Carla Bruni-Sarkozy şi Isabelle Adjani, numite "prostituate" de un cotidian iranian

Carla Bruni-Sarkozy şi Isabelle Adjani au fost numite "prostituate" de cotidianul Kayhan din Iran, după ce prima doamnă a Franţei şi celebra actriţă franceză au semnat o petiţie pentru eliberarea unei femei iraniene condamnate la moarte pentru adulter, informează dailymail.co.uk.

39 afișări
Imaginea articolului Carla Bruni-Sarkozy şi Isabelle Adjani, numite "prostituate" de un cotidian iranian

Carla Bruni-Sarkozy şi Isabelle Adjani, numite "prostituate" de un cotidian iranian (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Carla Bruni-Sarkozy s-a alăturat astfel unei campanii internaţionale ce are scopul de a o salva pe Sakineh Mohammadi-Ashtiani, o femeie din Iran în vârstă de 43 de ani, mamă a doi copii, condamnată la moarte.

Sakineh Mohammadi-Ashtiani este acuzată că şi-ar fi înşelat soţul şi ar fi intenţionat să îl ucidă - riscând astfel pedeapsa capitală pentru "crimele" săvârşite - şi ar putea fi ucisă cu pietre într-o piaţă publică.

Carla Bruni-Sarkozy - cea de-a treia soţie a preşedintelui francez Nicolas Sarkozy - a semnat o petiţie internaţională prin care numeroase personalităţi cer eliberarea acuzatei.

Săptămâna trecută, Carla Bruni a declarat: "Nu înţeleg ce ar putea aduce bun această ceremonie macabră, nici motivele juridice care ar putea să o justifice".

Într-o scrisoare publică, în care i se adresează direct acuzatei Sakineh Mohammadi-Ashtiani, prima doamnă a Franţei a scris: "De ce să îţi verşi sângele şi să îi lipseşti pe copii de mama lor? Doar pentru că ai trăit, pentru că ai iubit, pentru că eşti femeie şi pentru că eşti iraniană? Întreaga mea fiinţă refuză să accepte acest lucru".

Însă publicaţia Kayhan ("Univers", în limba engleză, n.r.), cotidianul iranian care sprijină regimul extremist ultraconservator islamic de la Teheran, o acuză pe Carla Bruni-Sarkozy de ipocrizie. Un editorial din acest cotidian descrie pe larg viaţa amoroasă a Carlei Bruni, care a avut numeroase relaţii cu personalităţi din showbiz.

Intitulat "Prostituatele franceze se alătură protestului pentru drepturile omului", articolul din Kayhan le critică în termeni duri pe prima doamnă a Franţei şi pe Isabelle Adjani, o prietenă a Carlei Bruni, care a cerut şi ea eliberarea lui Sakineh Mohammadi-Ashtiani.

Cotidianul Kayhan susţine că "apără ideologia Revoluţiei Islamice" şi este controlat de guvernul condus de preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad.

Şi televiziunea de stat din Iran a atacat-o violent pe Carla Bruni-Sarkozy pentru sprijinul oferit acuzatei Sakineh Mohammadi-Ashtiani, declarând că prima doamnă a Franţei se foloseşte de această acţiune pentru a încerca să îşi justifice propria imoralitate.

Palatul Elysee nu a avut nicio reacţie oficială faţă de aceste atacuri din presa iraniană, însă un apropiat al Carlei Bruni-Sarkozy a declarat că aceasta este "profund şocată" de acest atac mediatic.

Duminică, o femeie îmbrăcată şi machiată precum femeile condamnate la moarte în Iran, a participat la o acţiune de protest organizată la Paris, în timpul căreia manifestanţii au cerut eliberarea acuzatei Sakineh Mohammadi-Ashtiani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici