Ambasadorul Poloniei la Bucureşti: Acţiunile Rusiei au afectat percepţia asupra securităţii

Ambasadorul Poloniei la Bucureşti, Marek Szcygiel, a declarat că recentele acţiuni ale Rusiei în regiune au afectat percepţia asupra securităţii şi a măsurilor care se impun pentru asigurarea ei, alocarea a 2% din PIB pentru apărare fiind un aspect care ţine de credibilitatea statelor membre NATO.

241 afișări
Imaginea articolului Ambasadorul Poloniei la Bucureşti: Acţiunile Rusiei au afectat percepţia asupra securităţii

Ambasadorul Poloniei la Bucureşti: Acţiunile Rusiei au afectat percepţia asupra securităţii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Prezent joi la dezbaterea "Strategiile Naţionale de Apărare ale României şi Poloniei în contextul geopolitic actual”, organizată de Tineretul Naţional Liberal, ambasadorul Poloniei la Bucureşti a subliniat că alocarea a 2% din PIB pentru apărare, până la sfârşitul acestui deceniu, este un aspect care ţine de credibilitatea partenerilor alianţei, iar nerespectarea acestui angajament ridică semne de întrebare legitime privind implicarea statului respectiv. Potrivit acestuia, în contextul geopolitic actual, Polonia alocă 30% din cele două procente din PIB pentru modernizarea tehnicilor militare.

Diplomatul a mai spus că un aspect important este securitatea economică şi demografică, care capătă un rol crescut, în contextul presiunilor Federaţiei Ruse."Demografia şi securitatea economică sunt factori care capătă o importanţă crescută, în contextul necesităţii de a ne consolida libertatea de acţiune economică şi de a rezista presiunilor economice ale Federaţiei Ruse, care prin instrumente economice încearcă să atingă scopuri politice", a declarat Marek Szcygiel, precizând că NATO trebuie să deţină, în primul rând, capabilităţile militare menite să asigure respectarea articolului 5 al Tratatului Nord – Atlantic, Tratului, care presupune intervenţia NATO în cazul unei agresiuni.

Marek Szcygiel a susţinut că agresiunea Rusiei împotriva Georgiei, anexarea ilegală a Crimeei, precum şi războiul din Ucraina au afectat percepţia asupra securităţii naţionale şi a măsurilor care se impun pentru asigurarea ei, precizând că NATO şi EU sunt structuri menite să ofere îndrumare şi susţinere statelor membre prin documentele programatice, în contextul încercărilor Moscovei de a reface graniţele fostului Imperiu Sovietic.

"NATO trebuie să deţină capabilităţile militare care se află în spatele angajamentelor politice asumate. Anul viitor la Summit-ul NATO de la Varşovia, trebuie să încercăm să asigurăm echilibrul între obiectivele aliaţilor, dar fără să neglijăm prevederile art. 5 al Tratului Alinaţei", a mai afirmat Marek Szcygiel.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici