Festivalul Astra Film, neinclus în Agenda culturală a Primăriei Sibiu; organizatorii contestă decizia

Festivalul Astra Film organizat de Muzeul Astra din Sibiu nu a fost inclus în Agenda culturală a Primăriei municipiului pentru a fi finanţat în 2014, decizia autorităţilor locale fiind contestată pentru "nerespectarea unor proceduri în procesul de selecţie", transmite coresponentul MEDIAFAX.

156 afișări
Imaginea articolului Festivalul Astra Film, neinclus în Agenda culturală a Primăriei Sibiu; organizatorii contestă decizia

Festivalul Astra Film, neinclus în Agenda culturală a Primăriei Sibiu; organizatorii contestă decizia (Imagine: Shutterstock)

Reprezentanţii Studioului Astra Film din cadrul Complexului Naţional Muzeal Astra din Sibiu au transmis, vineri, un comunicat de presă în care anunţă că Festivalul de film documentar "Astra Film", organizat de instituţie în fiecare an, nu a fost inclus în Agenda culturală a Primăriei Sibiu pentru a primi finanţare nerambursabilă din fonduri publice şi au contestat această decizie.

"Vineri, Astra Film a depus o contestaţie la sediul Primăriei Sibiu, cu referire la desfăşurarea procesului de selecţie a ofertelor culturale, sesiunea de selecţie nr. 1/2014, în urma neselectării proiectului Astra Film Festival 2014 din care face parte şi Astra Film Junior 2014, proiect înregistrat cu nr. 8257/10.02.2014", se precizează în comunicat.

Potrivit sursei citate, în contestaţia depusă la primărie Astra Film atrage atenţia asupra nerespectării unor proceduri în desfăşurarea procesului de selecţie şi contestă rezultatul evaluării, considerând că excelează la toate criteriile de evaluare: originalitate, relevanţă în contextul cultural local, experienţă şi capacitate de implementare, audienţă, capacitate de a fi continuat, în conformitate cu Ghidul de finanţare.

Contactaţi de corespondentul MEDIAFAX, reprezentanţii Astra Film au precizat că unele nereguli pe care le-au sesizat vizează nerespectarea în totalitate a prevederilor Ghidului de finanţare.

"Nu au fost respectaţi nişte paşi tehnici şi nu au fost întrunite chiar toate procedurile de selecţie prevăzute în acest ghid. De exemplu, se prevedea că vor fi chemaţi la un interviu toţi operatorii care au obţinut punctajul minim. Noi nu am fost chemaţi. După 20 de ani de festival cu anvergură internaţională considerăm imposibil ca punctajul obţinut de noi să fie sub cel minim", au declarat oficialii Astra Film.

În plus, reprezentanţii Astra Film au precizat că este prima dată în ultimii ani când Festivalul Astra Film nu este inclus pe Agenda culturală şi atrag atenţia că un alt aspect pe care îl consideră neconform este faptul că nu a fost publicată componenţa comisiei de selecţie a proiectelor culturale.

Potrivit oficialilor Astra Film, este singurul festival din România de anvergură europeană, dedicat cinematografiei de non-ficţiune, este un eveniment cu renume internaţional pentru originalitatea programelor şi pentru atmosfera deschisă pe care o crează.

"Decizia de a exclude de la finanţarea din fonduri publice locale a proiectului pune sub semnul întrebării soarta ediţiei 2014, programată pentru 6-12 octombrie, şi afectează direct şi Astra Film Junior, parte componentă a Astra Film Festival, dedicată copiilor", au mai afirmat reprezentanţii Astra Film.

La rândul lor, reprezenzanţii Primăriei Sibiu au precizat că proiectele selectate pentru finanţare prin Agenda culturală 2014 au fost postate pe site-ul instituţiei în cursul zilei de joi, existând un termen de trei zile în care se pot depune contestaţii.

"Agenda culturală pentru anul 2014 a fost postată, în 13 martie, pe site-ul instituţiei. Timp de trei zile se pot formula contestaţii de către cei care au depus proiecte spre finanţare. Comisia de selecţie urmează a se întruni pentru a răspunde acestei contestaţii", a declarat Mirela Gligore, purtător de cuvânt al Primăriei Sibiu.

Potrivit acesteia, Agenda culturală va deveni oficială abia după ce va fi aprobată prin Horărâre a Consiliului Local Sibiu, cel mai probabil, în şedinţa de la finalul lunii martie.

Conform documentului postat pe site-ul Primăriei Sibiu, un număr de 78 de proiecte culturale au întrunit punctajul necesar pentru a primi finanţare în anul 2014.

De asemenea, potrivit "Ghidului privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi culturale nonprofit de interes general" emis de Primăria Sibiu, componenţa comisiei de selecţie a proiectelor este stabilită prin dispoziţie a primarului. Din ea fac parte cinci persoane – un reprezentant al Consiliului Local, un reprezentant al aparatului de specialitate a primarului municipiului Sibiu şi trei specialişti cu o experienţă de minim trei ani de practică în domeniul culturii.

Până la ora transmiterii acestei ştiri, reprezentanţii Primăriei Sibiu nu au precizat care sunt cele cinci persoane care fac parte din comisia de selecţie a proiectelor culturale ce urmează a fi finanţate în anul 2014.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici