "Ne angajăm, fiecare în activitatea şi comunitatea sa, să facem tot ceea ce ne stă în puteri pentru a atinge obiectivele Republicii Moldova pe calea integrării europene", se arată în continuare în document.

Declaraţia îndeamnă totodată "partidele din (cadrul) Coaliţiei Pro-Europene să dea dovadă de unitate şi maturitate, în numele intereselor naţionale şi a tuturor cetăţenilor Republicii Moldova".

După adoptarea acestui text, evenimentul a continuat cu un concert, iar participanţii s-au prins într-o horă, după care pe scenă au urcat vedete autohtone.

Adresându-se mulţimii, preşedintele moldovean Nicolae Timofti, care a notat că în "ultimii 25 de ani ne-am adunat aici în momente de răscruce", a subliniat că "aici ne-am exprimat voinţa de a fi liberi, de a ne construi singuri viitorul. Aici am decis ca limba noastră să fie scrisă în grafia latină".

"Astăzi (duminică) ne-am reunit din nou pentru a întări legământul pe care l-am dat în primii ani mişcării naţionale", a continuat el, apreciind că "parcursul european reprezintă şansa pentru a reface economia". "A clădi o societate cu sens şi viziune înseamnă circulaţia liberă a persoanelor şi modernizarea ţării", a subliniat şeful statului.

Liderul PDM şi fostul preşedinte al Parlamentului Republicii Moldova Marian Lupu a declarat că prezenţa în piaţă a numeroşilor moldoveni arată că Republica "Moldova aparţine Europei. Suntem pe drumul cel drept!". "La summitul de la Vilnius ni se va recunoaşte un merit, (şi anume) că (Republica) Moldova şi-a împlinit toate angajamentele în (cadrul) Parteneriatului Estic. Dar ni se va întinde o mână - parafarea Acordului de Asociere la UE".

Fostul premier Vlad Filat a declarat că "astăzi suntem liberi să alegem", exprimându-şi speranţa că ţara "a ales binele, frumosul, un viitor sigur". "Suntem europeni (din punct de vedere) geografic, istoric, cultural, lingvistic", a spus el, adăugând că are un "mesaj pentru Europa, din această piaţă, (şi anume) chiar dacă voi nu ne vreţi, noi vă vrem şi vă iubim!".

Evenimentul a început duminică înainte de prânz, soprana Valentina Nafornita interpretând imnul de stat al Republicii Moldova. La miting au participat persoane venite din toată ţara, purtând steaguri moldoveneşti sau ale UE ori pancarte uriaşe cu numele raionului din care proveneau . "Numărul celor care vin este de peste două ori mai mare decât ne aşteptam. Oamenii s-au mobilizat ca niciodată", a scris deputatul Veaceslav Ioniţă într-un mesaj postat pe Facebook.

Unele dintre persoanele aflate în Piaţa Marii Adunări Naţionale nu ştiau de ce au venit, scrie ProTV Chişinău în pagina electronică. "Sunt lucrător social şi ne-au spus să venim. Nu cunoaştem alte informaţii", a declarat un participant citat de post. "Am venit pentru binele copiilor, nepoţilor şi strănepoţilor noştri", a declarat altă persoană. "Am venit să pierdem timpul", a spus altcineva.

Manifestaţia a provocat ambuteiaje pe străzile capitalei moldovene, provocând indignarea unor şoferi, care au fost nevoiţi să aştepte ore în şir în coloane. De asemenea, unele autobuze care i-au transportat pe manifestanţi din diverse raioane au oprit chiar în mijlocul drumului pentru a-şi debarca pasagerii. Mulţi dintre ei nu ştiau de ce au venit, potrivit aceleiaşi surse.

Mitingul de la Chişinău a avut loc cu câteva săptămâni înaintea summitului de la Vilnius (Lituania), în cadrul căruia Republica Moldova speră să semneze un acord de parteneriat cu Uniunea Europeană.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici