Zelenski este în drum spre Washington, întâlnire cu Biden şi posibil discurs în Congres

Preşedintele Joe Biden şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-ar putea întâlni miercuri la Casa Albă, potrivit a două surse familiare cu planificarea, într-o vizită la Washington care este programată să includă un discurs în faţa unei sesiuni comune a Congresului, scrie CNN.

668 afișări
Imaginea articolului Zelenski este în drum spre Washington, întâlnire cu Biden şi posibil discurs în Congres

Zelenski este deja în drum spre Washington, au declarat două surse separate, pentru o vizită care marchează prima sa deplasare în afara Ucrainei de la începutul invaziei ruseşti în luna februarie a acestui an.

Vizita la Casa Albă va include o întâlnire cu Biden şi cu oficiali de top ai administraţiei şi este planificată să coincidă cu intenţia administraţiei de a trimite ţării un nou pachet de asistenţă pentru apărare. Biden va anunţa în timpul vizitei preconizate o asistenţă suplimentară de 1,8 miliarde de dolari pentru Ucraina, o creştere semnificativă a ajutorului, care are în prim plan sistemele de rachete Patriot din cadrul pachetului, a declarat un oficial american pentru CNN.

Noul anunţ se va adăuga celor aproape 20 de miliarde de dolari în asistenţă de securitate oferită de SUA Ucrainei de la începutul invaziei ruseşti şi va veni în acelaşi moment în care legislatorii americani analizează o serie de cheltuieli guvernamentale de amploare care includ un ajutor de urgenţă suplimentar de 45 de miliarde de dolari pentru această ţară.

Casa Albă a refuzat să comenteze cu privire la o potenţială vizită sau la anunţul lui Biden sau la noi anunţuri de asistenţă de securitate.

Zelenski ar putea vizita Capitoliul pentru a vorbi miercuri seara, deşi sursele spun că detaliile vizitei nu au fost finalizate, în condiţiile în care oficialii lucrează la pregătirile de securitate. Preşedinta Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, nu a dorit să confirme informaţiile potrivit cărora Zelenski ar urma să vină miercuri la Capitoliu, spunând: "Nu ştiu dacă se va întâmpla asta".

"Nu ştim încă. Pur şi simplu nu ştim", a spus ea.

Când a fost întrebată de CNN dacă invitaţia i-a fost făcută, ea a spus: "Nu. Nu până nu ştim dacă poate veni".

O vizită a liderului ucrainean la Washington ar însemna un moment important la 10 luni de la începutul războiului din Ucraina.

Pelosi a dat telefoane deputaţilor, îndemnându-i să se prezinte miercuri la Capitoliu, de teamă că sala va fi goală înainte de vacanţa de sărbători, a declarat un membru. Pelosi a cerut ca membrii să fie prezenţi miercuri seara "pentru un accent foarte special pe Democraţie".

Aşteptarea membrilor, conform mai multor surse, este ca Zelenski să se adreseze Congresului miercuri. Dar sursele avertizează că acest lucru ar putea să nu fie definitiv staabilit, din cauza unor probleme de securitate.

Ucraina a solicitat SUA să trimită sistemul avansat de apărare aeriană cu rază lungă de acţiune, care este foarte eficient în interceptarea rachetelor balistice şi de croazieră, în timp ce se află sub un baraj de atacuri ruseşti cu rachete şi drone care au distrus infrastructura cheie din întreaga ţară.

O baterie de rachete Patriot ar fi cel mai eficient sistem de armament defensiv cu rază lungă de acţiune trimis în ţară, iar oficialii spun că va contribui la securizarea spaţiului aerian pentru naţiunile NATO din Europa de Est. CNN a relatat pentru prima dată săptămâna trecută că SUA intenţionează să trimită sisteme Patriot în Ucraina.

Nu este clar câte lansatoare de rachete vor fi trimise, O baterie Patriot tipică include un set de radare care detectează şi urmăreşte ţintele, computere, echipamente de generare a energiei, o staţie de control al angajamentului şi până la opt lansatoare, fiecare conţinând patru rachete gata de tragere.

Ucraina solicită sistemul de luni de zile, dar provocările logistice legate de livrarea şi operarea acestuia sunt imense. În ciuda acestor obstacole, "realitatea a ceea ce se întâmplă pe teren" a determinat administraţia să ia această decizie, a declarat pentru CNN oficialul de rang înalt al administraţiei, menţionând că barajele intense de rachete ruseşti continuă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici