Cele trei litere din limba română pe care le folosim cel mai puţin. Au apărut în alfabet abia în 1982

Alfabetul român actual este bazat pe cel latin. Până în anii '60 ai secolului XIX, în spaţiul românesc se folosea alfabetul chirilic, scrie Descoperă.

4060 afișări
Imaginea articolului Cele trei litere din limba română pe care le folosim cel mai puţin. Au apărut în alfabet abia în 1982

Cele trei litere din limba română pe care le folosim cel mai puţin. Au apărut în alfabet abia în 1982

Alfabetul român din prezent conţine 31 de litere.

Din 1860 şi până în 1982 a inclus 27 de litere. Odată cu apariţia primului Dicţionar ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române (DOOM), în 1982, grafia română s-a îmbogăţit cu literele q, w, y ca urmare a apariţiei mai multor neologisme care începeau cu aceste litere.

Acestea sunt considerate de către lingvişti litere „aparte“ deoarece sunt folosite numai în neologisme şi nume proprii străine, nefiind utilizate atât de des.

Citiţi continuarea articolului pe descopera.ro
 

 

 

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici