Zelenski: Summitul NATO este decisiv pentru Europa / Un oficial german ar vrea admiterea parţială a Ucrainei

Summitul NATO va fi determinant pentru securitatea Europei, afirmă preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, care pledează insistent pentru admiterea ţării sale în Alianţa Nord-Atlantică, iar, pe fondul disensiunilor, un oficial parlamentar german propune integrarea unor regiuni ucrainene.

396 afișări
Imaginea articolului Zelenski: Summitul NATO este decisiv pentru Europa / Un oficial german ar vrea admiterea parţială a Ucrainei

"Mai avem o săptămână până la un moment-cheie pentru securitatea noastră comună în Europa. Noi colaborăm cât se poate de intens cu partenerii pentru ca securitatea noastră comună să aibă de câştigat la summitul de la Vilnius", a declarat Volodimir Zelenski, citat de site-ul Tagesschau.de. Marţi, Zelenski a discutat din nou cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Volodimir Zelenski ar vrea ca Ucraina să primească o perspectivă clară de aderare la NATO cu ocazia summitului de la Vilnius, programat săptămâna viitoare. Însă numeroase ţări, în principal Germania, se opun iniţiativei. Cancelarul german, Olaf Scholz, a reafirmat marţi că Ucraina nu poate deveni membră NATO atât timp cât este implicată în conflictul militar izbucnit prin invazia militară rusă. Poziţii similare au exprimat oficiali din Statele Unite şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Însă Michael Roth, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Bundestag, Camera inferioară a Parlamentului german, a propus miercuri integrarea parţială a Ucrainei în NATO, în etapa iniţială a procesului de aderare.

"Regiunile Ucrainei care sunt în prezent sub controlul sigur al Administraţiei democratice de la Kiev, ar trebui admise în NATO cât mai rapid posibil. Trebuie să depăşim într-un fel dilema teribilă care are drept rezultat amânarea deciziei privind admiterea Ucrainei în NATO", a afirmat Michael Roth, citat de publicaţiile Die Zeit şi Der Spiegel.

Rusia se opune vehement admiterii Ucrainei în NATO, iar perspectivele unei eventuale integrări a ţării în Alianţa Nord-Atlantică se numără printre motivele invocate de Administraţia de la Moscova pentru declanşarea invaziei militare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
ucraina,
germania,
nato

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici