Cea mai mică Biblie din lume se poate citi doar la microscop. Cartea este expusă la Bastionul Croitorilor din Cluj

Cea mai mică Biblie din lume, care se poate citi doar cu ajutorul unui microscop, va fi expusă, începând de luni, la Bastionul Croitorilor din Cluj-Napoca, în cadrul unei expoziţii care reuneşte peste 250 de exemplare de Biblie, unele datând din secolul al XVII-lea.

998 afișări
Imaginea articolului Cea mai mică Biblie din lume se poate citi doar la microscop. Cartea este expusă la Bastionul Croitorilor din Cluj

Cea mai mică Biblie din lume se poate citi doar la microscop. Cartea este expusă la Bastionul Croitorilor din Cluj (Imagine: Andrei Pungovschi/Arhiva Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat de presă transmis luni de Primăria Cluj-Napoca, Institutul de Studii Biblice "Sola Scriptura" şi Florian Stoica, membru al organizaţiei "Liga Bibliei" din Germania, organizează, în parteneriat cu municipalitatea, la Bastionul Croitorilor, o expoziţie intitulată "Biblia - Cartea Vieţii".

În cadrul acesteia, vor fi expuse peste 250 de exemplare de Biblie, între care una dintre cele mai mici Biblii din lume, ale cărei file se pot lectura doar cu ajutorul lupei. De asemenea, vor fi prezentate Biblia din anul 1701, în original, tradusă de Martin Luther, şi Biblia în limba maghiară, în original, tradusă de Karoly Gaspar, tipărită în 1764.

Printre lucrările expuse se poate regăsi în facsimil "Biblia de la Bucureşti" sau "Biblia lui Şerban Vodă Cantacuzino", tipărită în anul 1688, traducerea din Septuaginta redactată şi adnotată în anul 2001 de către fostul mitropolit al Clujului IPS Bartolomeu, se arată în documentul citat.

Organizatorii au declarat luni că va fi expus un exemplar de Biblie care are dimensiunile de 1,5 pe 2,5 centimetri şi care se poate citi cu lupa, dar şi cea mai mică Biblie din lume, pe folie cu dimensiunea de 3/4 centimetri, care se poate citi doar cu ajutorul unui microscop şi care a fost adusă din Germania.

"Un exemplar al Bibliei pe folie de 3 pe 4 centimetri a fost dus de astronauţii care au ajuns pe Lună. Este cea mai mică Biblie din lume şi avem şi un microscop la Bastionul Croitorilor pentru ca vizitatorii expoziţiei să poată citi din ea", a precizat Szentagotai Lorant, unul dintre organizatori.

Expoziţia va fi deschisă de luni până duminică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici