Antonescu, despre declaraţiile lui Tăriceanu: Nu ne putem bate joc de munca a mii de colegi

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, sâmbătă, referitor la declaraţiile lui Călin Popescu Tăriceanu, că i se pare "cu totul şi cu totul întristător" faptul că cineva care nu foloseşte circuitele competiţionale ale partidului face declaraţii de natură "să afecteze" poziţia şi imaginea PNL.

630 afișări
Imaginea articolului Antonescu, despre declaraţiile lui Tăriceanu: Nu ne putem bate joc de munca a mii de colegi

Crin Antonescu (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

"Mi se pare cu totul şi cu totul întristător faptul că cineva care nu candidează la Congres, nu a candidat pentru un post de ministru, care nu a candidat la conducerea unui grup parlamentar, care nu foloseşte circuitele competiţionale ale partidului, discuţiile deschise şi permanente ale forurilor politice în care este membru pentru a putea propune, critica sau candida face declaraţii de natură evident să afecteze poziţia PNL, imaginea PNL şi imaginea USL", a spus Antonescu, într-o conferinţă de presă.

"Pentru că, în fond, ce avem noi - după succesul extraordinar pe care această construcţie politică l-a avut la alegerile locale, la alegeri parlamentare, avem o regrupare disperată a adversarilor noştri politici reali, în încercarea post-alegeri de a dezbina Uniunea Social Liberală şi de a inocula electoratului, atât cât poate convinge această propagandă şi aceşti adversari politici, ideea că Uniunea Social Liberală nu va rezista, ideea că partidele din Uniunea Social Liberală vor ajunge la conflicte fundamentale, ideea că partenerii din Uniunea Social Liberală nu-şi vor ţine cuvântul, ideea că Uniunea Social Liberală nu are, de fapt, un candidat pe Preşedinţie sau are, dar o să mai vedem noi. Nu se poate, la experienţa politică a unui om ca domnul Tăriceanu, nu se poate să nu înţelegi că este jenant ca deja, în repetate rânduri, să vii şi să spui ceea ce spun şi ceea ce vor să audă adversarii politici ai acestui partid", a adăugat el.

Antonescu a amintit că PNL are peste câteva săptămâni un Congres, "în care orice se poate propune şi în care orice se poate decide".

El a menţionat că nu are "niciun fel de problemă" ca în PNL să se facă şi alegeri primare, "lăsând la o parte faptul că este de necomparat sistemul politic american cu sistemul politic din România, lăsând la o parte faptul că sunt de necomparat motivele, condiţiile, împrejurările în care, în Franţa, de exemplu, s-au făcut astfel de alegeri cu realitatea din România".

"Putem să facem orice. Nu putem să acceptăm, însă, ca unul sau altul dintre noi să calce în picioare, să irosească bună parte din munca a zeci de mii de liberali, din munca unor oameni care au construit, cu mare greutate, în condiţii de maximă dificultate, actualul statut şi actuala statură a PNL în administraţia publică locală, în Parlamentul României, în Guvern şi, repet, în conştiinţa publică, propunându-ne un singur lucru: să nu avem nimic, să desfiinţăm ceea ce avem, să facem alegeri primare, peste un an şi jumătate. Dar de ce nu le facem acum? Dar de ce nu ne spune clar cineva: «Sunt mai bun decât Antonescu! Cred că sunt mai bun! Cred că iau mai multe voturi! Ignor sondaje, ignor voturi care s-au dat, facem acum alegeri!». Nu se poate accepta, când un partid are un asemenea atu, când o alianţă are un asemenea atu în faţa cetăţenilor, coerenţa unui angajament, claritatea şi curajul de a propune şi de a expune persoane investite politic, după toate regulile democratice pentru anumite demnităţi, nu se poate să spunem: «nu avem nimic, suntem în situaţia PDL-ului». Ne spune la anul, domnul Tăriceanu, când doreşte domnia sa să hotărâm candidatul la Preşedinţie, al PNL sau al USL", a continuat el.

Crin Antonescu a menţionat că au existat şi reacţii mai dure ale unor liberali şi că el nu a făcut decât să încerce să limiteze "un val de comunicare publică şi de contrareacţie la aşa ceva". "Nu am şi nu am avut niciodată sentimentul că există ceva ce nu putem discuta, ce nu putem propune sau ce nu putem decide în PNL. Am, însă, convingerea - şi am avut-o întotdeauna - că nu ne putem bate joc de munca a mii şi mii de colegi, că nu ne putem bate joc de numele acestui partid şi că aceia dintre noi, care au ajuns în situaţia de marionete ale propagandei lui Traian Băsescu, trebuie să decidă dacă mai doresc să continue să facă parte, să reprezinte şi să servească PNL. Decizia este a lor, decizia nu a fost şi nu poate fi, decât în cazuri de forţă majoră, una administrativă", a adăugat el.

El a menţionat că tema candidatului la alegerile prezidenţiale din partea USL nu este una de actualitate şi a amintit că, în cadrul Uniunii, nişte congrese au stabilit "foarte clar" asupra candidaturii la viitorul scrutin.

"În PNL această chestiune a fost tranşată, în partidele din USL, în USL a fost tranşată", a adăugat liderul PNL.

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu propune ca desemnarea candidatului PNL la Preşedinţie să se facă printr-un scrutin intern, aşa cum se întâmplă în alte ţări, menţionând că cel desemnat va trebui să aibă şansele cele mai mari de a obţine mandatul prezidenţial.

"Propunerea mea e ca în PNL desemnarea candidatului (la Preşedinţie, n.r.) să se facă printr-un scrutin intern", a spus Tăriceanu, vineri, într-o conferinţă de presă.

Tăriceanu a apreciat că în organizarea alegerilor interne în PNL pentru desemnarea candidatului la alegerile prezidenţiale ar trebui să se desfăşoare cel mai devreme în martie 2014, precizând că această idee ar duce la modernizarea necesară partidului.

"Aceste alegeri interne (pentru desemnarea candidatului la prezidenţiale, n.r.) trebuie organizate nu mai devreme de martie 2014. Nu există niciun fel de raţiune pentru a le organiza mai devreme, în ţările democratice în care se practică acest sistem se organizează că puţine luni înainte de alegerile propriu-zise. În Statele Unite ele se organizează exact în toiul verii, sunt cele două convenţii. Orice alt sistem, orice altă încercare de a stabili candidatul de pe acum ar însemna o acţiune prematură şi care, după părerea mea, s-ar constitui într-o mare eroare. Ar însemna că a renunţa la această formulă înseamnă că ratăm ceea ce numesc eu modernizarea partidului şi posibilitatea de a motiva membrii noştri sau alţi oameni care doresc să se alăture PNL", a afirmat Tăriceanu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici