REPORTAJ: O carieră de piatră şi Depoul CFR Sibiu, transformate în catwalk pentru un festival de modă - FOTO

Peste 40 de designeri participă, la Sibiu, la Feeric Fashion Days, festival care a transformat în catwalk mai multe locuri din oraş. Astfel, modelele au defilat, în rochii diafane, pe terasele unei cariere de piatră, în Depoul CFR şi în Turnul Sfatului, cel mai cunoscut obiectiv turistic din oraş.

1590 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: O carieră de piatră şi Depoul CFR Sibiu, transformate în catwalk pentru un festival de modă - FOTO

REPORTAJ: O carieră de piatră şi Depoul CFR Sibiu, transformate în catwalk pentru un festival de modă - FOTO (Imagine: Sebastian Marcovici/ Mediafax Foto)

Ajuns la a şaptea ediţie, festivalul Feeric Fashion Days şi-a propus să aducă moda aproape de oameni. De aceea, timp de o săptămână, locuri obişnuite din municipiul Sibiu - cea mai mare piaţă agroalimentară, cel mai cunoscut obiectiv turistic, terminalul aeroportului, fântâna din Piaţa Mare, Depoul CFR - au devenit, rând pe rând, catwalk pentru zeci de modele.

De asemenea, cei peste 40 de designeri vestimentari veniţi din ţară şi din străinătate şi-au prezentat creaţiile şi în curtea Palatului Brukenthal din Avrig, la cariera de piatră de la Turnu Roşu, la Monumentul Eroilor de la Şelimbăr, dar şi într-o fabrică, în Muzeul Brukenthal şi într-o hală industrială.

Festivalul a început marţi, la cariera de piatră de la Turnu Roşu, pe o ploaie torenţială, la fel ca la fiecare ediţie din ultimii ani.

Desemnat să aibă prima prezentare a fost Evgheni Hudorojkov, creator vestimentar din Republica Moldova. Colecţia sa - "Fashion for Peace" - cuprinde 19 rochii diafane, din cele mai fine materiale. Este o "colecţie art" care, cu unele modificări, poate fi transformată în colecţie de rochii de seară.

La prima privire, ploaia torenţială nu se potrivea deloc cu rochiile care urmau să fie prezentate, dar organizatorii au vrut, încă de la început, contrast extrem în această prezentare, de aceea a şi fost ales un loc "brut, atipic, muncitoresc". Toată lumea a aşteptat cinci, zece minute, după care Evgheni Hudorojkov şi modelele care-i purtau creaţiile au decis că este timpul să pornească prezentarea, în pofida ploii.

"Colecţia mea are un puternic mesaj politic-social. Este o colecţie inspirată de o persoană foarte dragă mie, foarte gingaşă, feminină, transparentă, simplă, dar, în acelaşi timp, complicată. Mesajul a fost amplificat şi mai mult de ploaie. Mesajul colecţiei este să fim mai buni şi face trimitere la situaţia care se află în Ucraina. Ucraina este lângă noi şi noi suferim alături de ea. Apoi, avem şi în Republica Moldova o luptă cu tot sistemul guvernamental care este şi, în acelaşi timp, toată lumea este într-un fel de haos, iar noi vrem să facem totul mai frumos. Este un mesaj pentru a fi mai buni. Şi prin aparatajul ce era acolo (utilajele folosite la cariera de piatră - n.r.) s-a redat toată greutatea care este asupra lumii acum. Prin tot griul de acolo, s-a simbolizat griul din lume, iar rochiile care erau ca aerul demonstrează că mai avem o şansă să fim mai buni şi să creăm bunul şi frumosul", explică Evgheni Hudorojkov.

Decorul a fost folosit în prezentare: utilajele de mare tonaj s-au pus în mişcare pe fundalul pasarelei, sute de kilograme de pietriş au început să curgă dintr-un tub aflat la peste 20 de metri înălţime, în timp ce, la baza dealului de piatră, modelele prezentau diafanele creaţii ale designerului moldovean.

El va mai apărea în cadrul Feeric Fashion Days cu o parte a colecţiei "Ciocârlia", prezentată, în februarie, la New York şi Las Vegas.

Colecţia, inspirată de motive tradiţionale din România şi Republica Moldova, cuprinde, în total, 43 de rochii cu broderie stilizată. La Sibiu, vor fi prezentate 18 dintre aceste rochii.

"În România şi Moldova avem broderie tradiţională, avem motive tradiţionale. Am făcut o colecţie prin care să pun în valoare aceste lucruri. Este o colecţie de rochii de seară cu broderie stilizată cu motive etno. Am făcut colecţia special pentru prezentările din State (Statele Unite ale Americii - n.r.) pentru că am vrut să duc acolo o parte din ceea ce suntem noi", spune Evgheni Hudorojkov.

Miercuri, în a doua zi de festival, alte locuri speciale au fost puse în valoare prin prezentări de modă inedite. Unul dintre acestea - Depoul CFR Sibiu.

Aici a fost prezentată colecţia unora dintre cei mai cunoscuţi dintre creatorii internaţionali prezenţi la Sibiu, Charles & Ron, din Malta.

Charles Borg şi Ron van Maarschalkerweerd, care au o experienţă de peste 20 de ani în lumea modei internaţionale, cu prezentări la Săptămâna Modei de la Toronto, şi care, în septembrie, vor participa la Săptămâna Modei de la New York, s-au declarat încântaţi de locul în care şi-au prezentat colecţia înspirată din arhitectura oraşului Valetta, capitala ţării în care locuiesc.

"Când lucram la această colecţie am făcut multe fotografii atât arhitecturii vechi a oraşului, cât şi noilor construcţii din Valetta, pe care le-am folosit drept inspiraţie pentru această colecţie. Femeia care poartă aceste piese este una care nu este deloc timidă, este foarte feminină şi îi place să iasă în evidenţă. Îi plac piesele clasice, dar, în acelaşi timp, este şi modernă", spun cei doi designeri despre noua lor colecţie.

Prezentarea a fost spectaculoasă. Un vagon de călători a fost folosit pe post de backstage pentru modele şi a fost transportat cu locomotiva pe placa turnantă a depoului, unde a făcut o întoarcere de 90 de grade pentru a se alinia perfect cu pasarela prezentării.

Designerii au prezentat 20 de rochii, unele dintre acestea urmând a face parte şi din colecţia cu care se vor duce la New York.

Joi, în a treia zi de festival, Aeroportul Sibiu, Piaţa Cibin şi Turnul Sfatului, cel mai cunoscut obiectiv turistic din oraş, au fost locurile în care s-au prezentat colecţiile unor designeri români.

În terminalul Sosiri din Aeroportul Sibiu a fost pusă în valoare colecţia lui Cristian Samfira, iar în Piaţa Cibin, cea mai mare piaţă agroalimentară din oraş, s-au prezentat creaţiile Mariei Simion.

"La Piaţa Cibin ne-am dorit foarte multă omogenitate. Ne-am dorit să ducem prezentările între oameni care nu sunt obişnuiţi cu aşa ceva sau, cel puţin, nu sunt obişnuiţi cu aşa ceva live. Am decis să facem acolo o prezentare şi am stabilit care colecţie s-ar potrivi cel mai bine. Am adaptat scenariul: fetele ieşeau, luau fructe de pe tarabe, muşcau din ele. Am încercat să creăm o atmosferă de piaţă uşor mai rafinată", povesteşte Mitichi, organizatorul festivalului.

Turnul Sfatului, monument istoric ridicat între 1224 şi 1241, a devenit centrul colecţiei prezentate de Rozalia Bot. Manechinele au ieşit din turn şi l-au înconjurat prin cele două cupole care fac legătura între principalele pieţe centrale ale municipiului Sibiu.

Colecţia "Sin City" a prezentat publicului 14 ţinute în care predomină culorile pastel. Semnătura distinctivă a designerului, broderia realizată manual din fire de mătase, este nucleul de culoare al fiecărei ţinute extrem de feminine şi elegante.

"Am multe piese fluide, ample, vaporoase, foarte feminine şi romantice. Unele se pot purta pe parcursul întregii zile, iar unele dintre ele sunt exclusiv pentru ocazii speciale. Am numit colecţia după filmul cu acelaşi nume şi sunt încântată de locaţia în care mi-am prezentat-o", spune Rozalia Bot, designer vestimentar care s-a lansat oficial în ediţia din 2013 a Feeric Fashion Days de la Sibiu.

Creatoarea povesteşte că şi-a dorit de mică să aleagă o carieră artistică, dar viaţa a obligat-o să-şi pună visul "într-un colţ" pentru foarte mulţi ani.

"Eu sunt psiholog de meserie, nu designer vestimentar. 12 ani am lucrat în învăţământ, am avut doi ani de concediu pentru îngrijirea copiilor, pentru cei doi puişori ai mei, şi acum iată-mă lucrând în modă. Am renunţat oficial, în martie acest an, la învăţământ, mi-am dat demisia. Eu trebuie să mă manifest creativ, altfel sunt frustrată şi mă închid în carapace", spune ea.

Întrebată dacă poate trăi din modă în lumea actuală, cu o familie cu doi copii şi un soţ care este profesor de matematică, Rozalia Bot explică: "E puţin complicat. Trebuie să fii şi puţin comercial. Adică să faci modă, dar să fie şi puţin comercial, altfel nu ai şanse. Nu ai cum. Trebuie să fie un lanţ, altfel se rupe şi nu mai ai cum să-ţi exerciţi pasiunea".

Ziua de joi a festivalului s-a încheiat la Hala Balanţa, hală industrială a unei foste fabrici care producea cântare, cu o prezentare de modă cu elemente 3D a designerului Florin Surugiu.

Vineri şi sâmbătă, prezentările de modă vor continua şi vor culmina cu două gale care vor avea loc pe o pasarelă suspendată peste Podul Minciunilor, alt obiectiv turistic important din oraş.

La gala de vineri seară, îşi vor prezenta colecţiile Mihaela Cirlugea, Bianca Bratoşin, Diana Voevutki, Filomena Chifor & Mădălina Lazu, Adriana Delia Bărar şi Alina Maria Margulescu, iar la gala de sâmbătă publicul va putea vedea cele mai recente creaţii realizate de Paula Păduroiu, Cristina Dan, Georgiana Nicolaescu - Giuka, Guban, Bojana Dolamic, La Mode Toujours, Adina Buzatu.

Vineri seară, va avea loc şi un concert susţinut de Direcţia 5, iar sâmbătă vor urca pe scenă Anca Mărginean şi Magic Band.

Duminică, în ultima zi de festival, vor avea loc în centrul oraşului şedinţe foto pentru designeri la care vor participa cele peste 50 de modele care au prezentat colecţiile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici