Antonescu, despre descentralizare: E posibil ca porturile să rămână la Ministerul Transporturilor

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, la finalul şedinţei USL, că s-a ajuns la un consens asupra proiectului privind descentralizarea, fiind agreat principiul că "se va descentraliza tot ce se poate descentraliza". Antonescu a precizat, luni seară, că este posibil ca porturile dunărene să rămână în administrarea Ministerului Transporturilor.

1260 afișări
Imaginea articolului Antonescu, despre descentralizare: E posibil ca porturile să rămână la Ministerul Transporturilor

Antonescu: Am ajuns la un consens în USL, descentralizeazăm tot ce trebuie şi se poate descentraliza

"În ceea ce priveşte descentralizarea, mergem fără niciun fel de ezitare pe un proiect major, pe un proiect important, complicat în multe din aspectele sale, dar ideea este de a descentraliza cu adevărat tot ceea ce practic este posibil să fie descentralizat. Descentralizarea nu este în viziunea noastră o negociere între reprezentanţii administraţiei publice locale şi miniştri, «mai dă de la tine, mai las de la mine». Nu are sub nicio formă drept criteriu cine şi din ce partid este ministru la un anumit minister în acest moment, ci are drept criteriu funcţionalitatea instituţiilor, modernizarea administraţiei, aproprierea deciziei cu toate componentele sale", a declarat Antonescu.

Liderul PNL a precizat că proiectul descentralizării a intrat "în ultima fază de pregătire", ajungându-se la un consens în USL, iar săptămâna aceasta va fi aprobat în Guvern.

Premierul Victor Ponta a anunţat, după şedinţa USL, că Guvernul va adopta, în 14 noiembrie, proiectul de Lege privind descentralizarea, angajarea răspunderii Executivului în faţa Parlamentului urmând să aibă loc în 19 noiembrie, în condiţiile în care termenul va fi agreat şi de Parlament.

"În ziua de 14 vom avea şedinţa de Guvern în care finalizăm şi adoptăm proiectul Legii descentralizării. Proiectul va pleca imediat la Parlament, cu propunerea din partea noastră - sigur, dacă Birourile reunite vor fi de acord - ca prezentarea Legii descentralizării asupra căreia ne angajăm răspunderea să fie făcută în data de 19, marţi, conform calendarului constituţional şi, după aceea, eventual, să poată fi parcurse şi celelalte proceduri constituţionale, în aşa fel încât Legea descentralizării să intre în vigoare de la 1 ianuarie", a spus Ponta.

Antonescu, despre descentralizare: E posibil ca porturile să rămână la Ministerul Transporturilor

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni seară, la finalul unei şedinţe cu miniştrii liberali, că este posibil ca porturile dunărene să rămână în administrarea Ministerului Transporturilor, în urma procesului de descentralizare, precizând că este vorba de angajamente europene.

Antonescu a precizat că au fost discuţii asupra unor "tuşe finale" în cazul proiectului descentralizării.

"Sunt probleme legate de administraţia porturilor dunărene şi am discutat în detaliu cu ministrul Transporturilor, cu doamna Ramona Mănescu, privitoare la anumite constrângeri. Pentru că aici există nişte înţelegeri europene, nişte angajamente în curs de dezvoltare şi de aceste lucruri se va ţine cont în forma finală a descentralizării", a susţinut preşedintele PNL.

El a fost întrebat dacă porturile dunărene vor trece în administrarea consiliilor judeţene sau vor rămâne în cea a ministerului Transporturilor.

"Este posibil să rămână la Ministerul Transporturilor şi infrastructurii din motivele pe care vi le-am spus. Dar căutăm pe de altă parte formule ca şi administraţiile locale, după caz, că e vorba de muncipii, că e vorba de Consilii Judeţene, să poată desfăşura activităţi", a precizat Antonescu.

Liderul PNL a menţionat că există "o dorinţă maximă a descentralizării", dar aceasta are nişte limite şi constrângeri.

De asemenea, Antonescu a precizat că în cazul agenţiilor de prestaţii sociale vor trebui să mai existe discuţii cu ministrul Muncii.

Antonescu a mai menţionat că urmează noi discuţii în cadrul grupului de lucru din USL asupra proiectului privind descentralizarea, până se va ajunge la o formă finală ce va fi adoptată de Guvern.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici