Un bust al actorului Gheorghe Dinică va fi amplasat în faţa Teatrului de Comedie din Bucureşti

Un monument dedicat actorului Gheorghe Dinică, realizat de sculptorul Dragoş Cătălin Munteanu, a fost finanţat de Primăria Capitalei cu o sumă de aproape 440.000 de lei şi va fi amplasat în faţa Teatrului de Comedie din centrul istoric din Bucureşti.

785 afișări
Imaginea articolului Un bust al actorului Gheorghe Dinică va fi amplasat în faţa Teatrului de Comedie din Bucureşti

Un bust al actorului Gheorghe Dinică va fi amplasat în faţa Teatrului de Comedie din Bucureşti (Imagine:Dragoş Cătălin Munteanu)

Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic, o instituţie publică de cultură aflată în subordinea Consiliului General al Municipiului Bucureşti, i-a alocat o sumă de 439.516 lei (fără TVA) artistului Dragoş Cătălin Munteanu, pentru a realiza un bust din bronz al actorului Gheorghe Dinică şi un soclu din piatră pe care acest bust va fi amplasat.

Sculptorul Dragoş Cătălin Munteanu a declarat, luni, pentru MEDIAFAX că bustul lui Gheorghe Dinică va fi "un studiu de expresie" al actorului. "O să fie un Dinică cu zâmbetul specific. O să fie un cap gigantic al lui Gheorghe Dinică", a spus sculptorul.

El a precizat că bustul lui Gheorghe Dinică va fi realizat din bronz şi va fi amplasat pe un soclu din piatră de Vratsa. "Toată lucrarea va avea o înălţime de patru metri, din care bustul va avea o înălţime de 1 metru şi 30 de centimetri", a spus sculptorul Dragoş Cătălin Munteanu.

Contractul de realizare a monumentului dedicat lui Gheorghe Dinică i-a fost atribuit artistului Dragoş Cătălin Munteanu prin negociere, criteriul de atribuire fiind "preţul cel mai scăzut". Contractul a fost atribuit pe 12 decembrie 2011.

Termenul de finalizare a ansamblului monumental dedicat lui Gheorghe Dinică este mai 2012, după cum a mai spus Dragoş Cătălin Munteanu. Acesta a precizat că nu a fost stabilită data dezvelirii bustului lui Gheorghe Dinică.

Pe de altă parte, George Mihăiţă, directorul Teatrului de Comedie, a declarat pentru MEDIAFAX că monumentului lui Gheorghe Dinică i se vor alătura şi alte astfel de ansambluri dedicate marilor actori care au trecut pe la instituţia de spectacole.

"Aş vrea să fie o alee a actorilor. După monumentul lui Gheorghe Dinică, aş vrea să urmeze şi alţi mari actori care au trecut pe la Teatrul de Comedie, precum Amza Pellea. Eu aş vrea ca această alee să fie în faţa Teatrului de Comedie, iar monumentele marilor actori să stea cu faţa spre teatru", a spus George Mihăiţă.

Sculptorul Dragoş Cătălin Munteanu are 35 de ani şi lucrează în Bucureşti. El a realizat şi portretul lui Gheorghe Dinică amplasat în Cimitirul Bellu, dar şi bustul actorului Jean Constantin, amplasat în cimitirul central din Constanţa, portretul lui Nicolae Cajal din Arad şi bustul lui Gavrilă Simion din Tulcea.

Gheorghe Dinică a decedat pe 10 noiembrie 2009, la vârsta de 75 de ani. El a fost unul dintre cei mai mari actori români. A debutat ca actor în filmul "Străinul", în anul 1963 şi de atunci a jucat în peste 60 de filme ("După-amiaza unui torţionar", "Filantropica", seria aventurilor comisarului Moldovan etc.), seriale TV ("Inimă de ţigan"), dar şi în piese de teatru ("Tache, Ianke şi Cadâr", "În numele trandafirului" etc.). A lansat mai multe albume muzicale, precum "Cântece de petrecere" şi "Cântece de petrecere 2", în colaborare cu Ştefan Iordache şi Nelu Ploieşteanu. Este societar de onoare al Teatrului Naţional "I.L.Caragiale" din 2002.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici