Un rubin rar de 40,23 carate, descoperit în Mozambic

Compania britanică Gemfields PLC a descoperit un rubin brut de 40,23 carate în mina sa Montepuez din Mozambic, dezvăluind cu această ocazie că nestemata în cauză reprezintă "unul dintre cele mai importante rubine descoperite în timpurile recente", informează Reuters.

504 afișări
Imaginea articolului Un rubin rar de 40,23 carate, descoperit în Mozambic

Un rubin rar de 40,23 carate, descoperit în Mozambic (Imagine: Shutterstock)

Reprezentanţii firmei britanice au dezvăluit miercuri că rubinul a fost evaluat de specialiştii de la Gübelin Gem Lab din Elveţia, înainte de licitaţia de rubine pe care Gemfields PLC o va organiza luna viitoare la Singapore.

"Deşi este dificil de analizat în această stare brută, transparenţa şi culoarea cristalului indică faptul că o nestemată importantă ar putea fi tăiată din acea piatră brută", a declarat Daniel Nyfeler, managerul general al companiei Gübelin Gem Lab.

Cele mai apreciate rubine sunt în mod tradiţional cele în nuanţe de roşu aprins cu mici inflexiuni albăstrii. Totuşi, rubinele din Mozambic sunt adeseori bogate în nuanţe de roz, datorită variaţiilor de minerale din depozitele din acea regiune africană.

Printre cele mai renumite rubine din lume sunt Delong Star Ruby, o nestemată de 100,32 de carate, şi Hixon Ruby Crystal, o nestemată de 196,10 de carate, considerată unul dintre rubinele de talie mare care se apropie cel mai mult de perfecţiune.

La începutul acestei luni, un rubin de 8,62 de carate descoperit în Myanmar a fost vândut la licitaţie de casa Sotheby's cu preţul record de 8,57 milioane de dolari - aproape 1 milion de dolari per carat.

Compania Gemfields PLC deţine 75% din acţiunile minei Montepuez şi a obţinut în luna iunie 33,5 milioane de dolari în prima ei licitaţie de rubine şi corindoane brute.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici