FESTIVALUL de la CANNES: Cea de-a 66-a ediţie debutează azi cu un film spectaculos, "Marele Gatsby", cu Leonardo DiCaprio

Cea de-a 66-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes va debuta miercuri seară, cu proiecţia mult aşteptatului lungmetraj "Marele Gatsby", o ecranizare spectaculoasă a romanului omonim scris de Francis Scott Fitzgerald, în care Leonardo DiCaprio joacă rolul principal.

287 afișări
Imaginea articolului FESTIVALUL de la CANNES: Cea de-a 66-a ediţie debutează azi cu un film spectaculos, "Marele Gatsby", cu Leonardo DiCaprio

Leonardo DiCaprio (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ca în fiecare an, fanii şi pasionaţii de cinema se vor strânge în număr mare pe Croazetă, timp de 12 zile, pentru a-şi vedea vedetele preferate ieşind din hoteluri de lux de la ţărmul Mării Mediterane sau sosind pe covorul roşu.

Prima defilare de staruri pe covorul roşu de la Cannes va avea loc miercuri seară atunci când membrii echipei filmului "Marele Gatsby", noua adaptare a romanului Francis Scott Fitzgerald, care a petrecut multe vacanţe, la rândul său, în anii 1920 pe Coasta de Azur, vor urca treptele din faţa Palais des festivals.

Leonardo DiCaprio, Tobey Maguire şi Carey Mulligan vor fi primii care vor fi supuşi criticii caneze, redutabilă dintotdeauna, în condiţiile în care filmul regizat de australianul Baz Luhrmann a generat reacţii împărţite în Statele Unite, unde a avut premiera de curând.

În schimb, noua ecranizare se bucură deja de succes în box office, obţinând încasări de peste 50 de milioane de dolari încă din primul weekend de proiecţii, o sumă care reprezintă jumătate din bugetul său de producţie.

Acest film spectaculos şi prezenţa starurilor din distribuţie le vor aminti fanilor de prezenţa pe Croazetă a actriţei Nicole Kidman, al cărei film "Moulin rouge", regizat de acelaşi Baz Luhrmann, a fost prezentat în deschiderea Festivalului de la Cannes în 2001.

Actriţa australiană revine la Cannes în acest an, dar în calitate de membru al juriului, alături de Cristian Mungiu, Christoph Waltz, Daniel Auteuil, Vidya Balan, Ang Lee, Naomi Kawase şi Lynne Ramsay.

Cu toţii au putut face cunoştinţă între ei încă de marţi seară, cu ocazia unei reuniuni de lucru ţinută cu uşile închise, la un dineu gastronomic, în prezenţa preşedintelui juriului din acest an de la Cannes, foarte influentul regizor şi producător american Steven Spielberg.

Strălucirea va fi din nou prezentă pe Croazetă, prin intermediul actriţei franceze Audrey Tautou, devenită celebră în lumea întreagă cu rolul din filmul "Amelie", care a fost desemnată gazda oficială a ceremoniei de deschidere şi a ceremoniei de închidere - momentul ultim al festivalului, pe 26 mai, când va fi acordat prestigiosul trofeu Palme d'Or.

În ceea ce priveşte competiţia oficială, 20 de filme se află în cursă, care sunt mai mult axate în acest an pe poveşti intime decât pe mari subiecte politice. Ţinând cont de sinopsisurile lor, multe dintre ele se anunţă destul de toride.

Deja premiaţi la Cannes, americanii Steven Soderberg şi fraţii Coen şi franco-polonezul Roman Polanski vor prezenta în acest an filmele "Behind the candelabra", "Inside Llewyn Davis" şi "La vénus à la fourrure".

Cel puţin pe hârtie, lupta pentru Palme d'Or promite să fie mai dură ca oricând, ţinând cont de numărul mare de talente - confirmate sau promiţătoare - reţinute de delegatul general al festivalului, Thierry Frémaux: danezul Nicolas Winding Refn ("Only God Forgives", cu Ryan Gosling), americanul James Gray ("The Immigrant", cu Marion Cotillard), iranianul Asghar Farhadi ("Le Passé" , cu Bérénice Béjo şi Tahar Rahim) şi franco-tunisianul Abdellatif Kechiche ("La vie d'Adèle", cu Léa Seydoux).

Cannes-ul nu se rezumă însă doar la filmele din competiţia oficială, atenţia fotografilor fiind în egală măsură captată şi joi seară, odată cu deschiderea secţiunii Un Certain Regard, când regizoarea americană Sofia Coppola îşi va lansa cel mai recent film, mult aşteptatul "The Bling Ring", cu Emma Watson în distribuţie.

"Veteranul" Robert Redford va fi şi el prezent la Cannes cu filmul "All is lost", de J.C. Chandor, proiectat în afara competiţiei, în care actorul american joacă rolul unui navigator naufragiat care luptă pentru a supravieţui pe mare.

Actriţa americană Robin Wright se află pe afişul celui mai recent film regizat de Ari Folman, "The Congress", un film jumătate realist jumătate desen animat fantastic, care va fi prezentat în deschiderea secţiunii Quinzaine des Réalisateurs, o secţiune paralelă a festivalului.

În ceea ce priveşte starurile, americanul de origine portoricană Benicio del Toro, recompensat cu premiul pentru interpretare masculină în 2008 cu rolul din "Che", va fi pe afişul festivalului în acest an alături de Mathieu Amalric în "Jimmy P.", cel mai recent film regizat de Arnaud Desplechin, inclus în competiţia oficială.

Publicul va auzi şi nume mai puţin cunoscute, precum Arnaud des Pallières, care îl aduce pe scenă pe Mads Mikkelsen în "Michael Kohlhaas", şi Mahamat-Saleh Haroun din Ciad şi al său film "Grigris".

Secţiunea Semaine de la Critique va prezenta la rândul ei mai multe filme promiţătoare, începând cu "Suzanne", de Katell Quillévéré şi terminând cu pelicula "For Those in Peril", primul lungmetraj al britanicului Paul Wright.

Asia, cu trei filme în competiţie, şi India, care va celebra pe Croazetă cea de-a 100-a aniversare a cinematografiei sale, vor asigura prezenţa spectacolului la Cannes şi în acest an.

Cel mai recent scurtmetraj realizat de regizorul Radu Jude, "Ca o umbră de nor", a fost selecţionat în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs a Festivalului de Film de la Cannes.

Omagii speciale vor fi aduse unor monştri sacri ai celei de-a şaptea arte : francezul Alain Delon, care va împlini vârsta de 78 de ani în luna noiembrie, actorul american Jerry Lewis, care la vârsta de 87 de ani va fi prezent pe afişul filmului "Max Rose", ce va fi proiectat în afara competiţiei, şi actriţa Kim Novak, protagonista de neuitat din "Vertigo", de Alfred Hitchcock.

Cannes-ul reprezintă însă şi cea mai mare piaţă de film din lume, cu peste 10.000 de participanţi din 100 de ţări, 4.000 de filme prezentate, 1.500 de proiecţii şi o cifră de afaceri care a fost în 2012 de aproape 1 miliard de dolari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici