Curtea Internaţională de Justiţie a stabilit că SUA au îngheţat ilegal anumite active iraniene ca parte a pachetelor de sancţiuni

  • Judecătorii de la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) au decis că Washingtonul a permis în mod ilegal instanţelor să îngheţe activele unor companii iraniene
  • CIJ a ordonat Statelor Unite să plătească despăgubiri, însă suma acestora va fi stabilită ulterior
  • Victorie parţială pentru Iran: deşi SUA a greşit abordarea, instanţele nu au jurisdicţie peste 1,75 miliarde de dolari în active îngheţate de la banca centrală iraniană
381 afișări
Imaginea articolului Curtea Internaţională de Justiţie a stabilit că SUA au îngheţat ilegal anumite active iraniene ca parte a pachetelor de sancţiuni

Sursa foto: Profimedia

Ministerul de Externe al Iranului a revendicat victoria parţială în faţa inamicului său tradiţional. Decizia Curţii Internaţionale de Justiţie este o dovadă a nevinovăţiei Iranului şi a încălcărilor regulate comise de către guvernul SUA.

Hotărârea vine pe fondul tensiunilor sporite dintre Statele Unite şi Iran, după ciocnirile de săptămâna trecută dintre cele două tabere rivale în Siria.

Relaţiile SUA - Iran au fost încordate după ce încercările de a reînvia acordul nuclear din 2015 au eşuat.

„Curtea a concluzionat că Statele Unite şi-au încălcat obligaţiile în temeiul. tratatului de prietenie”, a declarat judecătorul Kirill Gevorgian.

Iranul are dreptul la despăgubiri, iar părţile au la dispoziţie 24 de luni pentru a conveni asupra unei sume. Dacă acest lucru nu ar funcţiona, instanţa ar începe o nouă procedură pentru stabilirea despăgubirilor.

Judecătorii au explicat, de asemenea, că instanţa nu are jurisdicţie asupra activelor de 1,75 miliarde de dolari de la banca centrală a Iranului deţinute de SUA, deoarece acea bancă nu era o întreprindere comercială şi, prin urmare, nu este protejată de tratat.

Hotărârile CIJ, instanţa supremă a Naţiunilor Unite, sunt obligatorii, dar nu are mijloace de a le pune în aplicare. Statele Unite ale Americii şi Iranul sunt printre puţinele ţări care au ignorat deciziile curţii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici