Jurnal de pandemie. Prof. Dr. Olga Simionescu: Încercaţi să ne faceţi să aflăm cine conduce strategia anti Covid 19, mesajul nu este uniform!

  • Prof. Dr. Olga Simionescu le recomandă autorităţilor să spună concret cine anume conduce strategia anti Covid 19 şi le atrage atenţia că mesajul lor nu vine uniform
  • Prof. Simionescu spune că echipa care gestionează criza epidemiei de Covid 19 în România trebuie să conţină şi un epidemiolog
  • Expertul spune că orice pacient care intră în spitale trebuie testat, la fel şi orice cadru medical, la cerere
28382 afișări
Imaginea articolului Jurnal de pandemie. Prof. Dr. Olga Simionescu: Încercaţi să ne faceţi să aflăm cine conduce strategia  anti Covid 19, mesajul nu este uniform!

Jurnal de pandemie. Prof. Dr. Olga Simionescu: Încercaţi să ne faceţi să aflăm cine conduce strategia anti Covid 19, mesajul nu este uniform!

Redăm mai  jos în integralitate jurnalul de pandemie transmis jurnaliştilor mediafax de Prof. Dr. Olga Simionescu: 

"Lunea este prima zi neagră în calendar după duminica trecută cu roşu, ca o zi de sărbătoare,  spunea unul din preferaţii mei în “La Medeleni”. In copilărie mi se repeta  că Ionel Teodoreanu nu-i un scriitor foarte important, dar cum nu eram critic literar, am privit rebel, de fiecare dată,  opiniile exegeţilor din familie. Pe vremuri mai găseam resurse să lupt (inegal) cu unchi’miu, reputat  profesor de filologie  de la Universitate. Argumentele mele (“au înflorit zarzării!”) erau însă decimate, “biete metafore care ii conferă  prozei o lungime exagerată”. Ţin şi acum la Ionel Teodoreanu şi mai cred că primavara este anotimpul lui.  Ţin, desigur, şi  la ideile mele pe care nu voi ezita să le rostesc mai cu seamă acum, când există o problemă medicală la nivel planetar.

Revenons a nos moutons,  ne aşteaptă o săptămână grea, cu anunţuri despre “mii de noi seropozitivi “ (pe zi?), cu  scenariul IV în care numărul de cazuri ameninţă locurile existente în spitale şi cu oamenii  terminaţi încuiaţi în case, cu Halate Albe detaşabile prin alte locuri….apoi li se desface capsa şi un alt Halat Alb îi ia locul celui căzut.

Dar şi weekend-ul ne-a fost agitat, s-au derulat  scenarii cataclismice pe voci ţipătoare ale personajelor care rostogoleau  ochi bulbucaţi pe ecranul dat subsecvent pe mute, iar  telefonul  pe vibraţie mi-a plonjat de pe fotoliu pe jos la fiecare deces care era anunţat drept Breaking news!  Bieţii adormiţi întru Domnul, aveau parte după  viaţa pe pământ, de analiza publică a dosarului medical spre a vedea dacă se încadrează în profilul de vârstă şi de comorbidităţi publicat în prestigiosul The Lancet. Apără-mă şi mă miluieşte!

Aflându-ne în Dâmboviţa, analiştii parametrilor din dosarele medicale  televizate erau economişti sau specialişti în finanţe şi m-a uluit să constat cum verificau ei cinematografic o eventuală deviere către curba de vârstă tânără a incidenţei.

Treaba mi se pare,  în primul rând, o lipsă de respect.

Ne hrănim de prea multă vreme cu o justitie televizată, dar ca să facem studiu de caz medical la o oră de vârf, cu pacientul decedat, asta depăşeşte orice limită.

Nu exprim păreri politice niciodată, e prea greu domeniul şi am inţeles asta într-o zi pe când priveam la pensionarii care jucau table într-un parc. Sesisez însă  în societatea nostră convulsii, opinii divergente şi o lipsă de solidaritate care o să ne coste, acum şi după.

Gândul meu conduce în această dimineaţă către următoarele propuneri pentru  diriguitorii noştri:

 

  1. Aveţi o problemă de comunicare. Sugerez să:

 

  1.  Încercaţi să ne faceţi să aflăm  cine mai precis conduce strategia anti-Covid 19, cine răspunde şi cine decide pe topic. Se subînţelege că respectăm  ordonanţele şi legile ţării în care trăim. Mesajul nu vine uniform, unul spune hăis şi altul cea, lucru care sperie oamenii.
  2.  Înlocuiţi afirmaţia: “medicii seropozitivi SarsCo-V2 vor ajunge să ingrijească pacienţi în spitale” cu următoarea: “înţelegem că tot personalul medical trebuie să fie protejat, luăm măsuri în consecinţă” şi faceţi tot ce puteţi ca Halatele  Albe să nu cadă la datorie sau să nu fugă (Mioveni este un exemplu). Halatele Albe nu pot lucra cu uniforma lor de zi cu zi, cum am mai spus în jurnal. 
  3. Chiar dacă ele, desigur, fac parte din Intelligence (descărcări de adrenalină + nu au nevoie de uniformă), nu e cazul să le  sacrificaţi, cine va mai ingriji pacienţii, acum şi după? Dacă se va ajunge la scenariul din Italia, sistemul nostru va fi fiind la pământ, scenariu  pe care nu-l văd plauzibil. Halatele Albe vor fi detaşate în alte locaţii, plecând prin ţară, deoarece sunt detaşabile. Cazarea va fi rezolvată de oficialităţile locale 🥰. Un Halat Alb îşi lasă copiii încuiaţi în casă  într-o localitate şi se detaşează aiurea unde aşteaptă o cazare şi poate găseşte sau  nu echipamente spaţiale. Sunteti siguri că v-aţi gândit bine? Halatul se poate îmbolnăvi şi copiii îl vor aştepta ca în “Marile speranţe” pe care poate tocmai l-au citit.
  4. Nu mai înnebuniţi oamenii cu feedbackuri veşnic negative, de genul: mii de cazuri vor veni în fiecare zi, scenariul 4 se apropie, intrăm sigur în el, nu vom avea locuri în spitale. Numărul de cazuri raportate  se va ridica odată cu creşterea capacităţii de testare, însă există forme asimptomatice, uşoare, medii şi severe şi încă nu e clar dacă raportarea mortalităţii e corectă.

 

  1. Daţi-i în grija serviciilor speciale (STS, SRI)  pe noii-veniţi care nu respectă  carantina. Asist cu admiraţie la abordarea din Israel, unde lumea este detectată  prin GSM. O ţară pregătită în orice clipă pentru război, cu o populaţie practic răspândită în toate colţurile lumii, la muncă, şi care se întoarce în fiecare weekend la familie. Aţi văzut ce cazuri puţine au şi cât de discreţi sunt?  O mare parte din cazurile de la noi se datorează repatriaţilor care nu se izolează şi care se plimbă nestingheriţi prin târg.

 

  1. Puneţi-vă rezidenţii şi specialiştii tineri să studieze cu minţile lor luminate tot ce se publică internaţional în fiecare zi despre Covid-19 şi să vă pună la curent  cu cercetările, fiindcă lucrurile se schimbă cu repeziciune de la o zi la alta. Acum nu avem un antiviral specific, dar tratăm diferit faţă de cum se făcea acum o lună!  Creaţi cadrul legal pentru implementare, căci  avem  nevoie de un tratament updatat (chiar şi încă neaprobat FDA)! Să vă spun că teste rapide au fost aprobate în SUA via FDA în regim de urgenţă?

 

  1. Introduceţi un epidemiolog în echipă şi să fie unul bun  (da, domnule doctor  Chirculescu de la  SUUB!)
  2. Testaţi :  a. Orice pacient care intră într-un spital; în caz contrar, Halatele Albe vor cădea în domino. (Se pot folosi teste rapide sau PCR)  La cerere orice cadru medical.

c.  Cât mai mulţi oameni, fără contact direct cu personalul medical. De ce excludeţi ca testele să fie lăsate în faţa uşii şi să se folosească telefonul? Aglomerarea oamenilor pentru PCR este utopică.

d. Explicaţi-le oamenilor concret în ce constă testarea, care este diferenţa între PCR şi testele rapide, de ce unele teste rapide sunt bune şi altele nu. Omul nu înţelege ce este anticorpul, cum nici noi nu ştim să ridicăm singuri centrale nucleare.

  1. Mergeţi în continuare  pe minunata idee de a trata cazurile asimptomatice/uşoare la domiciu, însă asiguraţi-vă că există suport pentru distribuirea  medicamentelor.
  2. Pregătiţi oamenii cu calm pentru  creşterea  numărului de cazuri explicabilă prin   a. creşterea puterii de testare.  b  transmiterea  comunitară şi extracomunitară.
  3. Explicaţi-le oamenilor  pe înţeles  ce înseamnă şi de ce este atât de importantă rata de mortalitate, dar şi care este legătura între testare  şi declararea riguroasă a acestei rate.
  4. Daţi-le oamenilor speranţa că un sistem de sănătate ca al nostru va reuşi să rezolve mai bine decât altele cu pedigree o problem cu care se confruntă mapamondul aflat în pandemie!
  5. Evitaţi greşelile Italiei şi căutaţi către modele de succes!

Nihil sine Deo, citiţi din Cartea Cărţilor!

Keep you posted!"

 

 

 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici