Ediţie specială „Marius Tucă Show” | Ion Cristoiu, despre decembrie 1989: Nu au existat terorişti / Când l-am văzut pe Iliescu, unul mai „perestroikist”, m-am liniştit / Nimeni nu a văzut atunci în căderea lui Ceauşescu venirea capitalismului

Ediţie specială „Marius Tucă Show”. Marius Tucă discută cu Ion Cristoiu despre 30 de ani de libertate, 30 de ani de democraţie.

3816 afișări

 

 

 

Redăm principalele idei din emisiune:

Cristoiu, despre evenimentele nefaste şi cele faste care s-au întâmplat în ultimii 30 de ani: Nefaste au fost alegerile prezidenţiale care ne-au adus mereu preşedinţi doriţi de servicii şi de Occident, dar şi mandatul de cinci ani pentru şeful statului. Primul eveniment bun este că am ieşit nevătămaţi din decembrie 1989, apoi a fost 1996 când a avut loc schimbarea, abia atunci a venit democraţia. În '96 nu apăruse Traian Băsescu care a construit sistemul. 

Ion Cristoiu, despre perioada de după 1989: Aceşti 30 de ani stau sub blestemul unei trăsături româneşti, evidenţiată de Caragiale: capacitatea poporului român de a compromite orice lucru serios. Nu a luat în serios comunismul şi nu ia în serios nici capitalismul. Nu se respectă procedurile  - vezi faza cu bugetul asumat de Guvern - şi nu tresare nimeni. Despre poporul român Petre Pandrea spunea că este şi broască ţestoasă şi iepure. 

Cristoiu, despre 30 decembrie 1947: Acel eveniment l-a salvat pe Regele Mihai. Sub conducerea lui s-ar fi făcut, altfel, toate crimele comuniste. Trebuie studiat dacă din punct de vedere constituţional abdicarea a fost forţată sau nu. Este un subiect de controversă politică şi nu istorică. Eu cred că regele nu mai avea ce căuta în fruntea statului. 

Ion Cristoiu, despre primul test pentru evenimentele de acum 30 de ani: Acesta a fost pe 15 decembrie în Iaşi. Trebuia să aibă loc un miting. Au fost câteva sute de oameni... a fost un eşec. Atunci aveau nevoie de un detonator uriaş, care au fost morţii de la Timişoara, 73. Era nevoie de ieşirea românilor în stradă, de aceea s-a lucrat intens. 

Cristoiu, despre teoria teroriştilor: Nu au existat terorişti. A existat o diversiune uriaşă, care nu a fost pusă la cale de români. Dacă o făceam noi însemna că suntem o ţară extraordinară. Nu au rămas urme. Este genul de operaţiune murdară pe care o faci şi pleci cu tot cu morţii. Ceauşeştii au fost executaţi, după părerea mea, pentru că acest plan a făcut parte din diversiune.   

Ion Cristoiu, despre rezoluţia privind comemorarea a 30 de ani de la Revoluţia română: Cei de la Parlamentul European ori erau drogaţi, ori erau beţi când au dat rezoluţia. Parcă îl aud pe Ion Iliescu. Din punct de vedere penal, al rechizitoriului, evenimentele se întind pe perioada 17 decembrie - 30 decembrie. În această perioadă avem două categorii de victime: până pe 22 decembrie la ora 12.05 (271 de persoane) şi cele de după (restul). Puterea îi aparţinea, după ora 12.05, în totalitate lui Ion Iliescu. Ceauşescu era capturat şi dus. Din acel moment se mai fac 800 şi ceva de victime. (...) În afară de Timişoara, în restul ţării au fost evenimente abia după capturarea lui Ceauşescu. Cum poţi să spui că a fost revoluţie în toate oraşele? Buzău este oraş martir...

Ion Cristoiu: Poporul a ieşit, dar nu cu braţele goale ca să înfrunte gloanţele. Ori fi fost câţiva şi care au făcut asta. Dar nu vreau să susţinem această iluzie, pe care au creat-o Iliescu şi Iohannis.  

Cristoiu, despre atitudinea de atunci faţă de Iliescu: Nu toată lumea pupa televizorul la Bucureşti când îl vedea pe Iliescu. Mulţimea a strigat, pe 22 decembrie, „Fără comunişti!” când a apărut Iliescu la balcon. La noi perestroikismul a luat-o, în doar câteva zile, spre capitalism. S-a întâmplat pentru că pe teren au fost serviciile secrete ruseşti şi cele occidentale. Ele s-au pus de acord să îl dea jos pe Ceauşescu. După care cei din Vest au început să împingă un pic cu umărul. 

Ion Cristoiu, despre căderea lui Ceauşescu: Eu nu credeam în veci că o să cadă Ceauşescu. Era prea puternic. Nimeni nu a văzut atunci, nici măcar oamenii din servicii, în căderea lui Ceauşescu venirea capitalismului. Credeam că va veni unul mai luminat. 

Despre cartea „Căderea lui Ceauşescu”, de Radu Portocală: Noutatea acestei cărţi este aceasta: Ceauşescu este pentru prima dată în aceşti 30 de ani un personaj tragic. El spune că tot ce s-a întâmplat în România a fost pus la cale, la fel ca în estul Europei, de Moscova. Ceauşescu nu mai avea, de fapt, nicio putere.   

Cristoiu, despre ziua de 22 decembrie: Eu am întrebat pe 22, la prânz, „Cine e în spatele acestor evenimente?”. Când l-am văzut pe Iliescu m-am liniştit. Deoarece noi toţi aşteptam să vină unul mai liberal, ca Iliescu, unul mai „perestroikist”. Ne săturasem de Ceauşescu. 

Ion Cristoiu, despre decembrie 1989: Au trecut 30 de ani de la evenimentele din decembrie 1989. De ce această bătălie între revoluţie şi lovitură de stat? Iliescu şi ceilalţi... ei nu vor spune niciodată că a fost lovitură de stat, deoarece are o conotaţie negativă. De aceea ei preferă termenul de revoluţie, care este pompos, frumos. Eu nu am spus că a fost lovitură de stat. Am pus nişte întrebări despre ziua de 22 decembrie. Eu, ca gazetar, mi-am pus întrebări chiar atunci când se întâmplau evenimentele.  

Ştirea iniţială: 

Un interviu în exclusivitate cu Ion Cristoiu despre 30 de ani de libertate, 30 de ani de democraţie.

Cum a trăit Ion Cristoiu Revoluţia?
De ce a suspectat o lovitură de stat?
Cum vede mesajele politicienilor acum, la 30 de ani de la Revoluţie?
Suntem într-adevăr liberi?
Ce fel de democraţie trăim?
Prietenie. Dragoste. Ură. Cât s-au schimbat relaţiile umane în cei 30 de ani de libertate?
Care ar trebui să fie prioritatea zero a generaţiei de astăzi?
Ce eveniment sau personalitate l-a marcat în cei 30 de ani de democraţie?

Sunt doar câteva întrebări la care va răspunde Ion Cristoiu, începând cu ora 17.00, la „Marius Tucă Show”, LIVE pe Mediafax.ro.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici