Klaus Johannis: „az egyetlen ország, amely ellenzi Románia schengeni csatlakozását, az Románia”

Klaus Johannis államfő hétfőn azt mondta, az egyetlen ország, amely ellenzi Románia schengeni csatlakozását, az maga Románia, hangsúlyozva, a politikusok egy része nem igazán értette meg, „hogy is van ez a dolog jogállammal”.

27 afișări
Imaginea articolului Klaus Johannis: „az egyetlen ország, amely ellenzi Románia schengeni csatlakozását, az Románia”

Klaus Johannis: „az egyetlen ország, amely ellenzi Románia schengeni csatlakozását, az Románia”

„Az egyetlen ország, amely valójában ellenzi a csatlakozást, az Románia, azzal, hogy ilyen szerencsétlenül alkotjuk a törvényeket, ilyen szerencsétlenül hozzuk a sürgősségi rendeleteket, általban szerencsétlen módon mutatjuk, hogy nem tudjuk, mit akarunk. Gondolok itt a 13-as rendeletre, az Európai Bizottság megfigyelési mechanizmusára, ahol az elsősorban figyelt terület, az igazságszolgáltatás, végzi a dolgát. Jól állunk. A másik részen viszont, a parlamenttel és a politikusokkal kapcsolatos dolgokban még van megoldanivalónk, és a 13-as rendelethez hasonló típusú hozzáállások, bár már eltűntek, mégis azt mutatják sok európai politikusnak, hogy Romániában egyelőre nem stabil a jogállamiság megközelítése” – nyilatkozta Klaus Johannis államfő a caleaeuropeana.ro oldalnak.

Az elnök utalt azokra a politikusokra is, akik „szidják Brüsszelt” – ők szerinte „nem igazán értették meg, hogy is van ez a dolog jogállammal.” Az államfő szerint az egyes politikai szereplők által „rosszul értelmezett megközelítések” miatt a Románia schengeni csatlakozásáról szóló viták egyre nyúlnak, ami meglátása szerint nem technikai jellegű okokra vezethető vissza.

„Egyes, nagyon sokat szereplő, magas állami tisztségeket betöltő politikusok hozzáállása pedig, akik úgymond szidják Brüsszelt vagy az Európai Uniót különböző megközelítések miatt, egyáltalán nem tesz jót nekünk, sőt, ezek a hozzáállások azt igazolják, hogy Romániában elég sok olyan politikus van, aki még mindig nem értette meg, hogy is van ez a dolog a jogállammal, melyek az EU alapvető értékei. Emellett továbbra is vannak olyan politikusaink, akiknek negatív értelemben vett nacionalista megnyilvánulásaik vannak, és akiknek az az érzésük, hogy az EU-nak nem szabadna beleszólni a belügyeinkbe. Hát ha nem lenne szabad, akkor miért vagyunk a tagjai? Miért vagyunk tagállam, ha nem akarjuk, hogy beleszóljon? Az ilyen, egyes hazai politikusok, nem mindenki által rosszul értelmezett hozzáállások nem tesznek egyebet, mint hogy a végtelenségig húzzák ezt a vitát. Egyébként technikai okokból, elmondhatom, hogy senki nem ellenzi” – szögezte le Johannis.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici