CRONOLOGIE: Principalele evenimente de pe scena muzicală internaţională în 2012

Principalele evenimente de pe scena muzicală internaţională în anul 2012:

628 afișări
Imaginea articolului CRONOLOGIE: Principalele evenimente de pe scena muzicală internaţională în 2012

CRONOLOGIE: Principalele evenimente de pe scena muzicală internaţională în 2012 (Imagine: AFP - MediafaxFoto)

PREMIILE GRAMMY

Cântăreaţa britanică Adele a fost marea câştigătoare la cea de-a 54-a gală Grammy, care a avut loc pe 12 februarie, unde a obţinut şase trofee din şase nominalizări, inclusiv la categoriile "albumul anului" ("21"), "înregistrarea anului" şi "cel mai bun cântec" ("Rolling in the Deep"), dar şi "cea mai bună cântăreaţă solo". Adele - aflată la prima ei apariţie pe scenă după intervenţia suferită pe coardele vocale în toamna anului 2011 - a furat tot spectacolul, care a avut şi momente serioase, cu tributuri aduse regretatei cântăreţe Whitney Houston, decedată cu o zi înainte de ceremonie, pe 11 februarie. De asemenea, Alicia Keys şi Bonnie Raitt au interpretat piesa "A Sunday Kind of Love" a Ettei James, o altă mare legendă a muzicii care a murit anul acesta, pe 20 ianuarie.

Rockerii de la Foo Fighters, cu şase nominalizări, au fost ceilalţi mari câştigători ai galei, cu cinci premii Grammy, la categoriile "cea mai bună interpretare rock" ("Walk"), "cea mai bună interpretare hard rock/ metal" ("White Limo"), "cea mai bună piesă rock" ("Walk"), "cel mai bun album rock" ("Wasting lights"), "cel mai bun clip lung" ("Foo Fighters: Back And Forth").

Cântăreţul Bruno Mars, nominalizat şi el la şase categorii de premii, a plecat acasă cu mâna goală, la fel ca şi excentrica Lady Gaga, nominalizată la trei categorii, în timp ce Kanye West, care a avut cele mai multe nominalizări - şapte -, a câştigat premiile pentru cea mai bună interpretare rap ("Otis", alături de Jay-Z), cel mai bun cântec rap şi cea mai bună colaborare rap ("All of the Lights") şi cel mai bun album rap ("My Beautiful Dark Twisted Fantasy").

Printre celelalte mari momente ale galei s-a numărat şi Beach Boys, celebrul grup californian, care a sărbătorit 50 de ani de la înfiinţare printr-o foarte aşteptată revenire pe scenă, după o absenţă de peste 20 de ani.

BRIT AWARDS

Cântăreaţa Adele a fost şi de data aceasta marea câştigătoare a galei, organizată pe 21 februarie. Artista s-a remarcat, însă, şi printr-un gest vulgar pe scenă la adresa organizatorilor, care i-au întrerupt discursul de mulţumire, întrucât transmisiunea televizată se apropia de final. La începutul celei de-a 32-a gale BRIT Awards - considerate cele mai importante distincţii ale industriei muzicale britanice -, Adele a fost premiată la categoria "cea mai bună cântăreaţă britanică solo", apoi s-a impus şi la mult râvnita categorie "cel mai bun album al anului" ("21").

Adele a fost nominalizată la trei categorii ale BRIT Awards, printre care şi "cel mai bun single britanic", trofeu care a revenit însă piesei "What Makes You Beautiful", interpretată de grupul One Direction, câştigătorii unui concurs de televiziune.

În discursul ei de mulţumire, Adele a declarat că este "mândră că a venit acasă cu şase premii Grammy, iar acum a primit şi premiul BRIT pentru cel mai bun album". Însă discursul ei a fost întrerupt la jumătate de prezentatorul galei, actorul James Corden, pentru a invita pe scenă trupa Blur - premiată pentru întreaga carieră -, care trebuia să cânte în închiderea evenimentului, care era televizat. Fotografii au surprins-o în acel moment pe Adele făcând un gest vulgar, arătând organizatorilor degetul mijlociu. Gestul ei a fost foarte comentat online, iar reprezentanţii postului ITV, care a transmis gala, şi-au cerut scuze, fapt urmat de scuzele lui Adele pentru gestul său.

La aceeaşi gală, Ed Sheeran, în vârstă de 21 de ani, a primit două trofee, pentru cel mai bun cântăreţ britanic debutant şi cel mai bun cântăreţ britanic solo, în timp ce Rihanna a primit pentru a doua oară consecutiv trofeul pentru cea mai bună cântăreaţă internaţională, iar Lana Del Rey s-a impus la categoria "cel mai bun artist internaţional debutant". Foo Fighters a triumfat la categoria "cel mai bun grup internaţional", trupa Coldplay s-a impus la categoria "cel mai bun grup britanic", iar Bruno Mars a fost desemnat "cel mai bun cântăreţ internaţional".

NME AWARDS

Florence Welch a câştigat două trofee la gala NME Awards 2012, care a avut loc pe 29 februarie, la Londra, eclipsând-o pe mult mai cunoscuta ei compatrioată Adele, care a fost "răsfăţata" galelor Grammy şi Brit Awards. Florence Welch, în vârstă de 25 de ani, s-a impus la categoria "cel mai bun artist solo", iar grupul ei, Florence + the Machine, a fost câştigătorul categoriei "cel mai bun cântec", cu piesa "Shake It Out", extrasă de pe albumul "Ceremonials". Kasabian a primit trofeul pentru cel mai bun grup britanic, iar Foo Fighters s-a impus la categoria "cel mai bun grup internaţional" şi "cea mai bună muzică de film", pentru coloana sonoră a documentarului "Back and Forth".

Trupa The Stone Roses, originară din Manchester, a fost şi ea premiată, la categoria "momentul muzical al anului", după ce muzicienii au anunţat reunirea grupului, anul trecut, într-o conferinţă de presă ce a trezit un interes uriaş în Marea Britanie, deoarece membrii ei nu au mai cântat împreună de la mijlocul anilor '90.

Solistul trupei britanice Hurts, câştigătoarea NME Award pentru cel mai bun videoclip, care a fost filmat în România, a declarat în timpul galei că toate româncele arată ca nişte vampiri. "Este o ţară frumoasă şi toate femeile (din România, n.r.) arată ca nişte vampiri. E o ţară minunată pentru a filma videoclipuri. Am dorit ca videoclipul nostru să semene cu filmele lui Jean Cocteau şi cu filmul «Logan's Run»".

ROCK AND ROLL HALL OF FAME

Axl Rose a fost huiduit la ceremonia de includere a trupei Guns N' Roses în Rock and Roll Hall of Fame, când numele său a fost rostit de muzicianul Billie Joe Armstrong, după ce veteranul rocker a declarat că refuză această onoare şi că va boicota evenimentul. Solistul trupei Guns N' Roses a lipsit de la evenimentul care a avut loc pe 14 aprilie, după ce a declarat că nu se simte "dorit şi nici respectat" de foştii săi colegi de formaţie, care, spre deosebire de el, au participat la ceremonie. De la refuzul de participare al trupei Sex Pistols, în 2006, Rose a fost primul artist care a boicotat public Rock And Roll Hall Of Fame, unde sunt incluşi muzicieni aleşi de o comisie formată din 600 de experţi din industrie.

Nici Rod Stewart nu a fost prezent la cea de-a 27-a ceremonie Rock and Roll Hall of Fame, unde trebuia să se reunească cu formaţia The Faces, însă artistul era bolnav şi a fost înlocuit de Mick Hucknell de la Simply Red.

Printre artiştii incluşi anul acesta în Rock and Roll Hall of Fame s-au numărat şi Red Hot Chili Peppers, Beastie Boys, dar şi legenda folk Donovan şi regretata compozitoare Laura Nyro.

IVOR NOVELLO AWARDS

Cântăreaţa britanică Adele a fost marea câştigătoare, fiind recompensată cu două trofee - inclusiv la categoria "compozitorul anului" -, la cea de-a 57-a gală Ivor Novello Awards, care a avut loc pe 17 mai, la Londra. Premiile Ivor Novello, ce recompensează cele mai bune compoziţii din muzica britanică şi irlandeză din anul precedent, sunt decernate prin votul compozitorilor.

La aceeaşi gală au mai fost premiaţi PJ Harvey (cel mai bun album - "Let England Shake"), Lana Del Rey,care a triumfat la categoria "cel mai bun cântec contemporan" cu piesa "Video Games", şi Ed Sheeran, care s-a impus la categoria "cel mai bun cântec" cu piesa "The A Team".

Grupul Take That, care s-a reunit anul trecut cu fostul membru Robbie Williams, pentru a susţine un turneu mondial sold-out, a fost recompensat cu un trofeu special pentru contribuţia deosebită adusă muzicii britanice. De asemenea, Mark Knopfler, solistul trupei Dire Straits, a primit un premiu pentru întreaga carieră.

SONGWRITERS HALL OF FAME

Geniile muzicale Gordon Lightfoot, Bob Seger, Don Schlitz, Harvey Schmidt & Tom Jones şi Jim Steinman au devenit noii membri ai Songwriters Hall of Fame, cea de-a 43-a ceremonie a acestei organizaţii având loc pe 14 iunie, la New York. În Songwriters Hall of Fame sunt incluşi compozitori care au avut contribuţii extraordinare la dezvoltarea muzicii şi care au îmbogăţit prin munca lor cultura mondială.

MTV VIDEO MUSIC AWARDS

Grupul One Direction a fost marele învingător la gala MTV Video Music Awards, care a avut loc pe 6 septembrie, impunându-se la trei categorii de premii. One Direction, câştigător al versiunii britanice a emisiunii concurs "The X Factor", a învins artişti celebri, precum Rihanna şi Justin Bieber la categoria "cel mai bun videoclip pop", dar şi pe compatrioţii lor din trupa The Wanted la categoria "cel mai bun artist debutant". Grupul britanic s-a impus şi la categoria "videoclipul care merită cele mai multe partajări pe internet" - un premiu decernat pe baza voturilor fanilor - pentru single-ul lor de debut "What Makes You Beautiful".

Rihanna, nominalizată, ca şi rapperul canadian Drake, la cinci categorii, a plecat acasă cu un singur trofeu, pentru videoclipul anului ("We Found Love"). Cântăreaţa de muzică rap Nicki Minaj s-a impus la categoria "cel mai bun clip al unei artiste" ("Starships"), iar rapperul Chris Brown a câştigat premiile pentru "cel mai bun clip al unui artist" şi "cea mai bună coregrafie" ("Turn Up the Music").
Drake a câştigat premiul pentru cel mai bun videoclip hip-hop ("HYFR"), iar Coldplay a primit premiul pentru cel mai bun clip rock ("Paradise").

CLASSIC BRIT AWARDS

Compozitorul de muzică de film John Williams, deţinător al cinci premii Oscar, a fost recompensat cu două premii la gala Classic BRIT Awards 2012 (ce a avut loc pe 2 octombrie): pentru cel mai bun compozitor al anului - graţie compoziţiilor sale de pe coloanele sonore ale filmelor "War Horse" şi "The Adventures of Tintin" - şi pentru întreaga carieră.

De asemenea, pianistul britanic în vârstă de 20 de ani Benjamin Grosvenor a devenit cel mai tânăr câştigător al unui premiu Classic BRIT, după ce a primit premiul criticilor de specialitate, pentru albumul "Chopin, Liszt and Ravel".

Violonista scoţiană Nicola Benedetti a fost desemnată "artista anului", graţie albumului ei "Italia", iar premiul pentru "cel mai bun artist al anului" a revenit dirijorului rus Vasily Petrenko. Andre Rieu şi Johann Strauss Orchestra s-au impus la categoria "albumul anului" pentru materialul discografic "And the Waltz Goes On".

BMI AWARDS

Piesa "Rolling In The Deep", interpretată de Adele, a fost declarată cântecul anului la gala premiilor Broadcast Music, Inc. (BMI), care a avut loc la Londra, pe 9 octombrie. În acordarea acestui premiu s-a luat în considerare numărul foarte mare de difuzări pe care piesa l-a avut de la lansarea ei, pe 29 noiembrie 2010 - peste două milioane.

De asemenea, trupa Bee Gees a primit un premiu BMI pentru cele trei milioane de difuzări ale piesei "Stayin' Alive" şi cele cinci milioane de difuzări ale hitului "How Can You Mend A Broken Heart".

MTV EUROPE MUSIC AWARDS

Justin Bieber şi Taylor Swift au fost marii câştigători la cea de-a 19-a gală MTV Europe Music Awards (EMA), care a avut loc pe 11 noiembrie, la Frankfurt. Nominalizată la cinci categorii de premii, artista americană de muzică country Taylor Swift a obţinut trofeele pentru cea mai bună cântăreaţă, cea mai bună interpretare live şi cel mai bun look.

Unul dintre cei mai populari artişti ai serii a fost Psy, al cărui hit "Gangnam Style" a câştigat premiul pentru cel mai bun videoclip. Psy, prezent la eveniment, a devenit primul artist sud-coreean care a cântat la celebra gală. El le-a spus jurnaliştilor că următorul său album va avea mai multe piese în limba engleză. "Gangnam Style" a fost vizionat de peste 670 de milioane de ori pe YouTube şi a primit un număr record de 4,9 milioane de "like-uri" pe Facebook, de când a fost lansat, în iulie.

Rihanna, care conducea în topul nominalizărilor - cu şase -, a plecat acasă cu mâna goală, iar Justin Bieber a obţinut trei premii, pentru cel mai bun cântăreţ, cel mai bun artist pop şi cel mai bun concert. La aceeaşi gală au mai fost premiaţi: One Direction (cei mai mulţi fani, cel mai bun debut), Nicki Minaj (cel mai bun artist hip-hop), David Guetta (cel mai bun artist electronic), Han Geng (cea mai bun artist global), Lana Del Rey (cel mai bun artist alternativ), Linkin Park (cel mai bun artist rock).

Cântăreaţa Whitney Houston, care a decedat în februarie, la vârsta de 48 de ani, a fost onorată postum cu titlul Global Icon.

CLASSIC ROCK AWARDS

Trupa ZZ Top, grupul Lynyrd Skynyrd şi Nikki Sixx, basistul trupei Mötley Crüe, au fost recompensaţi la gala Classic Rock Awards 2012, care a avut loc pe 13 noiembrie, la Londra. Astfel, ZZ Top a primit The Living Legend Award, Nikki Sixx a fost desemnat "Showman Of The Year", iar grupul Lynyrd Skynyrd a primit Comeback Award. Pink Floyd s-a impus la categoria "Reissue Of The Year" pentru relansarea albumului "Immersion" şi la categoria "Film/ DVD Award" pentru filmul "The Story Of Wish You Were Here". Trofeul Tommy Vance Inspiration Award a revenit fostului star al grupului Deep Purple, Jon Lord, care a murit în luna iulie, din cauza unei embolii pulmonare.

LATIN GRAMMY AWARDS

Muzicianul cubanez Arturo Sandoval a fost recompensat cu două premii importante la cea de-a 13-a gală Latin Grammy Awards, care a avut loc pe 15 noiembrie. Astfel, trompetistul cubanez de jazz, pianistul şi compozitorul Arturo Sandoval s-a impus la categoriile "cel mai bun album de latin jazz" ("Dear Diz - Every Day I Think of You") şi "cel mai bun album de tango" ("Tango - Como Yo Te Siento").

De asemenea, cântăreţul şi compozitorul brazilian Caetano Veloso a fost desemnat "persoana anului", iar Gian Marco Zignano a obţinut premiul pentru cel mai bun album al unui cântăreţ sau compozitor ("20 Años").

AMERICAN MUSIC AWARDS

Cântăreţul canadian Justin Bieber a fost marele învingător la gala American Music Awards (AMA) 2012 (18 noiembrie), unde a câştigat trei trofee, pentru artistul anului, artistul pop/ rock preferat şi albumul pop/ rock preferat ("Believe").

Nicki Minaj s-a impus la categoria "artistul rap/ hip-hop preferat" şi "album rap/ hip-hop al anului" ("Pink Friday: Roman Reloaded"), iar Rihanna a primit şi ea un trofeu, pentru albumul soul & R&B preferat ("Talk That Talk"). DJ-ul francez David Guetta a câştigat primul său American Music Award la categoria "muzică electronică/ dance".

Katy Perry a fost desemnată artista pop/ rock preferată, Shakira s-a impus la categoria "artista latino preferată", iar Beyonce a fost votată "artista soul preferată".

ROLLING STONE: Cel mai bun artist, Cel mai bun album

Rockerul Bruce Springsteen şi trupa debutantă de blues-rock Alabama Shakes sunt câştigătorii celor mai importante trofee muzicale din 2012, decernate, pe 7 decembrie, de revista Rolling Stone.

Astfel, cel de-al 17-lea album de studio lansat de Bruce Springsteen, "Wrecking Ball", a ocupat prima poziţie în topul materialelor discografice pe 2012, alcătuit de editorii Rolling Stone.
Pe locul al doilea s-a situat albumul de debut al artistului hip-hop Frank Ocean, "Channel Orange", urmat în top de albumul solo al fostului solist al trupei White Stripes, Jack White, intitulat "Blunderbuss".

Topul 10 al celor mai bune albume ale anului 2012 este completat, în ordine, de "Tempest" (Bob Dylan), "The Idler Wheel is Wiser" (Fiona Apple), "good kid, m.A.A.d city" (Kendrick Lamar), "Here" (Edward Sharpe and the Magnetic Zeros), "¡Uno!" (Green Day), "Celebration Rock" (Japandroids) şi "Psychedelic Pill" (Neil Young and Crazy Horse).

Cântecul "Hold On" al trupei debutante de blues-rock Alabama Shakes a fost desemnat cel mai bun single al anului 2012. În top au mai fost incluse, în ordine, single-urile "We Are Never Ever Getting Back Together" al lui Taylor Swift, "Take a Walk" al trupei pop-rock Passion Pit, cântecul "Thinkin Bout You" lansat de Frank Ocean şi single-ul "Ramada Inn" lansat de Neil Young and Crazy Horse.

Avancronică a premiilor muzicale în 2013

Reprezentanţii National Academy of Recording Arts and Sciences, organizaţia care decernează premiile Grammy, au celebrat, în decembrie, diversitatea din muzică, şase artişti din genuri muzicale diferite primind câte şase nominalizări pentru ediţia din 2013, care va avea loc pe 10 februarie.Astfel, Kanye West, Jay-Z, Frank Ocean, Dan Auerbach din grupul The Black Keys, trupa Mumford & Sons şi grupul fun. sunt artiştii care au fost nominalizaţi în şase categorii. Dan Auerbach a primit cinci nominalizări ca membru al trupei The Black Keys şi o nominalizare individuală la categoria "producătorul anului".

Rockerii de la The Black Keys nu au nimic în comun cu ceilalţi artişti cu care împart primul loc în topul muzicienilor care au primit cele mai multe nominalizări. De asemenea, propunerea muzicienilor Jay-Z şi Kanye West, doi dintre cei mai importanţi artişti hip-hop din lume, nu reprezintă o surpriză.

Iar Fun., un grup indie pop devenit cunoscut cu piesa "We Are Young", interpretată alături de Janelle Monae, a fost nominalizat la câteva categorii majore, inclusiv "cel mai bun artist debutant", "cel mai bun cântec" şi "cea mai bună înregistrare a anului". Cântăreţul R&B Frank Ocean a fost nominalizat, printre altele, la categoriile "cel mai bun artist debutant", "înregistrarea anului" ("Thinkin Bout You") şi "albumul anului".

Trupa britanică de folk-rock Mumford&Sons va concura în 2013 la categoria "albumul anului" cu "Babel", unul dintre discurile care au avut cele mai mari vânzări în 2012.

Şi românul Marius Moga a fost nominalizat la premiile Grammy din 2013, pentru colaborarea sa la albumul "Overexposed" al trupei Maroon 5. Moga a compus piesa "The man who never lied" de pe acest album, care concurează la categoria "Best pop vocal album" cu "Stronger" (Kelly Clarkson), "Ceremonials" (Florence and the Machine), "Some Nights" ( fun.) şi "The Truth About Love" (Pink).

În multe privinţe, nominalizările la Grammy reflectă tendinţa generală de anul acesta - dominat de single-uri, în care niciun album nu s-a ridicat la valoarea discurilor "21", lansat de Adele, şi "My Beautiful Dark Twisted Fantasy", de Kanye West, care au dominat gala Grammy din februarie 2012. Muzica rock, împinsă în plan secundar de câţiva ani de muzica electronică şi muzica dance, încearcă să îşi facă revenirea în prim-plan cu ajutorul unor trupe tinere, de la care se aşteaptă foarte mult în anii viitori.

Regretata cântăreaţă Donna Summer, supranumită "regina muzicii disco", şi grupul Public Enemy, un pionier al stilului hip-hop, se regăsesc pe lista celor opt artişti care vor fi incluşi în Rock and Roll Hall of Fame în 2013. Lor li se alătură cântăreţul şi compozitorul Randy Newman, rockerii canadieni din trupa Rush, trupa rock Heart, regretatul chitarist de blues Albert King, Liu Adler, producătorul executiv al musicalului rock din 1975 "The Rocky Horror Picture Show", şi compozitorul şi producătorul muzical Quincy Jones. Gala va avea loc în aprilie, la Los Angeles.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici