Spectaculosul disc de gheaţă, care şi-a câştigat o faimă internaţională, s-a oprit din rotaţie. „Ar putea fi sfârşitul lui”

Discul de gheaţă format pe un râu din SUA care a creat dezbateri pe întreg mapamondul pare să-şi fi cunoscut sfârşitul, scrie Associated Press.

3259 afișări
Imaginea articolului Spectaculosul disc de gheaţă, care şi-a câştigat o faimă internaţională, s-a oprit din rotaţie. „Ar putea fi sfârşitul lui”

Formaţiunea de gheaţă de pe râul Presumpscot din Greater Portland a încetat să se mai rotească miercuri, la două zile după ce un videoclip al mişcării sale fascinante a fost distribuit intens în social media.

Discul de aproximativ 100 de metri (91 de metri) s-a deplasat către marginea râului, lucru care îl împiedică să se mişte.

Meteorologul Ryan Breton a declarat pentru Portland Press Herald dacă discul îngheaţă în acest loc "acesta ar putea fi sfârşitul lui".

Se crede că spectaculoasa formaţiune s-a format în mod natural acolo datorită unui curent circular care creează un efect de centrifugă. Utilizatorii din social media au comparat-o cu o navă spaţială sau cu luna, iar raţele au folosit-o ca o plută mare.

Un disc de gheaţă cu un diametru de peste 90 de metri s-a format pe suprafaţa unui râu din Statele Unite. Discul continuă se rotea şi să îşi mărea astfel diametrul, conform publicaţiei PressHerald.com.

Locuitorii oraşului s-au întreabat cum a fost creat discul, având în vedere faptul că locul este deja cunoscut pentru evenimente „ciudate”. În urmă cu trei ani, poliţia a găsit un şarpe, „de dimensiuni foarte mari”, în timp ce devora un castor. Creatura a fost poreclită „Wessie” de localnicii oraşului Westbrook, dar discul de gheaţă format recent a generat mai multe zvonuri şi discuţii.

„Seamănă cu acele cercuri desenate în lanuri”, a spus Doug Bertlesman, un programator la Ethos Marketing. Compania sa are vedere deasupra râului, exact în locul unde se află discul.

Tina Radel, director de comunicare şi marketing al primăriei, a folosit o dronă pentru a face fotografii discului. Imediat cum a pus pozele pe o reţea de socializare, interesul publicului a explodat. Aceasta a fost chiar întrebată de un post de televiziune meteorologic, dacă fotografiile făcute de ea pot fi folosite.

Foarte mulţi oameni au comentat pe pagina de Facebook a primăriei, spunând că „discul arată ca o lună plină”. „Aici au aterizat extratereştrii”, a scris cineva.

Mark Battle, un professor de fizică al Colegiului Bowdoin din Brunswick, a spus că nu a mai văzut aşa ceva niciodată. Discul s-ar fi putut roti invers, dar Battle susţine că mişcarea se datorează curentului apei, grosimii discului şi frecării dintre gheaţă şi mal.

„Este clar că mişcarea nu se datorează forţei „Coriolis” (mişcarea obiectelor în uma rotaţiei Pământului)”, a spus Battle. „Arată extraordinar. Este un lucru minunat”, a continuat el.

Astfel de discuri au devenit foarte populare în ţări precum Finlanda şi Suedia, unde sunt create chiar de oameni. Locuitorii oraşelor caută moduri prin care să se distreze pe timpul iernii.

În aprilie 2018, în jur de 100 de voluntari au tăiat un cerc de gheaţă, acesta având 130 de metri în diametru. Voluntarii, rezidenţi ai oraşului Aroostook, au folosit motoare suspendate pentru a crea mişcarea de rotaţie a discului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici