Premiile Gopo 2019 | Vedeta galei, pelicula „Moromeţii 2”, a câştigat nouă trofee, printre care şi distincţia pentru Cel mai bun film de lungmetraj

”Moromeţii 2” este Cel mai bun film de lungmetraj la premiile Gopo 2019, în urma decernării distincţiilor celei de-a 13-a ediţii a celor mai importante distincţii ale industriei cinematografice româneşti, marţi, la Teatrul Naţional din Bucureşti.

2039 afișări
Imaginea articolului Premiile Gopo 2019 | Vedeta galei, pelicula „Moromeţii 2”, a câştigat nouă trofee, printre care şi distincţia pentru Cel mai bun film de lungmetraj

Gala premiilor Gopo 2019. „Moromeţii 2” este Cel mai bun film de lungmetraj

Premiile celei de-a 13-a ediţii a galei premiilor Gopo, cel mai important eveniment care recompensează realizările anuale ale cinematografiei autohtone, au fost acordate marţi seară, la Teatrul Naţional din Bucureşti într-un spectacol care a inclus recitaluri, care au mers de la reinterpretări jazz ale piesei ”Ani de liceu!”, în varianta vocală a Irinei Sârbu, până la manele, cu Alex Kojo.

Au fost nominalizate 27 de filme pentru cele 19 secţiuni ale distincţiilor acordate marţi.

Festivitatea a fost deschisă de Alex Bogdan. ”Vor fi patru ore jumate, aproape cinci”, i-a ameninţat pe cei din sală actorul din „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbarii”. Până la urmă ceremonia a durat trei ore.

Vedeta galei a fost pelicula Moromeţii 2 care a adunat nu mai puţin de 9 premii cărora li l-a adăugat distincţia acordată de Romanian Society of Cinematographers (RSC) operatorului Vivi Drăgan.

Practic, singurele premii pierdute de ”Moromeţii 2”, dintre cele la care a primit nominalizări, au fost cele pentru Cea mai bună actriţă într-un rol secundar, Cea mai bună muzică originală, Premiul pentru cel mai bun scenariu, Cel mai bun actor într-un rol principal şi Cel mai bun regizor.

Singurele producţii care au primit mai mult de un premiu Gopo 2019, marţi, au fost ”Pororoca”, cu trei distincţii şi „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbarii”, cu două trofee.

Primul premiu a fost acordat pentru Cel mai bun film european dintre cele distribuite în România în 2018, distincţia mergând spre „The Killing of a sacred deer / Uciderea cerbului sacru”. Au mai fost nominalizate „Dovlatov”, „Utoya 22. Juli / Utoya – 22 Iulie”, „Visages Villages / Chipuri, locuri”, „Un beau soleil interieur / Lumina dinăuntru”.

Premiul pentru Cel mai bun sunet l-au luat Dana Bunescu, Cristinel Şirli şi Constantin Fleancu, pentru „Moromeţii 2”. ”Aş vrea să mulţumesc în special unor oameni care ne-au ajutat la filmul ăsta, Corala Bisericii ”Sfânta Elena” şi lui Ioan Filip.

Voturile oamenilor de film din România au decis că pelicula „Moromeţii 2” a avut Cele mai bune decoruri, Cristian Niculescu primind cel de-al şaselea premiu Gopo din carieră.

Mona Nicoară şi Dana Bunescu au înmânat premiul pentru Cel mai bun film documentar peliculei „Caisă”, care i-a adus cineastului Alexandru Mavrodineanu primul premiu Gopo din carieră.

Cel mai bun film de scurtmetraj a fost „Cadoul de Crăciun”, care i-a adus premiul lui Bogdan Mureşanu, la prima nominalizare Gopo din carieră.

Dana Roşeanu, Iulia Roşeanu şi Domnica Bodogan au primit pentru „Moromeţii 2” premiul pentru Cel mai bun machiaj şi cea mai bună coafură.

Premiul anual al asociaţiei Romanian Society of Cinematographers RSC a fost anunţat de directorul de imagine Alexandru Sterian,reputatului operator Vivi Drăgan pentru imaginea filmului ”Moromeţii 2”. Vivi Drăgan Vasile a primit, de altfel, şi trofeul Gopo pentru Cea mai bună imagine tot pentru „Moromeţii 2”.

Cele mai bune costume de au fost considerate cele semnate de Dana Păpăruz, pentru „Moromeţii 2”.

”Moromeţii 2” a primit şi Premiul Publicului pentru filmul românesc cu cel mai mare succes la box office în anul difuzării. ”După cum ştiţi, aşteptările erau foarte mari şi dezamăgirea era la ea acasă”, a spus regizorul Stere Gulea la primirea trofeului. Felicitările au mers şi spre pelicula ”Oh, Ramona!”, pe care Alex Bogdan a prezentat-o drept câştigătoarea trofeului care se va acorda pentru acest an datorită numărului record de peste 250.000 de spectatori aduşi în cinematografe într-o singură lună pe ecrane.

Premiul Gopo pentru Cel mai bun actor într-un rol secundar a fost primit, pentru rolul din „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, de Alexandru Dabija, care, la a doua nominalizare, a primit şi al doilea trofeu din carieră.

Tot la a doua nominalizare, dar la primul trofeu a fost Iulia Lumânare care a primit distincţia pentru Cea mai bună actriţă într-un rol secundar pentru interpretarea personajului Cristina din pelicula „Pororoca”.

Premiul „Tânăra speranţă” 2019 a fost primit de Iosif Paştina pentru rolul lui Niculae din filmul „Moromeţii 2”.

Un omagiu al premiilor Gopo a mers în 2015, pentru peste 45 de ani de carieră, către maestrul de lumini Ion Nica. Numele său se regăseşte pe afişele a peste 70 de producţii româneşti şi străine, între care se numără “Lumină de iulie” (regia Gheorghe Naghi, 1963), “Dincolo de pod” (regia Mircea Veroiu, 1976), “Râdeţi ca-n viaţă” (regia Andrei Blaier, 1983), “Patul conjugal” (egia Mircea Daneliuc, 1993), “Senatorul melcilor” (regia Mircea Daneliuc, 1995), “Stare de fapt” (regia Stere Gulea, 1996), “Ryna” (regia Ruxandra Zenide, 2005), “Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii” (regia Cătălin Mitulescu, 2006), “A fost sau n-a fost?” (regia Corneliu Porumboiu, 2006) sau “Lampa cu căciulă” (regia Radu Jude, 2007). ”Încerc să dau un sfat tinerilor operatori. Văzând filmele care se fac în ultima vreme, deşi ştiu cine a făcut imaginea, mă oboseşte să stau la sfârşit să văd cine e operatorul. Îi sfătuiesc să profite că mai există operatori ca Vivi Drăgan şi să încerce să recâştige locul pe care l-au avut, după scenariu şi regie”, a spus pe scenă Ion Nica.

Cel mai bun film de debut a ieşit, în urma votului din 2019, filmul Ivanei Mladenovici, „Soldaţii. Poveste din Ferentari”. Ivana ia şi premiul de debut după ce, în 2013 a primit premiul pentru cel mai bun documentar.

Dana Bunescu şi Alexandra Gulea au primit premiul pentru Cel mai bun montaj pentru „Moromeţii 2”.

Massimiliano Nardulli a primit premiul Cea mai bună muzică originală pentru acordurile pieselor de pe coloana sonoră a peliculei „Charleston”.

Pentru Cel mai bun scenariu a ajuns la Radu Jude pentru „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”.

Cea mai bună actriţă într-un rol principal este Cosmina Stratan pentru rolul Irina din pelicula „Dragoste 1. Câine”.

Bogdan Dumitrache a primit pentru interpretarea oferită personajului din „Pororoca” distincţia Gopo 2019 acordată pentru Cel mai bun actor într-un rol principal.

Cel mai bun regizor a fost desemnat la premiile Gopo 2019, pentru filmul „Pororoca”, Constantin Popescu.

Tora Vasilescu a acordat Premiul pentru Întreaga Activitate lui Constantin Dinulescu, cunoscut atât pentru prestaţiile de pe scena de teatru cât şi pentru apariţiile sale inconfundabile pe marele ecran.

”E un moment în care poţi să te emoţionezi. Mulţi ani în urmă, la 18 ani am avut cutezanţa să mă înscriu într-o competiţie uriaşă, într-un maraton al profesiei noastre pe care l-am parcurs timp de 68 de ani”, a recunoscut Constantin Dinulescu. ”Trebuie să vă mărturisescă că în lumea noastră a actorilor avem o vorbă care s-a dovedit adevărată, noi actorii trăim cât trăieşte generaţia noastră”, a spus actorul născut chiar pe 19 martie, înainte să i se cânte ”La mulţi ani!”, la împlinirea vârstei de 86 de ani.

Un premiu pentru producţia de film independent în România a ajuns la Dan Chişu. ”Acest trofeu mă obligă să merg mâine la psiholog să întreb cum am reuşit eu să dau bani altora în loc să fac filmele mele”, a spus cineastul.

Actriţa Ileana Stana Ionescu a primit premiul Gopo pentru întreaga carieră din mâna Monicăi Davidescu. ”Pot spune că în scenă cu dumneaei am învăţat mai mult despre comedie decât în patru ani de facultate”, a explicat Monica Davidescu. La rândul său, actriţa omagiată s-a declarat profund impresionată.

Premiul pentru Cel mai bun lung film metraj a fost acordat peliculei ”Moromeţii 2”. ”Mulţumesc foarte mult tuturor. Şi celor care l-au votat şi celor care nu l-au votat. Realmente le mulţumesc tuturor celor care au contribuit la lansarea acestui film”, a arătat regizorul Stere Gulea în încheierea serii când a mulţumit lui Marin Preda, autorul romanelor pe care s-a bazat succesul său.

Statuetele create de Adrian Ilfoveanu au fost acordate prin votul a 600 de profesionişti din lumea filmului românesc.

Anul trecut, cele mai multe trofee, nouă, au fost adjudecate de lungmetrajul "Un pas în urma serafimilor", de Daniel Sandu, desemnat, printre altele, cel mai bun film, în timp ce pelicula regizată de Nae Caranfil "6,9 pe scara Richter" a primit cinci premii.

Gala premiilor Gopo 2019 este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, împreună cu Asociația Film și Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Dacin Sara şi Babel Communications.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici