James Blake a câştigat premiul Mercury pentru cel mai bun album britanic

Compozitorul şi cântăreţul britanic de muzică electronică James Blake a câştigat premiul Mercury pe 2013, pentru cel de-al doilea album al său, "Overgrown", miercuri seară, în timpul unei ceremonii care a avut loc la Londra.

75 afișări
Imaginea articolului James Blake a câştigat premiul Mercury pentru cel mai bun album britanic

James Blake (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Anul acesta, printre ceilalţi nominalizaţi la acest premiu în valoare de 20.000 de lire sterline (23.357 de euro) s-au numărat Laura Mvula, considerată o favorită, David Bowie şi trupa Arctic Monkeys, informează bbc.co.uk.

Juriul şi-a motivat alegerea prin faptul că muzica lui James Blake este "originală, poetică şi tulburătoare, iar acesta compune ca nimeni altul".

Întrebat ulterior cum se simte după ce l-a învins pe David Bowie, muzicianul în vârstă de 25 de ani a răspuns: "Nu cred că l-am învins. Mulţi oameni realizează cele mai bune lucruri când sunt tineri şi este întotdeauna o dezamăgire dacă nu merg mai departe şi nu inovează în continuare. David Bowie este o sursă de inspiraţie pentru cei ca mine".

James Blake, care a studiat pianul clasic şi, ulterior, muzica pop la Universitatea Goldsmiths, a mai fost nominalizat la premiul Mercury în 2011, pentru albumul de debut, care îi poartă numele.

Premiul Mercury, creat în 1992, recompensează un muzician din Marea Britanie sau Irlanda, pentru un album de studio lansat în ultimul an. Nume sonore se găsesc pe lista câştigătorilor ediţiilor precedente: Arctic Monkeys, Primal Scream, Franz Ferdinand, Suede, Pulp, Klaxons şi Elbow.

Juriul, a cărui componenţă nu este făcută publică până în seara ceremoniei de premiere, a luat în mai multe rânduri decizii surprinzătoare, cum s-a întâmplat în 2009, când premiul i-a fost acordat artistei rap Speech Debelle, puţin cunoscută la acea vreme în industria muzicală britanică.

Anul trecut, trupa rock Alt-J a fost recompensată cu Mercury Prize, pentru albumul ei de debut, "An Awsome Wave".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici