Mircea Geoană, naş la nunta fiului primarului din Racşa

Liderul PSD, Mircea Geoană şi soţia sa, Mihaela, au fost primiţi, sâmbătă seară, în aplauze, pe ritmul muzicii de taraf şi a ţâpuriturilor oşeneşti, la Racşa, judeţul Satu Mare, unde este naş la nunta fiului primarului PSD Toma Betea.

586 afișări
Imaginea articolului Mircea Geoană, naş la nunta fiului primarului din Racşa

Mirii Irina Ciorba şi Vasile Betea (Imagine: Crina Dunca/Mediafax Foto)

Geoană, care s-a lăsat aşteptat mai bine de 30 de minute, a sosit alături de soţia sa şi de lideri judeţeni ai PSD Satu Mare, primarul Toma Betea, mirii, ceilalţi naşi şi câteva sute de nuntaşi, printre care mulţi membri PSD, care se adunaseră de o oră în faţa sediului primăriei din Racşa, primindu-l cu colac, sare şi pălincă.

Liderul social-democraţilor s-a îmbrăţişat cu unii nuntaşi, nu înainte de a felicita mirele şi mireasa şi de a închina cu un pahar de pălincă. "Trăiască nănaşu' mare!" - s-a putut auzi de câteva ori din mulţime.

Cununia civilă a tinerilor trebuia să înceapă la ora 18.00, însă a fost amânată cu mai bine de 30 de minute în aşteptarea naşului Mircea Geoană. În aşteptarea acestuia, nuntaşii, îmbrăcaţi toţi în haine de gală, au dansat în faţa primăriei, aflată vizavi de sala de nunţi, pe ritmurile tarafului.

Împreună cu celelalte 11 perechi de naşi, Mihaela şi Mircea Geoană au participat apoi la cununia civilă a tinerilor Vasile Betea (22 de ani) şi Irina Ciorba (18 ani), oficiată în "ciupercă" (loc în care, prin tradiţie, se întâlnesc oşenii la toate marile evenimente), situată în faţa primăriei.

După ce tinerii au spus "da", "starostele" (maestrul de ceremonii) a lua "bulciugul" (un fel de rămas bun de la casa părintească), conform tradiţiei, şi a salutat prezenţa "nănaşului cel mare" Mircea Geoană şi a celorlalţi invitaţi sosiţi de la Bucureşti.

Alaiul s-a deplasat apoi, pe jos, spre biserica ortodoxă din sat, aflată pe un deal, la o distanţă de 200 de metri. Pe drumul spre biserică, lui Mircea Geoană i-a ţinut companie unul dintre bătrânii satului. La un moment dat, un alt naş, liderul PSD Satu Mare, deputatul Gheorghe Ciocan, a spus cu voce tare, arătând spre Geoană: "El este viitorul preşedinte al României!". Bătrânii aflaţi în jur au dat afirmativ din cap, spunând: "Trăiască viitorul preşedinte!".

Curtea bisericii, dar şi interiorul lăcaşului de cult, au fost decorate cu ornamente albe şi roşii, opt fetiţe îmbrăcate, de asemenea, în alb şi roşu, întâmpinând alaiul. Cununia religioasă a fost oficiată de arhiereul vicar al Maramureşului şi Sătmarului, PF Justin Sigheteanu.

La ieşirea din biserică, peste miri şi naşi a "plouat" cu petale de trandafiri roşii.

Între timp, în faţa Casei de cultură se adunaseră aproximativ 2.000 de invitaţi, care au aşteptat cu dans şi voie bună alaiul mirilor, după care a început petrecerea. Sala de nunţi din centrul satului, construită pe două nivele, a fost finalizată special pentru această ocazie, fiind împodobită cu ornamente roşii şi albe.

Tatăl mirelui, Toma Betea, este primarul comunei Oraşu Nou, de care aparţine satul Racşa, fiind unul dintre cei mai vechi aleşi locali ai partidului, satul Racşa fiind considerat fieful PSD în judeţ, având în vedere că partidul a obţinut aici, la toate alegerile, cele mai mari procente.

Socrul mare, primarul Toma Betea, s-a asigurat că oaspeţii vor avea mâncare şi băutură din belşug pe mese. Cele şase socăciţe (bucătărese profesioniste din Oaş), ajutate de 14 femei pricepute din sat, au pregătit şase feluri de mâncare, printre care un aperitiv tradiţional bogat, sarmale cu costiţă de porc afumat, supă de găină cu tăiţei, friptură de viţel la tavă cu cartofi piure şi ficăţei de pasăre cu orez. Bucătăresele şi-au dat examenul priceperii, pregătind nu mai puţin de 10.000 de "boace" (sarmale). Alte 80 de femei îi vor servi pe oaspeţi.

"Pentru această nuntă au fost sacrificaţi zece porci a câte 200 de kilograme, 50 de porci a câte 120 de kilograme, opt tăuraşi a câte 600 de kilograme fiecare, între 300-400 de găini, toate din ferma noastră de la Tur", spune cu mândrie Toma Betea.

Pentru că un meniu atât de bogat trebuie udat cu băuturi alese, acestea au fost aduse din străinătate. Socrul mare afirmă că pe lângă băuturile tradiţionale - pălinca din producţie proprie şi vin -, whisky-ul, lichiorul şi berea le-a achiziţionat din Austria, berea fiind cumpărată direct de la o fabrică din Graz.

Tortul mirilor va fi şi el pe măsura aşteptărilor invitaţilor. Are 40 de kilograme, este ornat în culorile alb-roşu şi a fost comandat la o cofetărie din oraşul maramureşan Seini. Alte 20 de torturi mai mici, în total de 60 de kilograme, ornate cu alb şi roşu, au fost realizate de firma de cofetărie din Racşa. Pe lângă mâncăruri şi băuturi alese, invitaţii vor petrece pe muzica interpreţilor de muzică populară Puiu Codreanu, Vasile Barani şi Ancuţa Anghel.

Socrul mare a spus că nunta le-a costat pe cele două familii aproximativ 50.000 de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici