ANALIZĂ: La Parlamentul European, deputaţii primesc bani din care îşi asigură cazarea, doar pentru zilele de prezenţă

Eurodeputaţii primesc o diurnă de la Parlamentul European, din care să îşi asigure cazarea şi masa, pentru care nu trebuie să justifice modul de cheltuire, dar pe care nu o încasează decât dacă sunt prezenţi la lucrări şi dacă votează.

581 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: La Parlamentul European, deputaţii primesc bani din care îşi asigură cazarea, doar pentru zilele de prezenţă

Parlamentul European (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Diurna eurodeputaţilor este de 298 de euro pentru cazare şi masă pe zi, dar numai pentru zilele în care participă la lucrările PE, iar atunci când sunt sesiuni de vot doar dacă votează.

De asemenea, spre deosebire de parlamentarii de la Bucureşti, eurodeputaţii nu dispun de maşină de serviciu cu şofer. Parlamentul European are însă un parc de maşini la Bruxelles şi Strasbourg, de care eurodeputaţii se pot servi, la comandă, pentru curse locale, cum ar fi deplasarea la aeroport.

"Europarlamentarii au dreptul la mai multe tipuri de sume care se decontează în funcţie de activitate. Avem o diurnă, sumă zilnică, pe care o primim numai cu condiţia să fim prezenţi la activităţi. În timpul sesiunilor de vot, o primim numai dacă votăm. Parlamentul nu cere niciun fel de justificare a cheltuirii acestor sume, fiind decizia fiecărui deputat cum îşi rezolvă cazarea", a declarat pentru MEDIAFAX eurodeputatul Iuliu Winkler de la UDMR, unul dintre puţinii aleşi europeni din România care a acceptat o discuţie pe această temă.

El a insistat asupra faptului că diurna este decontată de PE numai dacă aleşii europeni se prezintă la lucrări, prezenţa fiind strict contorizată inclusiv la şedinţele plenare în care sunt programate voturi.

Astfel, dacă un eurodeputat votează la mai puţin de jumătate dintre voturile programate, diurna pe ziua respectivă îi este înjumătăţită.

Sistemul PE este flexibil, permiţându-le eurodeputaţilor să opteze singuri pentru cazarea în apartamente închiriate sau la hotel şi pentru nivelul de confort pe care îl consideră necesar. Deşi suma care revine din diurnă poate ajunge la peste 4.000 de euro pe lună, o sumă mai mult decât suficientă la prima vedere pentru cazare şi masă chiar şi la preţurile din Bruxelles şi Strasbourg, sistemul de decontare este totuşi condiţionat strict la prezenţă.

Banii pentru cazare şi masă nu sunt puşi la dispoziţia eurodeputaţilor în avans, ci decontaţi ulterior, după verificarea situaţiilor de prezenţă.

Majoritatea eurodeputaţilor optează pentru închirierea unui apartament în Bruxelles, unde PE are activitate 2-3 săptămâni pe lună, iar pentru cele 3-4 zile pe lună când activitatea se desfăşoară la Strasbourg se orientează spre hotelurile din zonă.

Închirierea unui apartament cu două camere la Bruxelles variază, în funcţie de zonă şi confort, între 800 şi 1.200 de euro, în timp ce pentru o locuinţă centrală şi confortabilă, cu trei camere, preţurile încep de la 1.400-1.500 de euro.

Hotelierii din Strasbourg încearcă să profite de pe urma cererii care fluctuează în funcţie de activitatea PE, o cameră pe noapte la 3-4 stele putând ajunge şi la 200-250 de euro.

Datorită faptului că diurna nu trebuie justificată, combinaţiile private la care pot recurge eurodeputaţii pentru a face economii la cazare sunt numeroase.

Un ales european harnic, cu prezenţă asiduuă la lucrări şi cu certitudinea că va fi inclus şi în viitor pe lista de candidaţi a partidului său, e liber să ia decizia de a plăti din diurnă inclusiv rata unui împrumut pentru achiziţia unui apartament în Bruxelles, care va rămâne în final în proprietatea sa, nu a PE. Mai ales în ţări ca Germania, Franţa şi Italia sunt eurodeputaţi cu mai multe mandate la activ, cu grad mare de specializare în problematicile PE.

Mulţi dintre eurodeputaţi preferă şi să evite tarifele ridicate ale hotelurilor din Strasbourg şi să se cazeze, în cele 3-4 zile când PE se mută aici, în orăşele învecinate, cum ar fi Kehl, la o distanţă de numai câţiva kilometri, dincolo de frontiera cu Germania.

Europarlamentarii descurcăreţi pot face astfel din diurnă economii care se adaugă salariului lunar brut de 7.600 euro.

Sume importante sunt alocate de PE şi pentru cheltuielile administrative ale birourilor aleşilor europeni, transportul şi deplasările externe, precum şi pentru salariile staff-ului, însă decontarea acestora se face după un set de reguli precise.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici