Antonescu despre telegramele Wikileaks: Se face, deocamdată, pe ceea ce a apărut, un tapaj exagerat

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, comentând telegramele atribuite ambasadei SUA şi care ar fi fost obţinute de Wikileaks, că, deocamdată, pe ceea ce a apărut, se face "un tapaj exagerat" şi că lucrurile prezentate se ştiau.

48 afișări
Imaginea articolului Antonescu despre telegramele Wikileaks: Se face, deocamdată, pe ceea ce a apărut, un tapaj exagerat

Antonescu despre telegramele Wikileaks: Se face, deocamdată, pe ceea ce a apărut, un tapaj exagerat (Imagine: Thomas Campean/Mediafax Foto)

"Ce am aflat? Că sunt oameni care au interese politice? Că sunt pesedişti care au o părere proastă despre alţi pesedişti? Că Băsescu controlează serviciile secrete, cum spun americanii clar într-un raport? Lucrurile astea le ştiam şi eu cred că se face, deocamdată, pe ceea ce a apărut, un tapaj exagerat. Oricum, nu schimbă cu nimic. Marile probleme ale României azi nu sunt să vedem ce părere au americanii sau cum erau intoxicaţi americanii în 2007", a spus Antonescu.

Întrebat ce părere are despre referirile la faptul că Mircea Geoană s-ar fi întâlnit cu Traian Băsescu sau despre dosarele lui Adrian Năstase, Antonescu a răspuns: "Şi aici ce avem nou? Avea cineva, băsist sau antibăsist, avea cineva îndoiala că domnul preşedinte dirijează, hotărăşte când se deschid dosare, când se închid dosare? Eu, unul, nu aveam niciun fel de îndoială. Dacă vreţi, avem un element nou în sensul că e o dovadă - până acum se cereau dovezi - dar spectaculos nu e".

Presa din România a publicat duminică seară o serie de telegrame atribuite ambasadei SUA şi care ar fi fost obţinute de Wikileaks, organizaţia condusă de Julian Assange.

Telegramele, datând din perioada 2004-2009, fac referire în special la situaţia politică din România. Astfel, printre altele, în telegrame este realizat un top al oligarhilor şi al baronilor locali, se vorbeşte despre întâlnirea preşedintelui Băsescu cu directorul FBI, despre suspendarea şefului statului, despre relaţiile lui Mircea Geoană cu Moscova şi cu omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu. Totodată, în telegrame se face referire şi la o discuţie tensionată dintre Geoană şi Băsescu pe tema dosarelor lui Năstase, despre încercările lui Viorel Hrebenciuc de a împiedica suspendarea preşedintelui, despre dosare compromiţătoare privindu-l pe Dan Voiculescu, despre comentariile lui Vasile Blaga care nu susţinea o alianţă a PDL cu PSD în 2009, dar şi despre crima organizată din România sau problemele de la centrala de la Cernavodă.

Ambasada SUA la Bucureşti a precizat, luni, că Departamentul de stat nu comentează cu privire la materiale care este posibil să fi ajuns în presă, misiunea diplomatică menţionând că nu se poate pronunţa asupra autenticităţii nici unui document oferit presei.

"Departamentul de stat nu comentează cu privire la materiale, inclusiv documente confidenţiale, care este posibil să fi ajuns în presă. Noi nu ne putem pronunţa asupra autenticităţii nici unui document oferit presei", a comunicat Ambasada SUA.

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a declarat, luni, răspunzând întrebărilor jurnaliştilor, că nu are niciun comentariu legat de telegramele atribuite misiunii diplomatice care au apărut în presă, adăugând că acestea "vorbesc de la sine".

Întrebat cum comentează conţinutul telegramelor apărute în presă, Mark Gitenstein a răspuns: "Nu, nu am niciun comentariu. Aveţi toate cablogramele, le puteţi citiţi singuri".

La insistenţele jurnaliştilor, Mark Gitenstein a mai declarat: "Nu. Nu am niciun comentariu, ele vorbesc de la sine".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici