Membrele Pussy Riot, condamnate la câte doi ani de închisoare

Cele trei membre ale trupei punk Pussy Riot, arestate în februarie, au primit o pedeapsă de doi ani de închisoare fiecare vineri, de Tribunalul din Moscova, care le-a găsit vinovate de "huliganism" şi "incitare la ură religioasă", după un proces intens mediatizat pe plan internaţional.

2211 afișări
Imaginea articolului Membrele Pussy Riot, condamnate la câte doi ani de închisoare

Membrele Pussy Riot, condamnate la câte doi ani de închisoare (Imagine: AFP / MediafaxFoto)

Nadejda Tolokonnikova, în vârstă de 22 de ani, Ekaterina Samuţevici, în vârstă de 30 de ani, şi Maria Alehina, în vârstă de 24 de ani, care au interpretat "o rugăciune punk" în catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova, în care i-au cerut Sfintei Fecioare să "îl alunge pe Putin" de la putere, "au încălcat ordinea publică" şi au adus "ofense sentimentelor (religioase) ale credincioşilor", fără să îşi exprime apoi regretul pentru fapta comisă, a declarat judecătoarea Marina Syrova.

"Este o ruşine! Este o nedreptate!", au strigat mai multe persoane în sala tribunalului, la anunţarea sentinţei, care a fost mai scurtă cu un an faţă de pedeapsa cerută de procuror. Nadejda Tolokonnikova a zâmbit în momentul în care a auzit sentinţa.

Citirea sentinţei a durat aproape trei ore, judecătoarea reluând în mare parte argumentele avansate pe 7 august de procuror, care ceruse atunci o pedeapsă de trei ani de închisoare pentru cele trei membre ale trupei Pussy Riot.

Judecătoarea Marina Syrova a pus accentul pe caracterul de "sacrilegiu" al faptei comise de Pussy Riot şi pe "ura lor faţă de religie", citând pe larg declaraţiile angajaţilor şi membrilor echipei care asigură paza catedralei, ce au depus plângere în justiţie pentru "suferinţele" care le-au fost cauzate de "rugăciunea punk" a tinerelor muziciene.

Avocaţii trupei Pussy Riot au cerut achitarea celor trei acuzate. Pedeapsa maximă pentru "huliganism" este de şapte ani de închisoare.

Procesul a căpătat o dimensiune internaţională, iar cele trei muziciene au primit în ultimele săptămâni mesaje de sprijin din lumea întreagă. Mai mulţi artişti de seamă, printre care se numără Paul McCartney, Madonna, Sting şi Yoko Ono, văduva lui John Lennon, şi-au exprimat solidaritatea faţă de cauza celor trei acuzate.

Simpatizanţii lor s-au adunat în semn de solidaritate în mai multe oraşe din Europa şi au manifestat pentru eliberarea lor, la Paris, Bruxelles şi Londra.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici