Procesul în cazul Michael Jackson: Conrad Murray s-a comportat ca un "angajat", nu ca "medic", spune un anestezist

Medicul Conrad Murray, judecat pentru decesul cântăreţului Michael Jackson, s-a comporat ca un "angajat" ascultător, cedând în faţa tuturor dorinţelor pacientului său, nu ca un "medic", a declarat miercuri un expert în anestezie, audiat în cadrul acestui proces intens mediatizat.

378 afișări
Imaginea articolului Procesul în cazul Michael Jackson: Conrad Murray s-a comportat ca un "angajat", nu ca "medic", spune un anestezist

Conrad Murray (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acelaşi anestezist a prezentat, totodată, o listă a erorilor profesionale comise de medicul Conrad Murray, pe care le consideră "uriaşe" şi "de neimaginat".

În cadrul mărturiei sale, care a marcat reluarea procesului, la Los Angeles, după o suspendare a dezbaterilor de aproape o săptămână, medicul anestezist Steven Shafer a spus că "faptele sugerează că aproape niciuna dintre precauţiile procedurilor de sedare nu au fost luate pentru a administra propofol pacientului Michael Jackson".

Michael Jackson a decedat pe 25 iunie 2009 în urma unei intoxicaţii grave cu propofol, un anestezic pe care artistul îl folosea în reşedinţa sa pe post de somnifer sub supravegherea medicului Conrad Murray, judecat pentru ucidere involuntară.

"Uriaşe", "de neimaginat", "de neiertat" şi "de neconceput": astfel a catalogat medicul Steven Shafer erorile profesionale comise de Conrad Murray. Una dintre cele mai grave dintre ele a fost, în opinia sa, faptul că medicul Murray, plătit cu 150.000 de dolari pe lună de Jackson, a spus "da" la toate cererile cântăreţului.

"Michael Jackson voia propofol în fiecare noapte pentru a putea să doarmă, iar Conrad Murray i-a spus «da». Este ceea ce face un angajat. Nu şi-a exercitat judecata de medic", a declarat Steven Shafer.

"Un medic ar fi spus: «Nu vă voi da nimic, pentru că suferiţi din cauza unei tulburări a somnului», şi l-ar fi trimis la un specialist", a adăugat Shafer.

Steven Shafer a mai spus, la cererea procurorului David Walgren, că peste 15 litri de propofol au fost cumpăraţi de Conrad Murray - şi au fost probabil administraţi lui Michael Jackson - în cele 80 de zile care au precedat moartea cântăreţului. "Este o cantitate extraordinar de mare pentru un singur individ".

Medicul Shafer a declarat, bazându-se pe cei 25 de ani de experienţă profesională, că "cele mai mari catastrofe" nu se produc în timpul "operaţiilor chirurgicale dificile pe inimă sau pe creier", ci în timpul "anesteziilor".

De aici a apărut şi necesitatea de a observa regulile stricte ale procedurii, ilustrate cu ajutorul unei înregistrări video ce a fost difuzată la tribunalul din Los Angeles, care a reconstituit procedura unei anestezii cu propofol, efectuată ca la carte, într-o clinică medicală.

Avocaţii medicului Murray s-au opus difuzării acestei înregistrări, pe care au descris-o drept o "dramatizare teribilă", dar judecătorul Michael Pastor a considerat că acea înregistrare este "foarte pertinentă".

La invitaţia procurorului Walgren, medicul Shafer a alcătuit o listă a "enormelor" greşeli profesionale comise de Conrad Murray. El a numărat 17 astfel de erori, printre care unele au fost descrise de acest martor ca fiind "de neimaginat".

Shafer a notat, mai ales, absenţa de lângă patul pacientului a dispozitivelor pentru respiraţie artificială, a pompei de infuzie pentru controlul dozei de propofol, a aparatelor de control a pulsului şi a tensiunii sangvine.

Expertul anestezist consideră "de neconceput" faptul că medicul Conrad Murray a vorbit la telefon în timp ce pacientul său era inconştient şi "de neiertat" faptul că nu i-a informat pe medicii de pe salvare în legătură cu medicamentele pe care le-a administrat cântăreţului.

În mărturia sa, care a avut în anumite momente accente de rechizitoriu, Steven Shafer a insistat, totodată, asupra violării de către medicul Murray a relaţiei "sacre" dintre medic şi pacientul său.

"Nu l-a pus pe pacientul său (Michael Jackson) pe primul loc. L-a pus pe Conrad Murray pe primul loc", a spus Shafer.

Steven Shafer a declarat că a dorit să depună mărturie în acest proces pentru că a dorit "să-i liniştească pe pacienţi" şi să le redea încrederea în anestezie.

"În sala de operaţii, când le explic pacienţilor ce le voi face, ei mă întreabă: «Îmi veţi da medicamentul care l-a ucis pe Michael Jackson?». Aceasta este o teamă pe care pacienţii nu ar trebui să o aibă. Administrat în mod corect, propofolul este un medicament formidabil", a adăugat Steven Shafer.

În cazul în care va fi condamnat, medicul Conrad Murray, acuzat de ucidere involuntară, riscă o pedeapsă de până la patru ani de închisoare şi pierderea dreptului de a practica medicina. În prezent, doctorul în vârstă de 58 de ani este eliberat pe cauţiune, după ce a fost pus sub acuzare în februarie 2010.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici