Video GALERIE FOTO, VIDEO Ieşenii încearcă să doboare un RECORD naţional la festivalul "RomânIA Autentică"

Ieşenii încearcă să doboare, sâmbătă, un record naţional de participanţi la festivalul "RomânIA Autentică". Prin centrul Iaşului trebuie să treacă, pentru doborârea recordului, 10.000 de persoane îmbrăcate îi ie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

1921 afișări

VEZI GALERIA FOTO MAI JOS

Ia românească este sărbătorită, sâmbătă, la Iaşi, de către mii de persoane venite din toate colţurile ţării sau chiar de peste hotare.

Oamenii au venit îmbrăcaţi în cămaşa tradiţională românească tocmai pentru a o cinsti şi a o sărbători, în ziua când românii de pretutindeni celebrează Ziua Iei româneşti.

În plus, oamenii încearcă doborârea unui record naţional în cadrul celei de-a doua ediţii a festivalului "RomânIA Autentică".

Prima ediţie a avut loc anul trecut la Hobiţa, în localitatea natală a lui Contantin Brâncuşi, unde s-au adunat peste 7.000 de persoane, iar anul acesta, pentru doborârea recordului, este nevoie de 10.000 de persoane îmbrăcate în ie.

Oricine a trecut sâmbătă îmbrăcat în ie prin centrul Iaşului a primit un ecuson numerotat, până la această oră împărţindu-se deja peste 7000 de ecusoane.

”RomânIA Autentică” a început cu o paradă a portului popular, care a plecat din faţa Primăriei şi s-a oprit în Piaţa Palatului Culturii, unde s-a încis o horă. Tot acolo a fost amenajată şi o scenă pe care au urcat nume mari ale muzicii populare din România şi Republica Moldova, iar pe pietonalul Ştefan cel Mare a fost organizat un târg al meşterilor populari.

Cel mai tânăr participant la Festivalul ”RomânIA Autentică” de la Iaşi a fost Darius Teodor, care a fost plimbat pe braţele mamei prin centrul oraşului imediat după ce a fost creştinat. Darius are două luni şi patru zile, iar naşii au decis să-l îmbrace în costum popular după botez, care s-a întâmplat să fie chiar de Sânziene.

”A fost o potrivire. Naşii au plănuit să îl îmbrace tradiţional după botez, după asta am aflat că este Ziua Iei şi am zis să ne îmbrăcăm cu toţii. Botezul a fost emoţionant, am plâns. E şi primul copil. A plâns şi el, a plâns şi mami”, a spus Mădălina, mama lui Darius.

Chiar dacă cei mai mulţi dintre cei prezenţi au fost ieşenii iubitori de muzică populară şi ai portului tradiţional, la încercarea de a bate recordul naţional au venit special şi români plecaţi în străinătate: o familie stabilită în Norvegia şi o familie plecată în Spania de 9 ani. Ambele familii sunt venite acasă în concediu, însă au ales să petreacă ziua de Sânziene îmbrăcate în ii, în centrul oraşului.

”Ne-am întors de două săptămâni acasă. Suntem stabiţi de nouă ani în Norvegia şi ne pregătim să plecăm înapoi. Iile ni le-am cumpărat de aici, de la un meşter popular. Este o sărbătoare foarte frumoasă, ce se întâmplă acum în Iaşi e minunat”, a declarat Gabi Giurgiuganu.

”Avem două costume populare complete în Norvegia, dar nu am venit cu ele acasă acum. Aşa că am cumpărat altele. Noi conducem o asociaţie a românilor din Norvegia şi sărbătorim în fiecare an Ziua Iei. Şi în fiecare an toate frumoasele doamne îmbracă frumoasa ie românească şi defilăm pe străzile din oraşul în care locuim. I-am obişnuit pe norvegieni şi consideră că suntem plini de culoare şi de viaţă. Rarerori mi se întâmplă să am un nod în gât, dar tot ce se întâmplă aici îţi dă un sentiment deosebit”, a afirmat Cristina Giurgiganu.

Fiecare persoană ce a venit în centrul Iaşului a primit câte un ecuson personalizat cu inscripţia ”Particip la «România autentică» şi numerotat.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici