Mihaela Bilic, medic nutriţionist, EXCLUSIV la Marius Tucă Show: ,,În dieta intuitivă trebuie să îţi identifici senzaţiile şi emoţiile pentru a nu le confunda cu foamea!”

  • Mihaela Bilic: Nu vă puneţi în faţă porţii mai mari decât palmele voastre, lăcomia e mare în noi!
  • Mihaela Bilic: Orice cură de slăbire ar trebui interzisă! Scoate omul din relaţia sa directă cu mâncarea
  • Mihaela Bilic: În dieta intuitivă trebuie să îţi identifici senzaţiile şi emoţiile, ca să nu le confunzi cu foamea!
17156 afișări
Imaginea articolului Mihaela Bilic, medic nutriţionist, EXCLUSIV la Marius Tucă Show: ,,În dieta intuitivă trebuie să îţi identifici senzaţiile şi emoţiile pentru a nu le confunda cu foamea!”

Sursa foto: captură video / ”Marius Tucă Show”

Medicul Nutriţionist Mihaela Bilic vorbeşte în emisiunea ,,Marius Tucă Show” despre una dintre marile provocări ale secolului  XXI şi anume aceea de a mânca folosindu-ne simţurile, după ce ani de zile am mâncat raţional.

Cunoscutul medic nutriţionist explică ce înseamnă dieta intuitivă – cel mai noi trend în alimentaţie –, de ce nu trebuie să ne punem în faţă porţii mai mari decât dimensiunea palmelor şi cum ciorba noastră cea de toate zilele este un excelent aliment pentru slăbit.

În plus, aflăm că orice cură de slăbire ar trebui interzisă şi că, nu de puţine ori, mâncarea umple un gol în viaţa noastră, aşa cum s-a întâmplat şi în perioada epidemiei când oamenii au stat în autoizolare.

 

Mihaela Bilic: În pandemie, foarte mulţi au dezvoltat o relaţie afectivă cu mâncarea!

,,Cred că în pandemie oamenii au descoperit mâncarea din altă perspectivă. Anxietatea dată de această izolare s-a manifestat prin prisma schimbării preferinţelor alimentare. (… )Foarte mulţi au dezvoltat o relaţie afectivă cu mâncarea. (…) Ştii câţi copii şi-ar dori să mănânce cu părinţii? Părinţii nu mai au timp. Când stăm împreună la masă ne săturăm cu mai puţină mâncare. În momentul în care suntem singuri vom mânca mai mult cu siguranţă. Sfatul meu ar fi să faceţi diferenţa între mâncare şi lucrurile de ronţăit. Păcătoasele de ronţăit oricum îngraşă.”

 

M. Bilic: În dieta intuitivă trebuie să îţi identifici senzaţiile şi emoţiile!

,,Copiii folosesc simţurile ca să limiteze cât mănâncă.  (…)Ei ştiu cât le trebuie, dar uneori îi forţează părinţii. (…) Mancarea aceea (nr. de fast food) are stimulatori de gust. Plus că mulţi din cei care mănâncă aşa ceva nu primesc ce le trebuie de la părinţi - e un refugiu. Copilul nu descoperă fast food-ul singur.  Când acasă mănânci împreună cu toată lumea nu te mai duci la fast-food. (…) În dieta intuitivă trebuie să îţi identifici senzaţiile şi emoţiile, ca să nu le confunzi cu foamea. De fapt, poţi să fii anxios, trist, poate să îţi fie frică. (...) Această foame a simţurilor o anesteziem cu mâncare. Noi nu mai avem nici un fel de fiori, şi credem că e foame, dar nu e. (…) Noi nu avem timp şi chef să avem grijă de noi, aşa că mergem la nutriţionist. E tristeţe a sufletului, care caută mâncare pentru că nu a primit altceva. Golul acela e uşor de umplut cu mâncare.

 

M. Bilic: Orice cură de slăbire ar trebui interzisă!

Psihologii spun că orice schimbare trebuie să fie susţinută timp de 100 de zile ca sa fie reală. Dacă slăbeşti repede, te ingraşi şi mai repede apoi. (…)

Nu s-a vorbit niciodată despre caloriile din mâncare, despre alimente premise sau interzise.  Se porneşte de la ideea că orice cură de slăbire ar trebui interzisă, pentru că scoate omul din relaţia sa directă cu mâncarea. (…) Acest lucru este teribil. În momentul în care noi cedăm cuiva grija noastră n-are cum să se termine cu bine. Oamenii nu mai au timp să îşi acorde atenţie. (…) Oamenii cărora tu le dai o dietă, după aceste diete repetate ei vor pierde cu totul contactul cu corpul lor şi niciodată nu vor mai şti care sunt mesajele de la corp pentru că toată alimentaţia se duce în sfera raţionala. Mintea nu simte, mintea nu are senzaţii. Are doar gânduri şi idei. (…) Nu mai trebuie să facem alegerile cu mintea, ci trebuie să ne întoarcem la senzaţiile din corpul nostru.”
 

Ciorba, aliment de slăbit!

,,Nici eu nu mai mănânc 3 mese pe zi. O cafea cu lapte îmi ţine de foame până după prânz. Nu sunt o persoană matinală.  (…) La prânz e obligatoriu o ciorba sau o supă cremă.  (…) Atâta vreme cât e, ciorba e safe, e de slăbit. Seara, o bucată de peşte sau carne cu legume. Acoperi tot spectrul de alimente de care ai nevoie. (…)
La legume e dezlegare, orice şi oricât! Toată lumea e de acord că nu mâncăm niciodată suficiente legume. (…) Cartoful sau fasolea boabe nu sunt legume. (…) Uleiul face diferenţa.  Absoarbe ca un burete. Orezul, paştele şi cartofii absorb uleiul într-un mod în care noi nu realizăm. (…) Pentru o familie normal, o sticlă de ulei trebuie să ţină o lună. La noi  cred că durează nici măcar o săptămână.”

 

M. Bilic: Mâncaţi cu simţurile şi vă veţi sătura!

,,Nici un lucru mâncat cu simţurile nu poate fi un morman. (…)Nu va puneţi în faţă porţii mai mari decat palmele voastre, lăcomia e mare în noi. Mâncaţi cu simţurile, şi veţi vedea că vă veţi sătura. (…)Când mâncarea ajunge între intestinul subţire şi cel gros, mintea spune "m-am săturat". Ca să se întâmple în timp util, trebuie reduse porţiile şi mâncat mai lent. (…) Dacă oferi unui copil o cutie de bomboane le mănâncă pe toate repede. Oferă-i doua bomboane şi le mănâncă încet şi cu grijă.”

 

Despre lactate şi shaorma

,,Lactatele sunt foarte bune pentru slăbit. (…) Gen iaurt, kefir. Laptele are 87% apă. Vara avem parte de remineralizare. Iaurtul taie apetitul. Oamenii care trăiesc în ţările calde apreciază ayranul. Mănânc şi shaorma. Dar partea problematică e pâinea, de fapt şi sosurile. Carnea nu a făcut vreodată rău.”

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici