Dozator de palincă, instalat în salonul prezidenţial al unui aeroport din Budapesta

Salonul prezidenţial al aeroportului internaţional Franz Liszt din Budapesta, amenajat pentru a primi delegaţiile străine, a fost echipat de curând cu un dozator de palincă şi cu un prototip Gömböc, o invenţie care simbolizează spiritul inovativ maghiar.

950 afișări
Imaginea articolului Dozator de palincă, instalat în salonul prezidenţial al unui aeroport din Budapesta

Dozator de palincă, instalat în salonul prezidenţial al unui aeroport din Budapesta (Imagine: Shutterstock/Publimedia)

Noutăţile au fost prezentate pe 28 aprilie de Ferenc Robak, comisarul guvernamental însărcinat cu managementul operativ al Preşedinţiei maghiare, informează eu2011.hu.

"Palinca a avut un succes tot mai mare în rândul membrilor delegaţiilor străine, care, de acum înainte, vor putea să ciocnească un pahar după programul de lucru, pentru a sărbători succesele Preşedinţiei, înainte de decolarea avioanelor lor", a declarat Ferenc Robak.

Totodată, aceeaşi sursă consideră că acest salon prezidenţial reprezintă un excelent prilej pentru oaspeţii străini să se familiarizeze cu tradiţiile maghiare, cultura şi spiritul inovator al acestui popor.

"Pe lângă experienţa profesională, scopul nostru este acela de a oferi oaspeţilor o experienţă culturală şi gastronomică pe care o pot lua apoi mai departe cu ei acasă", a adăugat Ferenc Robak.

"Sortimentul preferat de bărbaţi este palinca de prune, iar cel preferat de femei este palinca de piersici", a declarat la rândul său reprezentantul companiei de distribuţie de dozatoare de palincă pe aeroportul din Budapesta. În afara celor două sortimente amintite, dozatorul de palincă din salonul prezidenţial oferă celor interesaţi şi palincă de cireşe. Oaspeţii au la dispoziţie pahare din cristal, iar dozatorul de palincă poate fi utilizat gratuit şi fără limite cantitative.

Un alt obiect original expus în acelaşi salon prezidenţial de pe aeroportul Franz Liszt din Budapesta reprezintă o invenţie maghiară, gömböc.

Gömböc-ul este un corp convex tridimensional care prezintă în structura sa atât un punct de echilibru stabil, cât şi un punct de echilibru instabil. Existenţa unei astfel de forme a fost sugerată de matematicianul rus Vladimir Arnold în 1995 şi demonstrată ulterior în 2006 de savanţii maghiari Gábor Domokos şi Péter Várkonyi. Gömböc-ul, care nu are o formă unică, ci o varietate de forme - cel mai des întâlnită fiind cea a unei sfere în partea de jos, un vârf ascuţit în partea de sus şi o scobitură în partea dreaptă -, a primit numeroase premii la saloanele internaţionale de invenţii şi a reprezentat punctul de atracţie principal al pavilionului maghiar de la Expoziţia Mondială de la Shanghai din 2010.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici