REPORTAJ: Un florar sibian care a lucrat la nunţile lui Tom Cruise şi Eros Ramazzotti face peste 500 de buchete de flori de 8 Martie - FOTO

Un bărbat din Sibiu care 26 de ani a lucrat la o firmă din Italia specializată în aranjamente florale, realizând, printre altele, ornamente la nunta lui Tom Cruise, s-a întors în oraşul natal şi şi-a deschis o florărie, el pregătind de 8 Martie peste 500 de buchete pentru bănci şi alte instituţii.

3399 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Un florar sibian care a lucrat la nunţile lui Tom Cruise şi Eros Ramazzotti face peste 500 de buchete de flori de 8 Martie - FOTO

Tobias Loris (Imagine: Diana Stancovici/ Mediafax Foto)

Tobias Loris a fugit din România în 1985, când încă nu împlinise 18 ani, s-a stabilit la Roma şi a lucrat aproape 26 de ani într-o firmă specializată în pregătirea de aranjamente florale pentru evenimente, învăţând meserie de la profesionişti în arta florală.

Tobias Loris povesteşte, cu un pronunţat accent italienesc, aventura vieţii sale.

"Am trecut Dunărea înot. Am fugit din România. Nu-mi plăcea, eram copil, nu aveam 18 ani împliniţi. Mie îmi plăcea Occidentul şi cu doi prieteni am zis: «Gata! Noi plecăm». Noi terminaserăm şcoala profesională şi, cum era pe vremea lui Ceauşescu, nu prea ne plăcea nouă să lucrăm, să fim angajaţi. Eram operator ceramist. Nu ne plăcea să lucrăm şi am plecat în Moldova Nouă. Ne-am angajat acolo ca să putem studia faleza, graniţa. Ne-am angajat ca să ne dea flotant că altfel nu aveai ce căuta acolo pe graniţă", povesteşte Loris.

După o perioadă în care au studiat terenul şi locul pe unde ar trebui să plece înot, cei doi prieteni ai săi au decis că nu se pot încumeta la drum, aşa că a plecat singur.

"Era vară, era cald, era frumos. În august. Mi-am legat hainele la brâu, am intrat în apă şi am trecut. Noroc că nu m-au prins. Când am ajuns la jumătatea Dunării, mi-am văzut moartea cu ochii, nu era uşor, am înotat vreo trei ore. Era aproape să strig la grăniceri să mă întorc înapoi. Povestea e lungă. Am mers vreo două săptămâni pe jos, prin Iugoslavia, am fugit, tot felul de peripeţii. Când am ajuns la italieni, am trecut graniţa şi acolo", îşi aminteşte Loris.

El spune, uşor amuzat, că povestea nu s-a încheiat nici după ce a ajuns în Italia. A cerut azil politic pentru America şi a fost trimis în Alaska.

"În Alaska nu ne-a plăcut, era departe, peste ocean, ne-a angajat la un institut minier. Acolo era frig, era urât, nu ne-a plăcut. Din 18 români câţi ne-am dus, ne-am întors 14, că nu ne-a plăcut. Patru au rămas acolo", afirmă Loris, care din Alaska s-a întors în Italia.

El îşi aminteşte că "toate statele europene erau bucuroase, că români pe vremea aia nu prea vedeai".

"Dacă eram 20 de români prin Italia, eram mulţi", susţine Tobias Loris.

Odată stabilit în Italia, Loris şi-a căutat un loc de muncă şi s-a angajat ca ajutor la o firmă specializată în realizarea de aranjamente florale pentru diferite evenimente.

"Eram copil, căutam de lucru şi m-au luat să dau cu mătura pe acolo, să ajut, să încarc. Apoi am văzut că-mi place", spune Loris.

În trei ani a învăţat meserie de la cei mai renumiţi artişti din domeniu, iar apoi a ajuns şi el foarte bun în meseria sa.

"După câţiva ani am ajuns de am făcut toată scenografia plantelor şi florilor la televiziunile lui Berlusconi. Am avut un an de zile în care eram singur acolo, la nişte emisiuni şi trebuia să văd dacă plantele şi florile dau bine în cadru, să le aşez, să mut o plantă. Mi-a plăcut, mă jucam cu florile şi am devenit un profesionist în arta florală", declară Tobias Loris.

El povesteşte că la firma la care lucra "veneau contese, principese, baronese care aveau castele vechi şi voiau tot felul de combinaţii de flori la nunţi".

"Tot ce visau ele noaptea, trebuia să le dăm noi ziua", spune Loris.

Firma la care a lucrat a realizat toate aranjamentele florale la nunţile unor celebrităţi precum Tom Cruise, Adrian Mutu, Eros Ramazzotti, Francesco Totti şi Flavio Briatore.

"Nunta lui Adrian Mutu am făcut-o singur, singurel, fără să mă ajute nimeni. A venit şefu şi a zis: «Loris, vezi că e român de-al tău, încarcă-ţi florile şi du-te». Am lucrat de dimineaţa până pe la două-trei. Au fost flori de foarte bun gust la nunta lui Mutu. Dar noi lucram numai pentru celebrităţi, aşa că nu ni se mai părea nimic ieşit din comun. În fiecare săptămână lucram la alt eveniment la care erau invitate tot felul de vedete mondene, personalităţi, iar de multe ori eram aşa obosiţi, după câteva nopţi nedormite ca să terminăm la timp, că nu ne mai interesa dacă e Tom Cruise sau altcineva", afirmă Tobias Loris.

El spune că ajunsese să câştige câte cinci mii de euro pe lună, dar şi munca era multă.

Spune însă despre el că este un patriot şi îşi iubeşte ţara, aşa că şi-a dorit mereu să revină în România.

În urmă cu aproape nouă ani, cu o parte din banii câştigaţi în Italia a cumpărat un spaţiu în Sibiu şi şi-a deschis o florărie unde a angajat două fete. A început să facă la Sibiu ceea ce a învăţat în Italia - aranjamente pentru evenimente.

"În primii doi ani s-au descurcat fetele, că fiind nouă firma în oraş nu eram cunoscuţi. Noi lucrăm din nuntă în nuntă. La fiecare nuntă există cel puţin una sau două viitoare mirese şi, dacă le place ce văd, întreabă de noi. Când era mult de lucru veneam şi eu din Italia şi le ajutam. De vreo trei ani însă am decis să rămân pentru că era prea mult de lucru", spune Loris.

El afirmă că are costuri de producţie mai mici decât alte firme din domeniu pentru că aduce accesoriile din Italia, iar florile direct din Olanda, fără intermediari şi poate lucra mai ieftin. Aşa a atras clienţi din Vâlcea, Neamţ, Timiş, Braşov, Arad, Constanţa şi Bucureşti.

"Am avut o clientă care era studentă aici, la Sibiu, şi s-a căsătorit la Bucureşti. Florile pe care le-a luat de la noi au costat-o cam 3.000 de lei, iar la Bucureşti ar fi dat pe ele peste 10.000 de lei. De aceea avem multe nunţi în Bucureşti, pentru că acolo totul este mai scump", afirmă Loris.

În florăria sa, Loris face buchete de mireasă de la 60 la 280 de lei, buchetele de 60 de lei fiind din flori de toamnă, în general crizanteme, care sunt mai ieftine, iar buchetele de 280 de lei fiind cu multe flori, orhidee şi alte flori exotice pe care şi le doreşte mireasa.

Aranjamentele florale pentru mese pot să coste între 50 şi 2.000 de lei, în funcţie de numărul florilor, tipul acestora şi înălţimea structurii pe care se aşează. De exemplu, un aranjament în formă de palmier, realizat dintr-o structură metalică pe care se aşează peste 150 de trandafiri, costă cam 400 de lei.

Costurile buchetelor pentru maşină pornesc de la 150 de lei şi pot ajunge până la 1.200 - 1.300 de lei, iar împodobirea lumânărilor costă între 90 şi 1.500 de lei, totul depinzând de florile pe care şi le doreşte mireasa.

Pentru 8 Martie, Loris a adus din Olanda peste 10.000 de flori - orhidee, frezii, irişi, lalele, trandafiri sau floarea soarelui, chiar dacă nu este sezonul pentru această floare.

Peste cinci sute de buchete vor pleca, joi şi vineri, către firme, bănci şi alte instituţii din oraş, dar şi către persoane fizice din întreg judeţul Sibiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici