"Băiat de aur" mumificat, găsit acoperit cu 49 de amulete preţioase

"Băiat de aur" mumificat a fost găsit acoperit cu 49 de amulete preţioase. Cercetătorii i-au „dezvelit” digital rămăşiţele.

2095 afișări
Imaginea articolului "Băiat de aur" mumificat, găsit acoperit cu 49 de amulete preţioase

Sursa foto: Twitter

Când un adolescent a murit acum 2.300 de ani în Egipt, a fost mumificat şi împodobit cu 49 de amulete protectoare şi o mască de aur pentru a-l ghida în viaţa de apoi.

Cercetătorii au descoperit amuletele aşezate pe şi în interiorul corpului "băiatului de aur" mumificat atunci când cu ajutorul unor tomografii computerizate menite să „dezvelească” digital rămăşiţele, fără a le deranja.

Rămăşiţele au fost descoperite pentru prima dată în 1916 într-un cimitir numit Nag el-Hassay, folosit între aproximativ 332 î.Hr. şi 30 î.Hr. în sudul Egiptului. Mii de corpuri conservate, multe dintre ele aflate încă în sicriele lor originale, au fost scoase în Egipt în secolul al XIX-lea şi la începutul secolului al XX-lea înainte de a fi mutate la Muzeul Egiptean din Cairo.

La fel ca multe altele, mumia a rămas neexaminată în momentul descoperirii şi a fost mutată în subsolul muzeului.

Deşi cercetătorii sunt interesaţi să afle mai multe despre sănătatea oamenilor din antichitate, precum şi despre riturile de moarte şi credinţele vechilor egipteni, dezvelirea rămăşiţelor mumificate este un proces distructiv. În ultimii ani, cercetătorii au folosit tomografiile computerizate pentru a privi sub învelişuri, lăsând corpurile complet intacte.

Rămăşiţele „băiatului de aur” au fost depozitate în două sicrie suprapuse. Sicriul exterior era simplu şi inscripţionat cu litere greceşti, în timp ce sarcofagul interior din lemn avea modele. Când cercetătorii au scanat mumia, au observat 49 de amulete cu 21 de modele diferite, inclusiv o limbă de aur plasată în interiorul gurii şi un scarabeu cu inimă de aur situat în piept, despre care egiptenii antici credeau că ar putea ajuta la trecerea în viaţa de apoi.

Tânărul, despre care se crede că ar fi avut între 14 şi 15 ani, purta, de asemenea, o mască aurită pe cap, încrustată cu pietre şi un înveliş protector numit cartonnage pe trunchi.

Toate organele îi fuseseră îndepărtate, cu excepţia inimii, iar creierul îi fusese înlocuit cu răşină.

Vechii egipteni credeau că după moarte îi aşteaptă o altă viaţă, dar pentru a ajunge în viaţa de apoi era nevoie de o călătorie „periculoasă”. Imbalsamatorii aveau grijă să pregătească trupurile pentru această trecere, iar băiatul de aur era bine echipat pentru călătorie, potrivit unui studiu publicat marţi în revista Frontiers in Medicine.

În picioare îi fuseseră puse sandale albe, în timp ce trupul îi era împodobit cu ferigi.

Deşi cauza morţii nu este clară, tomografiile au arătat că băiatul avea o înălţime de 128 de centimetri şi o faţă ovală, nas mic şi bărbie îngustă.

Identitatea sa rămâne necunoscută, dar igiena dentară bună, calitatea mumificării şi amuletele sugerează că avea un statut socio-economic ridicat, potrivit studiului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici