ANAT: a román tengerparton csaknem 40 százalékos a foglaltság az idei idényre

Az Utazási Irodák Romániai Egyesülete (ANAT) képviselői szerint az idei nyári idényre csaknem 40 százalékos a foglaltság a Fekete-tenger romániai partszakaszán, az early booking keretében az első foglalások még novemberben érkeztek.

25 afișări
Imaginea articolului ANAT: a román tengerparton csaknem 40 százalékos a foglaltság az idei idényre

ANAT: a román tengerparton csaknem 40 százalékos a foglaltság az idei idényre

Alin Burcea, az ANAT elnöke azt mondja, hogy idén a tengerparti nyaralások „jól mennek”, hiszen már 2016 novemberéből vannak foglalásaik.

„2017-ben, általában véve, a belföldi turizmus, főként a tengerpart, jól megy. (…) Ha valaki tíz évvel ezelőtt azt mondta volna nekünk, hogy már novembertől értékesítünk csomagokat, azt mondtam volna, hogy bolond. Idén, persze, nehéz megbecsülni, de úgy hiszem, hogy novemberben legalább 10 százalékot sikerült hoznunk, ha nem többet. (…) Gyakorlatilag a novemberi turisztikai vásár adja meg a jelzést. És ez így természetes is. Ha családod van – két felnőtt, két gyermek –, és már november-decemberben fizetsz, akkor jelentős, 20-30 százalékos kedvezményt élvezel. Egy család költségvetésében ez lényeges összeg” – fogalmazta meg a szakember.

Az ANAT illetékesei szerint eddig a csomagok 30-40 százalékát sikerült értékesíteni, és már vannak olyan szállodák, ahol július-augusztusra nincsenek szabad szobák.

„Úgy gondolom, hogy már közelítünk az ajánlatok feléhez. Az én utazási irodámnál azoknál a hoteleknél, amelyekkel együtt dolgunk, július-augusztusra nagyjából teltház van bizonyos időszakokban” – mutatott rá Burcea.

Adrian Voican, az egyesület alelnöke eközben azt mondja, hogy ezeknek a foglalásoknak több mint fele Mamaiára történt.

„A vendégek 52 százaléka Mamaiát választotta. Mamaia a piacvezető. Tavaly, sok év után először a második helyen Eforie Nord állt, meghaladta Venust a kieszközölt beruházásoknak köszönhetően: négycsillagos szállodák a három- és kétcsillagosok helyett, sok all-inclusive-val” – magyarázta Voican.

Meglátása szerint a romániai turista nem „normális” all-inclusive-fogyasztó, amikor belföldi célpontot választ, ezt a fajta ajánlatot többnyire a gyerekes családok választják, akiknek stabilitásra van szükségük.

„Inkább a gyerekes családok választják az all-inclusive-ot. Én személy szerint úgy hiszem, hogy a romániai vendég jellemzően nem all-inclusive-fogyasztó, ezt a Vörös-tengernél vagy Törökországban találták ki, ahol két kilométerre vagy minden mástól, és mindennek egyhelyben kell lennie, és mindent ott kell csinálnod. Mi, ha szálloda szálloda mellett és vendéglő vendéglő mellett van, szeretünk sétálni, megnézni, mennyi ott a sült, milyen új hely nyílt, nem akarunk egyhelyben maradni. De a gyerekes családok igen, szeretik tudni, mekkora a költségvetés, és kell nekik a stabilitás és a biztonság” – osztotta meg tapasztalatait a szakember.

Mint részletezte, a román tengerparton a szálláshelyek mintegy 10 százaléka nyújt all-inclusive-szolgáltatást, de ezek száma meghaladhatja a 25 százalékot.

„A tengerparton található 200 vagy 300 szálláshely közül 23-24 hotel nyújt all-inclusive-szolgáltatást, ez elég elenyésző arányt jelent. Amennyiben a számuk nagyon megnőne, nem tudom, hogy ugyanennyire érdekesnek bizonyulna-e. Tehát oda kell figyelnünk erre a trendre. De jelen pillanatban még van hely a gyarapodásra, az all-inclusive-ba történő beruházásba. Ha a piac 20-25 százaléka, vagyis 50-60 szálláshely lenne all-inclusive, az OK lenne” – vallja Adrian Voican.

Az ANAT képviselői ellenben arra panaszkodnak, hogy mind a tengerparton, mind pedig az ország többi vidékén kevés a külföldi turista, aminek oka szerintük többnyire az, hogy Romániát nem népszerűsítik megfelelőképpen külföldön.

„A román tengerpartot, ahogy az ország többi vidékét sem népszerűsítik. A termék nagyon jó, és nem csak a tengerpartra gondolok, de nem népszerűsítik. A tavaly nekünk nem volt a népszerűsítésre előirányzott költségvetésünk. 2 millió eurónk volt, ami csak a vásárokon való részvételre volt elegendő. Tehát csak az expókra. Sem egy molinó, sem egy szpot, semmi” – fogalmazta meg az ANAT alelnöke, megjegyezve, hogy az a kevés külföldi turista, aki felkeresi Romániát, több mint 2 milliárd eurót hagy itt.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici