Regizorul William Friedkin, recompensat cu un Leu de Aur onorific la Veneţia

Regizorul american William Friedkin, celebru pentru pelicule precum "Filiera franceză" şi "Exorcistul", a primit, joi, un premiu pentru întreaga carieră - Leu de Aur onorific - din partea organizatorilor Festivalului de Film de la Veneţia.

77 afișări
Imaginea articolului Regizorul William Friedkin, recompensat cu un Leu de Aur onorific la Veneţia

Regizorul William Friedkin, recompensat cu un Leu de Aur onorific la Veneţia

"Veneţia este o casă spirituală pentru mine", declara regizorul în vârstă de 77 de ani, al cărui cel mai recent film, "Joe, asasin în timpul liber", a fost proiectat în prestigiosul festival în 2011.

Totodată, la ediţia de anul acesta a Festivalului de la Veneţia va fi proiectată versiunea restaurată a thrillerului său "Sorcerer" (1977), un remake al clasicului francez "Salariul groazei/ Le salaire de la peur" (1953), care, potrivit regizorului american, a fost "cel mai personal" şi "mai dificil de realizat" lungmetraj al său.

Coordonatorul Festivalului de la Veneţia, Alberto Barbera, a declarat anterior despre William Friedkin că a avut un "impact revoluţionar în cinematografie", "a contribuit într-un mod semnificativ la reînnoirea cinema-ului american privit ca 'noul Hollywood'" şi a revoluţionat maniera de a realiza documentare, precum şi genuri populare ca filmele poliţiste şi horror.

Friedkin, care şi-a început cariera într-o televiziune din Chicago, la serviciul poştă, a atras atenţia criticilor foarte devreme, cu documentare precum "The People vs Paul Crump" (1962).

Însă cele mai celebre filme ale sale sunt pelicula poliţistă "Filiera franceză" (1971) - premiul Oscar pentru regie, Globul de Aur pentru regie - şi horrorul "Exorcistul" (1973) - Globul de Aur pentru regie -, devenite clasice ale genurilor lor.

În 1995, şi-a făcut debutul la Veneţia cu "Jade", cu Linda Fiorentino în distribuţie, în secţiunea Venetian Nights.

Regizorul s-a bucurat de cel mai mare succes în anii 1970, printre cele mai cunoscute filme ale sale numărându-se şi "Încrucişarea/ Cruising" (1980), "Viaţă şi moarte în L.A./ To Live and Die in L.A" (1985). Pentru filmul "The Bug" (2006) a fost recompensat cu premiul FIPRESCI la Cannes.

Cea de-a 70-a ediţie a Festivalului de Film de la Veneţia a debutat miercuri şi se va încheia pe 7 septembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici