ALDE: PNL e încă membru. Suntem încrezători că nu se va alătura familiei politice a lui Băsescu

ALDE afirmă că PNL este, în acest moment, membru al Alianţei, că niciun alt partid european nu a primit vreo cerere de afiliere, care ar contraveni actualelor prevederi statutare ale PNL, şi că este încrezător că liberalii români nu se vor alătura familiei politice europene a lui Traian Băsescu.

395 afișări
Imaginea articolului ALDE: PNL e încă membru. Suntem încrezători că nu se va alătura familiei politice a lui Băsescu

ALDE: PNL e încă membru. Suntem încrezători că nu se va alătura familiei politice a lui Băsescu (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Referitor la speculaţiile apărute în diverse publicaţii româneşti şi din UE, ALDE doreşte să clarifice că PNL este membru deplin al Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa. În urma demisiei liderului Crin Antonescu, va avea loc un congres pe 28 iunie 2014, membrii PNL urmând să discute, printre altele, afilierea lor europeană. Orice schimbare a afilierii Partidului necesită schimbarea unor prevederi din statut de către Congres", se arată într-un comunicat ALDE.

Alianţa precizează că până astăzi, niciun alt partid european nu a primit vreo cerere de afiliere, în condiţiile în care aceasta ar contraveni actualelor prevederi statutare ale PNL.

"ALDE este încrezător că PNL va rămâne în Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa în loc să se alăture familiei politice a preşedintelui României, Traian Băsescu", se mai arată în comunicat.

Vicepreşedintele PNL Sorin Frunzăverde a declarat marţi pentru MEDIAFAX că aderarea efectivă a liberalilor la PPE se va produce până la începutul lunii iulie, precizând că a fost transmisă documentaţia necesară, iar Adina Vălean ar putea fi vicepreşedinte al Parlamentului European

Frunzăverde a fost întrebat care este stadiul aderării PNL la PPE, în condiţiile în care s-a vorbit despre termenul de 2 iunie pentru oficializarea acestui lucru. "Din ce ştiu, au fost făcute diligenţele birocratice în sensul ăsta şi ieri cei şase reprezentanţi au intrat în grupul PPE al Parlamentului European. Deci, ieri s-a constituit delegaţia României în grupul PPE, care este formată din 15 membri, asta înseamnă şi cei şase membri ai PNL. Practic, de facto, asta consfinţeşte apartenenţa noastră la PPE. Afilierea efectivă se consumă undeva până la începutul lunii iulie (...) A fost o greşeală, s-a confundat 3 iunie cu 3 iulie, asta a fost greşeala. Am văzut şi eu că au fost contradictorii. Să nu-şi facă nimeni probleme, suntem ca şi aderaţi", a declarat Frunzăverde.

El a fost întrebat de poziţiile pe care europarlamentarii PNL le pot negocia în Parlamentul European câtă vreme afilierea oficială la PPE nu s-a produs. "Preşedinţii delegaţiei României sunt Vălean şi Stolojan, ei sunt conducătorii delegaţiei formată din 15 membri, delegaţia României în PPE. Marian Jean este vicepreşedintele grupului PPE, al întregului grup PPE, şi sperăm că Adina Vălean va fi vicepreşedintele Parlamentului European", a mai spus Frunzăverde.

El a afirmat că, din punct de vedere al numărului de europarlamentari români în grupul PPE, sunt justificate solicitările liberalilor. Informaţiile iniţiale furnizate de reprezentanţi ai PPE arătau că o decizie privind trecerea PNL la popularii europeni urma să fie luată în 2 iunie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici