FOCUS: Plăcintă cu mere, producţie proprie, de la Roberta Anastase pentru vizitatorii Parlamentului

Aproape şase mii de persoane au vizitat, sâmbătă, Palatul Parlamentului, primul grup fiind condus prin sălile deschise publicului chiar de preşedintele Camerei Deputaţilor, deputatul PDL Roberta Anastase, care le-a oferit, în biroul său, plăcintă cu mere preparată de ea şi ceai fierbinte.

240 afișări
Imaginea articolului FOCUS: Plăcintă cu mere, producţie proprie, de la Roberta Anastase pentru vizitatorii Parlamentului

FOCUS: Plăcintă cu mere, producţie proprie, de la Roberta Anastase pentru vizitatorii Parlamentului (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Camera Deputaţilor organizează sâmbătă şi duminică, pe 13 şi 14 februarie, a şasea ediţie a evenimentului "Parlament deschis", de această dată vizitatorii având acces la câteva spaţii care nu fac parte, în mod obişnuit, din circuitul de vizitare, respectiv Cabinetul Preşedintelui Camerei Deputaţilor, sala de plen, salonul oficial "I.G.Duca" şi sala "Mihai Viteazu".

Timp de câteva ore, Anastase, a participat la o şedinţă foto prelungită în Cabinetul său, alături de vizitatori, până la sfârşitul programului de vizită fiind făcute, potrivit organizatorilor, aproximativ 1.300 de fotografii, toate făcute cadou musafirilor

Împreună cu deputatul PDL Cezar Preda, Roberta Anastase a însoţit grupurile de vizitatori în sălile reprezentative pentru activitatea Camerei Deputaţilor - "I.I.C. Brătianu", "Take Ionescu", "Unirii", "Al.I.Cuza", "Spiru Haret", "Nicolae Iorga", "Nicolae Bălcescu" şi "Galeria de Onoare".

Ea a completat, prezentarea făcută de ghizii Camerei, cu explicaţii despre procesul legislativ şi activitatea sa, ca preşedinte al Camerei Deputaţilor.

În sala "Mihai Viteazu", Anastase le-a explicat vizitatorilor că acolo a fost dezbătură Legea educaţiei şi că în acel spaţiu lucrările sunt transmise pe Internet, ceea ce ar fi de dorit să se întâmple în toate sălile de şedinţă ale Camerei.Roberta Anastase le-a mai spus celor strânşi în jurul său că spaţiile din Parlament sunt foarte greu de întreţinut şi necesită "sume de bani consistente în fiecare an".

În sala de plen a Camerei, Anastase i-a atenţionat pe vizitatori la hainele violet ale însoţitorului său, deputatul democrat-liberal Cezar Preda, care purta o cămaşă cu dungi alb-violet şi un pulover violet - "Uitaţi-vă la domnul deputat Cezar Preda. El este cu flacăra violet", a spus ea, în glumă.

"Este o mare onoare că este un preşedinte al Camerei Deputaţilor o femeie, aceasta înseamnă o deschidere majoră în ceea ce priveşte modul democratic în care vedem noi, până la urmă, şi femeia şi bărbatul şi familia", a venit şi replica deputatului.

El şi-a exprimat speranţa că vizita în această instituţie va constitui o înţelegere mai bună a ceea ce înseamnă Parlament. "Nu tot ce se dă în mass-media sau anumite emisiuni aşa cum se prezintă se confirmă aici. Parlamentarii sunt la fel ca şi dumneavoastră, cei care muncesc mai bine sau mai puţin bine, aşa cum face fiecare dintre noi", a ţinut să precizeze Preda.

În continuare Roberta Anastase le-a explicat vizitatorilor modul în care sunt aşezate în bănci grupurile parlamentare. "La şedinţele Parlamentului puteţi să veniţi să asistaţi (…) şi eu chiar vă încurajez să o faceţi", a adăugat ea.

Îndemnul său a fost reluat şi de cel al lui Cezar Preda, care a spus că la balcoanele din sala de plen are acces societatea civilă, pentru că şedinţele sunt publice, iar cetăţenii pot să participe la dezbaterea fiecărui proiect de lege. "Aceste balcoane sunt foarte pline atunci când se doreşte o presiune a opiniei publice, a societăţii civile asupra proiectului de lege care se dezbate. Una e să vezi aici exact ce se dezbate şi ce se spune şi una e să stai şi să vezi la televizor şi să vezi un singur canal cum îşi prezintă ceea ce îţi prezintă. Aici ai toate informaţiile exacte", a subliniat el.

În Cabinetul Preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, le-a spus vizitatorilor că acesta este un cabinet "foarte mare".
"În acelaşi timp, mie îmi place foarte mult această clădire şi faptul că este lucrată cu produse româneşti. E un sentiment plăcut, de "acasă", pe care îl ai în permanent", a subliniat ea.

Roberta Anastase i-a anunţat pe musafiri că a făcut "un efort" astfel încât să îi întâmpine cu nişte plăcinte cu mere pe care le-am făcut vineri, la Parlament, adăugând că aşteaptă criticile mai târziu.

Ea i-a servit personal, de pe platouri, pe vizitatori, gestul său fiind primit cu aplauze."Ieri, deabia la a doua tavă mi-am intrat cât de cât în mână. Iniţial am avut emoţii mari, dar m-au ajutat doamnele de jos ,de la bucătărie. Dânsele au mult mai multă experienţă, dar şi eu am venit cu ceva inedit faţă de reţeta tradiţională de la Cameră, pentru că am mers pe reţeta bunicii mele, cu nuci şi miere, şi atunci era ceva deosebit", a ţinut să precizeze Anastase.

