Ambasadorul Olandei a vorbit în română când i-a prezentat lui Băsescu scrisorile de acreditare

Preşedintele Traian Băsescu l-a primit, marţi, pe ambasadorul agreat al Olandei în România, Johannes Hendrik Mattheus van Bonzel, oficialul olandez vorbind în limba română atunci când i-a înmânat şefului statului scrisorile de acreditare.

Johannes Hendrik Mattheus van Bonzel (Imagine: Razvan Lupica/Mediafax Foto)

"Domnule preşedinte, vă rog să-mi permiteţi să vă prezint scrisorile prin care regina Beatrix mă acreditează ambasador plenipotenţiar şi extraordinar al Olandei în România", i s-a adresat oficialul olandez preşedintelui Traian Băsescu.

Şeful statului a primit scrisorile de acreditare şi a dat mâna cu oficialul olandez, după care s-a fotografiat alături de acesta.

Johannes Hendrik Mattheus van Bonzel a venit la Palatul Cotroceni alături de soţia sa, Christine. În cadrul ceremoniei de prezentare a scrisorilor de acreditare, oficilialul olandez i-a prezentat-o preşedintelui Băsescu pe soţia sa, şeful statului român invitând-o şi pe aceasta pentru fotografia oficială.

După fotografia oficială, preşedintele Traian Băsescu şi ambasadorul Olandei au mers la o discuţie în biblioteca Palatului Cotroceni.

Diplomatul olandez a fost trimis la post la Bucureşti încă din decembrie 2011.

Matthijs van Bonzel declara, în urmă cu o lună, într-un interviu pentru MEDIAFAX, că încă aştepta programarea la Palatul Cotroceni, pentru a-i prezenta preşedintelui Traian Băsescu scrisorile sale de acreditare.

Întrebat cine este de învinovăţit pentru că, la peste patru luni de la sosirea la Bucureşti, încă aşteaptă această întâlnire, diplomatul spunea: "Este prerogativa oricărui şef de stat să primească ambasadori. Deci, asta este situaţia şi eu aştept invitaţia sa".

Partidul Laburist din Olanda, aflat în opoziţie, ceruse anterior Ministerului olandez de Externe explicaţii în legătură cu amânarea acreditării ambasadorului olandez la Bucureşti, în contextul în care cercurile diplomatice cred că România blochează acreditarea pe fondul disensiunilor privind aderarea la Schengen.

Şi ambasadorul României în Olanda a fost acreditat zilele acestea.

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, sâmbătă, decretul privind acreditarea lui Ireny Comaroschi în calitatea de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Olanda.

Olanda este o ţară cu care dialogul politic al României a fost marcat în ultimii doi ani de opoziţia exprimată constant de autorităţile de la Haga faţă de aderarea României la Spaţiul Schengen. La Consiliul European din martie s-a stabilit ca o decizie privind aderarea României şi Bulgariei să fie luată în septembrie, însă oficiali olandezi au subliniat că această decizie depinde de constatarea unor progrese în raportul pe care Comisia Europeană îl va prezenta în iulie, în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).

Guvernul olandez condus de premierul Mark Rutte, care s-a bazat şi pe sprijinul formaţiunii naţionaliste de dreapta a lui Geert Wilders, cu o atitudine foarte critică faţă de România şi Bulgaria, a demisionat în urmă cu două săptămâni, data alegerilor legislative anticipate fiind fixată pentru 12 septembrie.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

comentează și tu Momentan sunt 3 comentarii
Taguri:
BĂSESCU ,
AMBASADOR OLANDA ,
COMENTARII
  • Cleo 8 mai 2012

    A vrut si presedintele sa-i raspunda in olandeza dar facuse o anestezie cu whisky si avea limba amortita.

  • Lipsa de tact, pardonabila ! 8 mai 2012

    Presedintele prefera maghiara sau araba !

  • JJ 8 mai 2012

    Alino, sä te footä câinii si eu sä fiu înaintea lor..! Coorvo..

  • vezi toate comentariile
COMENTEAZĂ ŞI TU
Eroare: Câmpurile marcate cu roşu nu sunt valide!
Comentariul a fost adǎ ugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numǎrul din imagine:

* Faceţi click pe imagine pentru a genera alt numǎr
ŞTIRILE ZILEI
Versiunea: mobil  |  completa
ULTIMA ORĂ
DIVORŢEAZĂ! Anunţul făcut după 30 de ani de căsătorie: „S-a şi mutat de acasă”