Prima pagină » Politic » Avem forma finală a pachetului de măsuri fiscale. Modificări pe ultima sută de metri / Guvernul își asumă răspunderea. Bolojan: Nu este un pachet ușor. Este însă o urgență națională

Avem forma finală a pachetului de măsuri fiscale. Modificări pe ultima sută de metri / Guvernul își asumă răspunderea. Bolojan: Nu este un pachet ușor. Este însă o urgență națională

Membrii Birourilor Permanente Reunite ale Camerei Deputaților și Senatului au convocat plenul comun al Parlamentului luni pentru asumarea răspunderii guvernului pe Legea Austerității. UPDATE: Ședința Parlamentului s-a încheiat. Guvernul și-a asumat răspunderea pe pachetul fiscal
Avem forma finală a pachetului de măsuri fiscale. Modificări pe ultima sută de metri / Guvernul își asumă răspunderea. Bolojan: Nu este un pachet ușor. Este însă o urgență națională
Sursa foto: Andreea Alexandru/Mediafax Foto

UPDATE Ședința Parlamentului s-a încheiat. Guvernul și-a asumat răspunderea pe pachetul fiscal

Ședința Parlamentului unit s-a încheiat, iar guvernul și-a asumat răspunderea pe pachetul fiscal prezentat de Mediafax mai jos.

Măsurile vor intra în vigoare de la 1 august.

Ilie Bolojan a promis și un al doilea pachet de măsuri.  Aceste urmărește printre alte măsuri reforma pensiilor speciale, a administraţiei şi a companiilor de stat.

UPDATE Principalele măsuri în varianta finală a pachetului de măsuri fiscale

1. Reorganizarea TVA

Cota standard de TVA: 21%

Cota redusă de TVA: 11%, aplicabilă pentru: alimente de bază, medicamente, lemn de foc, cărți, canalizare, energie termică, sectorul HoReCa (temporar)

2. Creșterea accizelor

  • Accizele la alcool și carburanți vor crește cu 10%
  • Accizele pentru produse din tutun vor fi, de asemenea, majorate

3. Contribuția la Sănătate (CASS) pentru pensii mari

  • Se introduce CASS pentru pensii care depășesc 3.000 lei. Se plătește doar pentru partea care depășește acest prag

Obiectiv: creșterea numărului de contribuabili la sistemul de sănătate de la 6 milioane în prezent, la 8 milioane

4. Taxarea capitalurilor mari

  • Impozitul pe dividende: Rămâne 10% în anul 2025. Crește la 16% începând cu 1 ianuarie 2026

Profituri suplimentare ale băncilor și ale companiilor de jocuri de noroc:

Vor fi impozitate suplimentar

Câștigurile din jocuri de noroc vor fi suprataxate

5. Înghețarea unor cheltuieli bugetare (începând cu 2026)

  • Înghețarea salariilor și pensiilor din sistemul public
  • Limitarea angajărilor în sectorul public
  • Eliminarea sau plafonarea sporurilor nejustificate

6. Bursele vor fi reorganizate, dar bursa pentru mamele minore rămâne. Bursele elevilor vor fi reorganizate pentru a deveni „sustenabile şi bazate pe merit”: bursele de merit vor fi acordate doar elevilor cu medii de minimum 9, reprezentând cel mult 15% dintr-o clasă, iar bursele sociale vor fi acordate „pentru nevoi reale”.

Premierul a mai anunţat că norma didactică va creşte cu două ore, apropiindu-se de media europeană.

Forma finală a pachetul fiscal este disponibilă aici:

Lege_Amendamente_preluate

„Fără un sistem fiscal corect şi predictibil, nu vom mai avea cu ce plăti drumuri, spitale, armată, salarii sau pensii. Fără a ţine pasul de dezvoltare şi ordine cu ţările membre, nu vom mai primi sprijinul fondurilor europene. Ne vom izola şi afunda în propriile scenarii financiare păguboase, aşa cum s-a întâmplat deja. Pentru a evita acest scenariu venim astăzi cu primul pachet de măsuri adoptate în Guvern, pentru care ne asumăm răspunderea”, spune Ilie Bolojan.

UPDATE A început ședința

Guvernul Bolojan își asumă răspunderea pe pachetul fiscal. Ședința plenului reunit a început.

Bolojan:Doamnelor și domnilor deputați și senatori, vin astăzi în fața dumneavoastră pentru a vorbi despre reforma de măsuri fiscale și bugetare. Este un pachet de măsuri pe care trebuie să îl adoptăm într-o perioadă foarte scurtă. Nu este un pachet ușor – nici pentru mine, nici pentru colegii mei. Este însă o urgență națională și un act de responsabilitate.

Direcțiile de acțiune rămân neschimbate: ordine în finanțele țării, bună guvernare și respect pentru cetățeni.

Așa cum am mai spus, pentru fiecare 100 de lei încasați, statul a cheltuit 132 de lei. Acest lucru trebuie să înceteze, altfel ne paște așa-numitul statut junk.

Dacă România ajunge într-o asemenea situație, vom avea parte de:

  • taxe mult mai mari,

  • prețuri crescute,

  • dobânzi mai mari la împrumuturi,

  • o presiune fiscală accentuată,

  • fonduri europene pierdute sau epuizate.

Țara noastră ar putea să se întoarcă cu 10–15 ani în urmă, într-o perioadă de instabilitate economică profundă

Impactul ar lovi atât tinerii, cât și seniorii, atât micii întreprinzători, cât și marile companii. Nu suntem încă în ceasul al doisprezecelea, dar suntem foarte aproape de limită.

Suntem aici pentru a evita acest scenariu. Le mulțumesc românilor pentru înțelegere.

Această perioadă dificilă va fi doar temporară„.

UPDATE Forma actuală a pachetului. Unde au apărut modificări

  • CASS 10% pentru pensii mai mari de 3.000 lei. Se aplică în perioada 1 august 2025 – 31 decembrie 2027. Scutire CASS pentru pensionari din 2028 ( an electoral):
  • Bursa pentru mamele minore rămâne: Bursă lunară de 700 lei pentru mamele minore reintegrate în școală, cu condiția frecventării cursurilor.
  • În 2026, subvenția alocată partidelor politice se reduce cu 40% față de 2024. De menționat că în anul 2024( an electoral) suma a fost mult mai mare față de 2023.
  • ACCIZA LA ȚIGĂRI: Nu crește până la 31 martie 2026. Nivel fix între 1 august 2025 – 31 martie 2026: 576,36 lei / 1.000 țigarete.
  • Impozit pe câștiguri la jocurile de noroc: crește de la 3% la 4% (inițial fusese propus 10%).

UPDATE Surse: Ședința amânată pentru ora 17:00

„Şedinţa va începe cel puţin la ora 17.00”, potrivit surselor MEDIAFAX.

Conform unor surse guvernamentale, unii miniştri au fost convocaţi în cursul zilei la Palatul Cotroceni de preşedintele Nicuşor Dan.

Amânarea şedinţei a venit pe fondul solicitării social-democraţilor de a introduce unele amendamente în proiectul Legii Austerităţii.

Luni, Partidul Social Democrat a depus 18 amendamente la pachetul de măsuri fiscale, printre care creşterea pragului de aplicare a contribuţiei de sănătate pentru pensii de la 3.000 la 4.000 de lei şi reducerea cu 40% a subvenţiei pentru partide, informează Gândul.

Partidul Social Democrat a depus luni, o serie de 18 amendamente la proiectul de lege privind reducerea deficitului bugetar. Printre măsuri se numără majorarea plafonului de la care se aplică contribuţia de asigurări sociale de sănătate asupra pensiilor, de la 3.000 la 4.000 de lei lunar.

Conform amendamentului, pensionarii care încasează pensii de până la 4.000 de lei pe lună nu vor datora CASS. Măsura ar urma să se aplice temporar, între 1 august 2025 şi 31 decembrie 2026, în contextul necesităţii corectării deficitului bugetar.

PSD susţine că modificarea respectă angajamentele din programul de guvernare şi solicită în continuare scutirea de la plata CASS pentru anumite categorii sociale, persoane persecutate politic de regimul comunist, veterani, văduve de război, deportaţi sau persoane implicate în lupta anticomunistă.

Totodată, părinţii aflaţi în concediu pentru creşterea copilului, cu venituri sub 3.000 de lei, ar urma să fie scutiţi de contribuţia de sănătate.

În plus, printr-un alt amendament, social-democraţii vizează reducerea cu 40% a subvenţiei acordate partidelor politice, faţă de nivelul din anul trecut.

UPDATE Pachetul final de măsuri a fost schimbat pe ultima sută de metrii

Ședința de parlament în care Guvernul Bolojan urmeză să își asume răspunderea pe pachetul de măsuri fiscale urma să înceapă la ora 15:00, dar acesta pare că va fi întârziată sau chiar posibil amânată.

Pachetul final a suferit mai multe modificări în ultimele ore și forma finală nu este încă trimisă.

UPDATE 14:30 Ședința de guvern s-a încheiat

Ședința de Guvern condusă de premierul Ilie Bolojan s-a încheiat după aproximativ o oră, în cadrul acesteia fiind stabilită forma finală a proiectului de lege privind măsurile fiscal-bugetare.

Imediat după încheierea ședinței, membrii Cabinetului s-au deplasat la Parlament, unde Guvernul își va asuma răspunderea pe pachetul de măsuri destinat reducerii deficitului bugetar.

Deși fusese programată inițial la ora 12:30, ședința a fost amânată pentru 13:30. Asumarea răspunderii în plenul Parlamentului este programată pentru ora 15:00.

Între timp, reprezentanții AUR au anunțat că vor iniția o moțiune de cenzură în termenul constituțional de trei zile de la angajarea răspunderii Guvernului.

UPDATE 13:56 PSD propune majorarea pragului pentru CASS la pensii și reducerea subvenției pentru partide

Partidul Social Democrat a depus luni, o serie de 18 amendamente la proiectul de lege privind reducerea deficitului bugetar. Printre măsuri se numără majorarea plafonului de la care se aplică contribuția de asigurări sociale de sănătate asupra pensiilor, de la 3.000 la 4.000 de lei lunar.

Conform amendamentului, pensionarii care încasează pensii de până la 4.000 de lei pe lună nu vor datora CASS. Măsura ar urma să se aplice temporar, între 1 august 2025 și 31 decembrie 2026, în contextul necesității corectării deficitului bugetar.

În plus, printr-un alt amendament, social-democrații vizează reducerea cu 40% a subvenției acordate partidelor politice, față de nivelul din anul trecut.

UPDATE 12:30 Opoziția depune moțiune de cenzură după angajarea răspunderii de către guvern

Parlamentari ai Opoziției au semnat deja pentru depunerea unei moțiuni de cenzură împotriva Cabinetului Bolojan. Inițiativa aparține AUR, scrie Gândul.

Acest lucru se va întâmpla după ședința plenului reunit al Parlamentului, în care premierul își va angaja răspunderea pe pachetul de măsuri fiscale pentru reducerea deficitului.

Surse politice precizează pentru Gândul că a început strângerea de semnături necesare, de la parlamentarii AUR, POT, SOS și grupul neafiliaților din Alianța Întâi România.

„Au dat foc țării și acum ne cer bani să stingă incendiul – afară cu piromanii din Guvern!”, este titlul moțiunii de cenzură din sesiunea extraordinară, care se încheie luni, 7 iulie.

UPDATE 12:02 Guvernul a anunțat schimbarea orei de începere a ședinței de Guvern. Astfel, aceasta va avea loc la ora 13.30.

UPDATE: Ședință de guvern, de la ora 12:30

Guvernul se reunește luni, de la ora 12.30, în ședință pentru aprobarea formei finale a proiectului de lege asupra căruia Guvernul își asumă răspunderea în Parlament.

„Ședința este dedicată aprobării formei finale a proiectului de lege asupra căruia Guvernul își asumă răspunderea în Parlament, după analizarea amendamentelor depuse de parlamentari”, se arată în comunicat.

De la ora 15.00, premierul Ilie Bolojan va participa la ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului convocată în contextul angajării răspunderii Guvernului asupra Proiectului de Lege privind unele măsuri fiscal – bugetare.

Știrea inițială

Începând de vineri seara până luni dimineață, la ora 8.00, parlamentarii au putu depune amendamente.

Executivul a aprobat, vineri, proiectul Legii Austerității pentru începerea procedurii de angajare a răspunderii Guvernului în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului.

„Proiectul de lege reglementează unele măsuri fiscal-bugetare pentru stabilizarea finanțelor publice, prin limitarea cheltuielilor permanente, pe de o parte, și, pe de altă parte, prin creșterea veniturilor, astfel încât să se poată susține, din fonduri publice, finanțarea tuturor categoriilor de servicii publice destinate cetățenilor”, potrivit unui comunicat de presă.

Executivul menționează că, prin acest pachet de măsuri, se urmărește atingerea următoarelor obiective. Reducerea țintei de deficit bugetar de la 9,3% și realinierea pe traiectoria de ajustare, în vederea respectării angajamentelor asumate în Planul Fiscal Bugetar pe 7 ani. Recâștigarea încrederii investitorilor și evitarea retrogradării din perspectiva ratingului de țară. Evitarea suspendării fondurilor europene și continuarea implementării proiectelor de infrastructură și de dezvoltare. Realizarea reformei fiscale în vederea evaluării pozitive de către Comisia Europeană și posibilitatea încasării banilor din Cererea de Plată numărul 4, suma reprezentând cel mai important aport la bugetul de stat, proiecția prevăzută fiind de 2.680 miliarde de Euro brut, respectiv 0.7% din PIB.

„Pachetul de măsuri fiscal-bugetare cuprinde două componente – măsuri pentru creșterea veniturilor, cu un impact bugetar suplimentar estimat de 9,5 miliarde lei în 2025 (0,5% din PIB) și 35 miliarde lei în 2026 (1,71% din PIB) și măsuri pentru reducerea cheltuielilor bugetare și neintrarea în vigoare a unor cheltuieli suplimentare – guvernul estimează, în urma acestor măsuri, reducerea cheltuielilor bugetare cu 1,25 mld lei în 2025 (0,06%), respectiv 57,3 miliarde lei în 2026 (2,82 % din PIB). Proiectul de lege va fi transmis Parlamentului pentru începerea procedurii de angajare a răspunderii Guvernului în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, potrivit articolului 114 din Constituția României”, se menționează în finalul comunicatului.