Întrebată dacă a avut ceva probleme când a făcut "blatul", deputatul democrat-liberal a răspuns afirmativ."Am avut probleme de la început până la sfârşit - am avut probleme cu merele când le-am amestecat, am avut probleme cu nucile, pentru că este o tehnică deosebită, în sensul în care oamenii încearcă să introducă nucile foarte bine, ca să nu se creeze goluri de aer. Le-am învăţat pe fiecare pas cu pas, sunt o groază de secrete pe care trebuie să le ştii şi pe care probabil le înveţi în ani de zile", a spus ea.

Roberta Anastase a recunoscut că plăcinta cu mere este "prima tentativă culinară" a sa.

Chestionată a cui a fost ideea ca vizitatorii să fie primiţi cu plăcintă, preşedintele Camerei Deputaţilor a menţionat că ideea a aparţinut bunicii sale."Bunica mea, de fiecare dată când mă duc la ea, mă aşteaptă cu prăjituri şi, în general, cu plăcintă cu mere şi mi-a spus că aşa e gospodăreşte şi aşa e normal, într-o casă de români când intri, să îi primeşti cu prăjituri, şi atunci am făcut această plăcintă", a explicat Anastase.

"Cine este drăguţă să mă pozeze cu domna când iau plăcinta?", a întrebat agitată o bătrânică vizibil marcată de "solemnitatea" momentului. Agitaţia sa nu a fost temperată nici de asigurările date de consilierul preşedintelui Camerei, care i-a spus că momentul va fi imortalizat de fotografi, iar vizitatorii vor primi, în scurt timp, fotografiile la ieşirea din cabinet. "Vreau eu, pe aparatul meu. Cum mă laud dacă nu vă am în aparatul meu?", a insistat bătrânica.Ulterior, femeia a găsit pe cineva să îi ţină aparatul şi să îi facă poze, persoană pe care, la un moment dat, încă o mai căuta pentru a şi-l recupera.

"La plăcinte înainte, la război înapoi", a remarcat voios, un bărbat, cunoscut şi de la alte evenimente pentru comportamentul său cel puţin excentric, îmbrăcat cu o cămaşă lila cu jabou, cu papion improvizat din panglică tricoloră şi cu un pantalon de stofă de un mov intens."Mama dvs are reţeta?", a întrebat-o el pe Anastase, dornic să se facă remarcat de camerele de filmat, deputatul răspunzându-i că are reţeta de la bunica sa."Să vă trăiască bunica, sper că mai trăieşte… Asta e bine, să avem parlamentari cărora le mai trăieşte bunica", a continuat, cu tâlc, vizitatorul violet.

Schimbul amuzant de replici între preşedintele Camerei şi acesta a fost curmat discret de consilierul lui Anastase care l-a invitat, plin de solicitudine, pe acesta să servească un ceai într-un loc mai retras.Personajul violet, foarte volubil şi vorbăreţ, care folosea fiecare prilej să schimbe replici cu preşedintele Camerei Deputaţilor şi să pună tot felul de întrebări cu şi fără legătură cu obiectul vizitei, părăsea, după circa o oră incinta Parlamentului, flancat de patru agenţi de pază îmbrăcaţi în costume negre, foarte zâmbitori şi amabili, dar preocupaţi să îl scoată discret şi fără incidente pe omul violet din clădire.
Plecarea sa fusese anunţată scurt şi discret printre agenţi : "Costică, îl scoatem din zonă. Stă prea mult!".

În acelaşi timp Roberta Anastase se arăta bucuroasă că au venit mulţi vizitatori cu ocazia "porţilor deschise" în această instituţie."Şi pe mine mă impresionează lucrul acesta. Trebuie să recunosc că de dimineaţă, când m-am uitat pe geam, am fost tare dezamăgită şi m-am gândit că foarte mulţi dintre cei care ar dori să viziteze Parlamentul renunţă din cauza vremii urâte, dar mă bucur mult că au venit mulţi oameni", a arătat ea.

Ulterior, Anastase şi Preda au primit "întăriri", sosind să joace rolul de gazde şi Sulfina Barbu şi Silviu Prigoană.

Întrebată de un ziarist despre propunerea "unui coleg" (n.r. Silviu Prigoană) ca Parlamentul să ajungă să fie vizitat ca un mall, ea a explicat că deocamdată există ca prioritate pentru ea şi colegul său reducerea numărul de parlamentari şi transformarea actualului parlament într-unul unicameral. "Şi atunci, când vom fi mai puţini, decidem şi ce facem", a adăugat ea.

"Colegul" a refuzat să stea de vorbă cu presa, strecurându-se, cu un aer demonstrativ-iritat către masa pe care erau aşezate platourile cu plăcinte. "Am venit la plăcinte, că am auzit că e gratis", a spus el.

"Nu mă mai chemaţi, că am auzit la televizor că practic presa întărâtă românii împotriva românilor. Nu vreau să mai apar la televizor până nu vă revizuiţi comportamentul", le-a spus el, cu un aer oficial, ziariştilor dornici să-l intervieveze.

"S-au făcut declaraţii publice că nu vor fi bani de pensii. Aceia să răspundă în faţa legii pentru crearea panicii în România. Bani de pensii există şi, cât timp va exista stat, vor exista fonduri de pensii de stat", le-a mai spus el jurnaliştilor, parţial preocupat să culeagă de pe platouri bucăţi de placintă gătite de şefa Camerei Deputaţilor.

Întrebat dacă va conduce, la rândul său, un grup de vizitatori prin sălile Parlamentului, Prigoană a spus, în glumă, că o să conducă un "grup ecumenic să dea cu aghiazmă".

Vizita în Palatul Parlamentului s-a încheiat la ora 16.00, accesul în clădire urmând să fie permis şi duminică, începând de la ora 10.00.

(Material realizat de Eliana Rădulescu, eliana@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici