Fascinanta poveste a unei fraude de proporţii: cum a ajuns condamnat la închisoare fostul premier al Malaeziei care a finanţat din banii cetăţenilor filmul “The Wolf of Wall Street”

  • Najib Razak, fostul premier al Malaeziei, a fost condamnat la 12 ani de închisoare în scandalul 1MDB.
  • Avocaţii lui Najib au anunţat că vor face apel.
  • Goldman Sachs Group va plăti Maleziei 3,9 miliarde de dolari pentru retragerea acuzaţiilor în acest scandal
19695 afișări
Imaginea articolului Fascinanta poveste a unei fraude de proporţii: cum a ajuns condamnat la închisoare fostul premier al Malaeziei care a finanţat din banii cetăţenilor filmul “The Wolf of Wall Street”

Sursa FOTO: Profimedia

Situaţia nu arată deloc roz pentru Najib Razak, fostul prim-ministru al Malaeziei. Scandalul 1MDB ţi l-a adus în prim-plan încă din 2018, alături de cea mai influentă bancă de pe Wall Street, Goldman Sachs Group. Inevitabil, totul într-un decor care a inclus iahturi, apartamente de lux, artă şi filmul „The Wolf of Wall Street”. Najib a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru abuz de putere, 10 ani pentru spălare de bani şi încă 10 ani pentru abuz de încredere, dar îi va executa simultan.

În 2018, el a fost arestat şi suspectat că şi-a însuşit 628 milioane de dolari din acest fond de stat pentru dezvoltare. Şi drepturile filmului „Lupul de pe Wall Street" au fost sechestrate de Fiscul American în acest caz de evaziune fiscală. Potrivit procurorilor, filmul a fost finanţat de Red Granite cu bani folosiţi în mod fraudulos provenind din 1MDB.

Săptămâna trecută, Goldman Sachs Group a anunţat că va plăti Maleziei 3,9 miliarde de dolari pentru retragerea acuzaţiilor cu privire la rolul băncii de investiţii în scandalul fondului 1MDB.

Najib a primit şi o amendă de 49,3 milioane dolari şi dacă nu o achită poate primi încă 5 ani după gratii. Decizia vizează transferul a 9,9 milioane de dolari din 1MDB în conturile lui Najib prin diverse companii intermediare. Najib neagă toate acuzaţiile şi se declară nevinovat. Fostul premier s-ar putea confruta acum cu zeci de ani de închisoare.

Pentru 1MDB, Goldman Sachs împrumuta bani de pe pieţele financiare prin emiterea de obligaţiuni. Au avut loc trei runde de emiteri de obligaţiuni care au dus la obţinerea a 6,5 miliarde dolari. Partea obţinută de Goldman a fost de 9,1% din suma încasată, adică 593 miliarde dolari.

În 2014, 1MDB declarase o creştere a datoriilor la 11 miliarde de dolari. Banca americană a negat la rândul ei întotdeauna acuzaţiile. La scurt timp au apărut în presa internaţională şi amănuntele unor cazuri de deturnare de fonduri.

Bridget Welsh, cercetător asociat onorific la Universitatea din Nottingham, Malaezia:  “Se simte euforia în rândul cetăţenilor din Malaezia pentru că s-a făcut dreptate. Reţineţi că majoritatea malaezianilor au votat, în 2018, schimbarea politică, iar cazul 1MDB a fost un factor determinant în acest sens. Cazul 1MDB a afectat reputaţia Malaeziei şi cred că astăzi imaginea ţării a fost restabilită”.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici