Povestea româncei care a fost sclavă într-un harem otoman, dar a ajuns Lady în societatea britanică

Florica Maria Sas a fost o exploratoare de origine transilvăneană, fiind cunoscută în ziua de azi drept Lady Florence Baker. Aceasta a avut o copilărie dificilă, fiind orfană de la o vârstă fragedă, apoi vândută unui harem otoman, potrivit Business Magazin.

1435 afișări
Imaginea articolului Povestea româncei care a fost sclavă într-un harem otoman, dar a ajuns Lady în societatea britanică

Povestea româncei care a fost sclavă într-un harem otoman, dar a ajuns Lady în societatea britanică

Florica s-a născut în 1841 la Aiud, pe atunci aflat sub ocupaţia Imperiului Austriac. Ea a rămas orfană la vârsta de şapte ani, după moartea părinţilor săi, în timpul Revoluţiei de la 1848. Ulterior, este vândută unui harem din Imperiul Otoman, al cărui stăpân o vinde în piaţa din Vidin în 1859. Samuel White Baker, un aventurier englez de 37 de ani, s-a îndrăgostit de ea şi a cumpărat-o înaintea Paşei din Vidin, apoi fuge cu ea la Bucureşti. Samuel Baker era inginer britanic de căi ferate, care a proiectat şi construit pe lângă căi ferate şi poduri şi alte structuri metalice din regiunea Dobrogea.

La 18 ani, Florica vorbea patru limbi, respectiv româna, maghiara, germana şi turca. Mai târziu avea să înveţe engleza, araba şi kiswahili, scrie Business Magazin.

În 1861, cei doi au început să organizeze împreună expediţii pe teritoriul continentului african. După 3 ani de călătorii dificile şi periculoase, în 1864, Samuel Baker, însoţit de Florica, descoperă Lacul Albert, numit astfel de exploratorul britanic în memoria Prinţului Consort Albert, soţul Reginei Victoria. Cei doi se întorc în Anglia, unde se căsătoresc în anul 1865, iar Florica devine Lady. Samuel Baker primeşte medalia de aur, din partea Societăţii Regale de Geografie ca recunoaştere a realizărilor sale din timpul expediţiei din Africa. În plus, ei au participat la una dintre cele mai mari descoperiri geografice ale vremii, respectiv zona de izvorâre a râului Nil.

Tânăra din Aiud, cumpărată dintr-o piaţă de sclavi, a reuşit să spargă tiparele societăţii britanice de la sfârşitul secolului XIX, extrem de conservatoare, şi a rămas în istorie drept o femeie de succes.

Florica Maria Sas a murit la data de 11 martie 1916.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici