Liviu Pop: a legtöbb európai országban van testnevelés-tankönyv

Liviu Pop oktatási miniszter pénteken Nagyszebenben azt mondta, az Európai Unió legtöbb tagállamában van testnevelés-tankönyv, hozzátéve: fontos, hogy egy ötödikes gyerek tudja, hogyan kell helyesen mozogni.

37 afișări
Imaginea articolului Liviu Pop: a legtöbb európai országban van testnevelés-tankönyv

Liviu Pop: a legtöbb európai országban van testnevelés-tankönyv

„Az Európai Unió legtöbb tagállamában van testnevelés-tankönyv ötödik osztályban. Például Franciaországban. Ez nem az oktatási minisztérium döntése, ezeket a tanrendeket a Román Akadémia szakemberei készítik, két másik intézménnyel együtt, amelyek az iskolai tantervekért felelnek. Romániában most először kerül bevezetésre ilyen tankönyv. Mind a szülők, mind a diákok számára hasznos lesz. Három tankönyv készül, a tanárok kiválaszthatják, melyikkel akarnak dolgozni. A tankönyv olyan eszköz, amelyet mind a diák, mind a szülő, mind a tanár haszonnal forgathat. Látjuk a reklámokban, hogy minden nap 30 percet mozognunk kell, de nemigen tudjuk, hogyan is kell ezt csinálni. Úgy vélem, fontos, hogy egy ötödikes gyerek tudja, hogyan kell helyesen mozogni, hogyan kell felöltözni testnevelésórára. Támogatom a 9–12. osztályban is a testnevelésórát” – mondta a szakminiszter.

Liviu Pop hozzátette: idén először az ötödikeseknek informatikai tantárgyuk is lesz.

Liviu Pop oktatási miniszter csütörtök este saját Facebook-oldalán jelentette be, hogy az 5. osztályos diákoknak testnevelésből is lesz tankönyvük.

„Igen, az 5. osztályos diákoknak testnevelésből is lesz tankönyvük. Augusztus 7-én lezárjuk a versenytárgyalást, voltak óvások. Szomorú, hogy a kiadók nem nyújtottak be ajánlatot valamennyi tantárgyhoz. Megoldást keresek erre a helyzetre is” – írta csütörtök esti Facebook-bejegyzésében a tanügyi tárca vezetője, csatolva a linket is, ahol meg lehet tekinteni a tankönyvet.

Annak hat fejezete van. Az első a Motorikus tevékenységek megszervezése. Itt az alapállást, a felsorakozást, a helyben megfordulást tanítják. A második fejezet a Harmonikus testi fejlődés – itt a gyakorlatok leírását találjuk. A harmadik fejezet a Motoros képesség – a leckék között van a gyaloglás, a futás, az ugrás. A Sportágak a negyedik fejezet, az ötödik pedig a Higiénia és egyéni védelem. Az utolsó fejezet címe Viselkedés és hozzáállás – ennek keretében arra tanítják meg a diákokat, hogy hogyan viselkedjenek egy csapatban vagy egy versenyen.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici