Zilele Filmului Sârbesc, de joi până sâmbătă, în Capitală - VIDEO

Cea de-a treia ediţie a Zilelor Filmului Sârbesc se va desfăşura de joi până sâmbătă, la Noul Cinematograf al Regizorului Român din Bucureşti.

232 afișări
Imaginea articolului Zilele Filmului Sârbesc, de joi până sâmbătă, în Capitală - VIDEO

Zilele Filmului Sârbesc, de joi până sâmbătă, în Capitală - VIDEO (Imagine: muzeultaranuluiroman.ro)

Evenimentul este organizat de Liga de Prietenie Româno-Sârbă, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

Festivalul debutează joi, la ora 19.00, cu proiecţia filmului "Moartea unui om din Balcani/ Smrt coveka na Balkanu", în regia lui Miroslav Momčilović. Acest film este o comedie neagră în care personajul principal este un artist singuratic, fără moştenitori şi fără prieteni. El părăseşte această lume neavând pe nimeni decât pe vecinii săi modeşti şi devotaţi.

La manifestarea de deschidere vor participa şi oaspeţi din Serbia: regizorul Miroslav Momčilović, Srdjan Andjelić, regizorul filmului "Artiljero/ Artilheiro", producători şi reprezentanţi ai Centrului Naţional al Cinematografiei din Belgrad.

Filmele vor fi titrate în limbile engleză şi română, iar intrarea la proiecţii este liberă.

Un alt film prezentat la Zilele Filmului Sârbesc este "Artilheiro". Filmul dezbate o poveste contemporană: personajele principale, microbişti înfocaţi, găsesc un idol într-un jucător de fotbal faimos, Nemanja Vidic, cunoscut în lume ca membru al Manchester United. Personajul principal şi prietena sa se străduiesc să găsească o modalitate de a-l aduce înapoi în liga "natală", astfel încât să aibă şi ei un idol.

"Parada" spune povestea lui Radmilo şi Mirko, un cuplu de tineri gay, care locuiesc în Serbia. Ei încearcă să aibă o viaţă discretă, dar totuşi în fiecare zi sunt abuzaţi de majoritatea homofobă. În plus, Mirko este un activist pentru drepturile comunităţii gay, iar visul său este să organizeze prima paradă de succes în Belgrad. Acest lucru este o misiune aproape imposibilă.

"Mirosul ploii în Balcani" este bazat pe romanul cu acelaşi titlu al lui Gordana Kuic, filmul având ca subiect povestea familiei Salom, sefarzi din Sarajevo, în perioada dintre cele două războaie mondiale. Familia Salom este alcătuită din tatăl Leon, mama Estera, cele cinci fiice şi un fiu. În timp ce în iunie 1914 oraşul Sarajevo este pregătit să ureze bun venit arhiducelui austriac Franz Ferdinand, familia Salom este ocupată cu căsătoria fiicei lor Buka cu Daniel Papo, un tânăr sefard care lucrează în biroul Comunităţii Evreieşti din Sarajevo.

"Cum am fost furaţi de nemţi" aduce în prim-plan povestea lui Alex, care apare într-o zi cu o fetiţă de 6 ani, Romi, ce ar putea fi copilul său dintr-o relaţie trecătoare cu o prostituată. În timp ce o conduce pe Romi într-un oraş învecinat, la un centrul social unde are de gând să o predea autorităţilor, Alex îi spune acesteia o poveste din copilăria sa, din momentul conceperii sale accidentale şi nedorite, în anul 1939, până la vârsta de opt ani.

"Blestemul Zoriţei" este un basm negru din Balcani, cu elemente comice. Zoriţa este o fată de la ţară care îndură un blestem extraordinar: de când prima ei dragoste s-a înecat în râu în mod misterios, bărbaţii din jurul ei mor într-un mod bizar. Sătenii au numit-o "sărutul morţii". Cazul ei se află în mâinile lui Mane, un poliţist încăpăţânat, tânăr şi nou venit în Belgrad, care lucrează temporar în satul bântuit. Mane nu crede în acest gen de poveşti. El va trebui să se confrunte cu sătenii puternic armaţi, dar şi să răspundă la o întrebare crucială: este Zoriţa un criminal în serie sau doar o tânără care tânjeşte după dragoste?

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici