Antonescu: Comisia de la Veneţia recomandă să nu definim exact puterile în stat. Vom medita la acest lucru

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a precizat, vineri, că reprezentanţii Comisiei de la Veneţia au recomandat membrilor Comisiei de revizuire a Constituţiei să renunţe la articolul care descrie exact puterile în stat, el arătând că se va medita la acest lucru.

480 afișări
Imaginea articolului Antonescu: Comisia de la Veneţia recomandă să nu definim exact puterile în stat. Vom medita la acest lucru

Crin Antonescu (Imgine: Thomas Campean/ Mediafax Foto)

"Este o discuţie care s-a purtat şi aici - dacă puterea executivă este desemnată ca fiind strict Guvernul, atunci unde este preşedintele, fiind evident că preşedintele are atribuţii de natură executivă foarte clare? Recomandarea Comisiei de la Veneţia este să renunţăm la articolul care descrie cine este exact puterea legislativă, cine este exact puterea executivă şi cine puterea judecătorească pentru că, în opinia domniilor lor, este suficientă forma actuală a Constituţiei", a spus Antonescu.

El a arătat că reprezentanţii Comisiei de la Veneţia au considerat că forma actuală a Constituţie este suficientă, pentru că vorbeşte de separarea puterilor în stat, de echilibrul puterilor în stat şi de cooperarea acestora fără însă a le defini foarte strict.

"Recomandarea domniilor lor, la care vom medita, este aceea de a nu mai descrie exact conţinutul celor trei puteri", a spus Antonescu.

Preşedintele PNL a spus, pe de altă parte, răspunzând unei întrebări, că se va ţine cont de observaţiile Consiliului Legislativ referitoare la proiectul de Constituţie, în condiţiile în care una dintre aceste observaţii era legată de definirea puterilor în stat şi de faptul că preşedintele nu mai este definit ca parte a puterii executive.

Comisia de revizuire a Constituţiei a adoptat, în 10 iunie, un amendament formulat de senatorul PNL Tudor Chiuariu care stipulează că puterea legislativă este reprezentată de Parlament, puterea executivă - de Guvern şi puterea judecătorească - de ÎCCJ şi celelalte instanţe judecătoreşti.

Articolul 1, alineatul (4), care în Constituţia actuală are următorul cuprins: "Statul se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor - legislativă, executivă şi judecătorească - în cadrul democraţiei constituţionale" a fost modificat, fiind propus următorul conţinut: "Statul se organizează potrivit principiilor separaţiei, echilibrului şi cooperării loiale a puterilor - legislativă, executivă şi judecătorească - în cadrul democraţiei constituţionale. Puterea legislativă este reprezentată de Parlament, puterea executivă este reprezentată de Guvern şi de celelalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, iar puterea judecătorească este reprezentată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de celelalte instanţe judecătoreşti".

Senatorul PDL Alin Tişe a criticat în comisie adoptarea acestui amendament, arătând că PNL doreşte să scoată instituţia Preşedinţiei din cadrul puterilor executive.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici