O angajată Google a reuşit să bată recordul pentru calcularea zecimalelor numărului Pi | VIDEO

Emma Haruka Iwao, o angajată a Google, a descoperit 31.4 trilioane de zecimale ale numărului Pi, doborând ultimul record de calculare cu aproape 9 trilioane, relatează independent.co.uk.

1998 afișări
Imaginea articolului O angajată Google a reuşit să bată recordul pentru calcularea zecimalelor numărului Pi | VIDEO

O angajată Google a reuşit să bată recordul pentru calcularea zecimalelor numărului Pi

Descoperirea a fost dezvăluită chiar cu ocazia Zilei Numărului Pi, care coincide cu data de 14 martie scrisă în formatul lună/zi. Iwao a ajuns la aceste rezultate prin folosirea infrastructurii tehnologice a companiei multinaţionale. Deoarece Pi este un număr iraţional, care are un număr infinit de zecimale, calcularea acestora depinde de puterea mijloacelor de calcul, ceea ce înseamnă că avansul în tehnologie va aduce posibilitatea stabilirii unor noi recorduri.

Inginerul a afirmat că această realizare este un vis devenit realitate pentru ea, deoarece visa încă din copilărie să stabilească un nou record pe această temă. Ea a declarat că „au trecut mai mult de 20 de ani de când m-am întâlnit prima oară cu Pi”.

Folosirea computerelor şi supercomputerelor pentru a calcula Numărul Pi nu este o noutate pentru corporaţia care are sediul în California, însă performanţa lui Iwao a marcat folosirea în premieră a tehnologiei „cloud computing”. Operaţiunea a durat 111.8 zile, echivalentul a 2.795 zile operaţionale sau 7.6 ani operaţionali pentru o maşinărie şi a folosit 25 de noduli.

Calcularea trilioanelor de cifre ale numărului Pi poate fi impresionantă din punct de vedere al domeniului software. Cu toate acestea, inginerilor nu le este necesar să cunoască decât primele 20-30 de zecimale, în timp ce aplicaţiilor software nu le trebuie decât câteva sute.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici