Începe Carnavalul de la Rio: Sărbătoarea în care totul este permis

Carnavalul de la Rio de Janeiro, o sărbătoare în care totul este permis, începe oficial vineri, atunci când primarul Eduardo Paes va preda simbolic cheile oraşului regelui Momo, simbol al tuturor exceselor, a cărui domnie va dura cinci zile.

715 afișări
Imaginea articolului Începe Carnavalul de la Rio: Sărbătoarea în care totul este permis

Carnavalul de la Rio, sărbătoarea în care totul este permis, începe vineri (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Apoteoza acestei sărbători va fi atinsă în timpul celor două nopţi - duminică şi luni, ultimele din carnaval -, când, pe Sambadrom, vor defila celebrele şcoli de samba.

Însă, de 15 zile deja, numeroşi petrecăreţi au luat cu asalt străzile din Rio, mai ales în weekend, pentru a defila în "blocos" (grupări carnavaleşti de cartier), considerate ca fiind "carnavalul autentic", întrucât sunt deschise tuturor.

Brazilienii vor să uite recenta tragedie din Santa Maria, în sudul ţării, unde un incendiu dintr-o discotecă s-a transformat într-o capcană a morţii pentru 239 de tineri.

În aceste blocos, oamenii pot să se deghizeze sau să nu se deghizeze, pentru ei fiind suficient să danseze, să se amuze şi să seducă, totul fiind udat din plin cu multă bere, pentru a combate căldura.

Faţadele imobilelor din centrul administrativ al oraşului Rio de Janeiro sunt protejate contra sutelor de mii de petrecăreţi prin grilaje speciale, iar poliţia a întărit securitatea în oraşul care va găzdui Campionatul Mondial de fotbal în 2014 şi Jocurile Olimpice în 2016.

Autorităţile din Rio estimează că peste 900.000 de vizitatori (o creştere cu 5,8% faţă de 2012) vor cheltui circa 665 de milioane de dolari pentru această sărbătoare considerată a fi cea mai mare din lume organizată în aer liber.

Carnavalul de la Rio este renumit pe plan mondial pentru defilările exuberante organizate pe Sambadrom - o veritabilă "pasarelă a muzicii samba" - încadrat de două tribune cu 72.500 de spectatori privilegiaţi, conceput de celebrul arhitect Oscar Niemeyer, decedat în decembrie 2012, cu puţin timp înainte de a împlini vârsta de 105 ani.

Temele defilărilor celor 12 şcoli principale de samba care îşi dispută prestigiosul trofeu de "campioană a carnavalului" variază de la Vinicius de Moraes, unul dintre autorii cunoscutului cântec "The Girl from Ipanema", la un omagiu adus cartierului popular Madureira, în care samba se află în inimile tuturor locuitorilor.

"Vinicius ar fi împlinit 100 de ani în acest an, iar el este una dintre cele mai importante personalităţi ale culturii braziliene", a declarat Alex de Souza, regizorul care a gândit defilarea şcolii de samba Uniao da Ilha, care va aduce un omagiu părintelui stilului Bossa Nova.

Şcolile de samba îi vor face pe spectatori să călătorească cu gândul în Amazonia, dar şi dincolo de graniţele Braziliei, în Germania (defilarea şcolii Unidos da Tijuca) şi chiar în Coreea de Sud (şcoala Inocentes de Belfort Roxo).

Fiecare şcoală de samba a cheltuit între două milioane de dolari şi cinci milioane de dolari pentru a-şi organiza defilările din acest an, în trecut finanţate de mafioţii din universul pariurilor clandestine, dar care sunt sprijinite financiar tot mai mult în zilele noastre de companii serioase, braziliene şi străine.

În oraşul sambei, un cartier din zona portuară, unde sunt situate atelierele şcolilor de samba, sute de artizani lucrează din greu de câteva luni deja pentru a confecţiona carele alegorice şi costumele pentru aceste defilări.

Şcolile de samba invită adeseori vedete locale pentru a acorda un plus de strălucire defilărilor lor. Fotbalistul Neymar, un admirator al carnavalului, a fost invitat de şcoala Mocidade Independente, însă nu şi-a confirmat deocamdată participarea.

În 2012, campioana Carnavalului de la Rio de Janeiro a fost desemnată şcoala de samba Unidos da Tijuca.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici