David Bowie, subiectul unei uriaşe expoziţii retrospective, ce va fi vernisată la Londra în 2013

David Bowie se va afla în centrul unei uriaşe expoziţii retrospective, în primăvara anului viitor, la Victoria and Albert Museum din Londra, care a selecţionat 300 de obiecte din arhivele artistului cameleon, considerat unul dintre cei mai mari cântăreţi din timpurile moderne.

177 afișări
Imaginea articolului David Bowie, subiectul unei uriaşe expoziţii retrospective, ce va fi vernisată la Londra în 2013

David Bowie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Expoziţia "David Bowie is", organizată în perioada 23 martie - 28 iulie 2013, se anunţă "prima retrospectivă mondială" dedicată starului britanic, incluzând fotografii, costume de scenă, extrase din filme şi din videoclipuri, ca şi câteva note manuscrise inedite, grupate tematic, pe ritmurile muzicii compuse şi interpretate de Bowie.

Printre cele 60 de costume de scenă expuse se află salopeta multicoloră ce a apărut şi pe coperta albumului "Ziggy Stardust" (1972) inspirat de filmul "Portocala mecanică" de Stanley Kubrick, dar şi pardesiul imprimat cu steagul britanic - Union Jack - creat de designerul Alexander McQueen pentru fotografia de pe coperta albumului "Earthling" (1997).

Afişul expoziţiei este un portret al lui David Bowie din perioada albumului său "Aladdin Sane" (1973). Chipul său este încadrat de un fulger roşu şi negru, iar starul cu fizic androgin pozează cu ochii deschişi, cu privirea lui bizară caracteristică, din cauza pupilei stângi dilatate.

Titlul retrospectivei "îl aduce pe Bowie în prezent", potrivit unuia dintre comisarii expoziţiei, Victoria Broackes, şi prezintă identitatea multiplă a unui artist care a explorat stiluri muzicale diverse şi şi-a creat de-a lungul carierei multe personaje inedite.

"Vrem o expoziţie revoluţionară pentru un artist revoluţionar", a declarat un alt comisar, Geoffrey Marsh, potrivit căruia David Bowie "a contribuit la schimbarea lumii".

La sfârşitul lunii august, David Bowie, în vârstă de 65 de ani, a precizat pe contul său de Facebook că nu a "participat la nicio decizie legată de această expoziţie".

"Arhivele David Bowie au acordat un acces fără precedent curatorilor de la Victoria and Albert Museum, iar comisarii expoziţiei au făcut toate alegerile", a adăugat starul britanic.

David Bowie, al cărui nume real este David Robert Jones, s-a născut pe 8 ianuarie 1947 în Brixton, un cartier defavorizat din sudul Londrei. Artistul britanic locuieşte de mulţi ani în Statele Unite ale Americii.

David Bowie este cântăreţ, compozitor, producător şi inginer de sunet şi a câştigat mai multe premii BRIT, MTV Music Video şi Grammy. Activ pe parcursul a cinci decenii pe scena rock 'n' roll şi cunoscut prin faptul că-şi reinventează destul de des stilul de a cânta, Bowie este considerat un influent inovator, în special datorită pieselor sale din anii '70. Bowie s-a inspirat pentru muzica sa dintr-o vastă paletă de forme de artă, filosofie şi literatură. El este, de asemenea, actor de film şi teatru, regizor şi realizator de videoclipuri muzicale.

Într-un sondaj realizat în 2002, de BBC, Bowie s-a clasat pe poziţia a 29-a în clasamentul celor mai mari 100 de artişti britanici din lume. De-a lungul carierei, el a vândut aproximativ 136 de milioane de albume. În 2004, revista Rolling Stone l-a clasat pe Bowie pe locul al 39-lea în topul celor mai buni 100 de artişti rock din toate timpurile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici