Directorul de imagine Miroslav Ondricek, dublu nominalizat la Oscar, a murit la vârsta de 80 de ani

Directorul de imagine ceh Miroslav Ondricek, colaborator frecvent al regizorului Milos Forman, nominalizat de două ori la premiile Oscar, a murit la vârsta de 80 de ani, informează variety.com.

41 afișări
Imaginea articolului Directorul de imagine Miroslav Ondricek, dublu nominalizat la Oscar, a murit la vârsta de 80 de ani

Miroslav Ondricek si Milos Forman (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Informaţia a fost confirmată pentru postul naţional de televiziune din Cehia de fiul acestuia, David Ondricek, care este tot cineast.

Pe parcursul carierei sale prestigioase, Miroslav Ondricek a colaborat la peste 40 de filme, dintre care 12 au fost turnate în Statele Unite ale Americii. S-a remarcat în special în calitate de colaborator apropiat al regizorului Milos Forman.

Cei doi au lucrat împreună la filmele "Vremuri de restrişte/ Ragtime" şi "Amadeus", ambele aducându-i lui Miroslav Ondricek nominalizarea la Oscarul pentru cea mai bună imagine. Cineastul ceh a câştigat premiul BAFTA pentru imaginea filmului "Amadeus", în 1984. Miroslav Ondricek şi Milos Forman au colaborat la alte două filme - "Fireman's Ball" şi "Hair".

Miroslav Ondricek a avut o activitate intensă în anii '90, lucrând în special cu regizoarea americană Penny Marshall, la drama "Revenire la viaţă/ Awakenings" (1990), cu Robert De Niro şi Robin Williams, şi la comedia "Liga feminină de baseball/ A League of Their Own", în care rolurile principale au fost interpretate de Madonna, Geena Davis şi Tom Hanks.

Cea mai recentă colaborare a sa cu Penny Marshall a fost drama din 2001 "Băieţii din viaţa mea/ Riding in Cars With Boys", în care rolul principal a fost jucat de Drew Barrymore.

Miroslav Ondricek a fost recompensat de Societatea americană a directorilor de imagine cu un premiu pentru întreaga carieră, în anul 2004.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici