Tânăra pakistaneză Malala Yousafzai a primit premiul Saharov în Parlamentul European

Tânăra militantă pakistaneză pentru dreptul la educaţie Malala Yousafzai, devenită un simbol mondial al luptei împotriva extremismului religios, a primit miercuri prestigiosul premiu Saharov pentru drepturile omului la Parlamentul European.

126 afișări
Imaginea articolului Tânăra pakistaneză Malala Yousafzai a primit premiul Saharov în Parlamentul European

Malala Yousafzai (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)

Într-un ropot de aplauze, preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, i-a înmânat premiul tinerei în vârstă de 16 ani afirmând că ea a "dat speranţă unor milioane de persoane".

"Lansez un apel către ţările Europei ca să vină în ajutorul ţărilor din Asia, ţării mele Pakistan, în materie de educaţie şi dezvoltare", a declarat adolescenta, zâmbind sub un văl portocaliu.

"Acest premiu este o încurajare în lupta mea" în favoarea dreptului tuturor la educaţie şi la protecţia copilului, a adăugat ea în faţa a circa 20 de foşti laureaţi.

Pentru că a denunţat normele severe impuse de talibani din 2007 până în 2009 în regiunea sa din valea Swat, la nord-vest de Pakistan, şi pentru că a apărat dreptul fetelor de a merge la şcoală, Malala Yousafzai a fost luată drept ţintă de un bărbat înarmat la 9 octombrie 2012, în timp ce se afla într-un autobuz şcolar.

Ea a rămas în viaţă, iar combativitatea de care a dat dovadă a transformat-o într-un simbol internaţional acoperit cu onoruri şi distincţii.

Nomilizată în octombrie în unanimitate de preşedinţii grupurilor din PE, ea a fost preferată americanului Edward Snowden, autorul dezvăluirilor privind supravegherea electronică mondială realizată de Statele Unite, şi unor opozanţi belaruşi încarceraţi.

Talibanii pakistanezi au reacţionat relansând ameninţările cu moartea împotriva sa, în timp ce mollahul Fazlullah, suspectat că a comandat atacul împotriva ei, conduce din octombrie rebeliunea islamistă din Pakistan.

Premiul Saharov recompensează în fiecare an un apărător al drepturilor omului şi democraţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici