Antonescu: Indiferent de numărul de voturi, avem ca senatori egală demnitate politică şi parlamentară

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a făcut, joi, un apel către senatori să îşi "consume" confruntările politice "în parametrii formalităţii de dialog şi de respect" şi să contribuie la consolidarea Parlamentului în raportul cu puterea executivă.

246 afișări
Imaginea articolului Antonescu: Indiferent de numărul de voturi, avem ca senatori egală demnitate politică şi parlamentară

Crin Antonescu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Odată alegerile terminate, cu toate comentariile îndreptăţite sau chiar critice îndreptăţite referitoare la legea electorală în vigoare în baza căreia toţi am fost aleşi, aş vrea să convenim, la startul acestei legislaturi, că toţi, indiferent de numărul de voturi, de procentul, de paragraful de lege în urma căruia am fost aleşi, avem ca senatori ai României egal demnitate politică şi parlamentară", a spus Antonescu.

El a adăugat că, în politică, există partide mai mari, partide mai mici, există putere, există opoziţie, partide mari pot chiar să dispară, cele mici pot să crească, iar "partidele, ca şi actorii politici, sunt trecători, apar dispar, cresc, descresc, se schimbă".

Crin Antonescu a arătat, în acest sens, că, dincolo de aceste variabile, trebuie să fie păstrate "constantele respectului pentru egala demnitate a calităţii de parlamentar, indiferent de mărimea partidului, indiferent de condiţiile legii electorale, de cine e la putere şi la opoziţie".

Acesta a menţionat că există o bună tradiţie a Senatului, ca spaţiu al dialogului şi confruntării politice civilizate şi că, în legislatura trecută, dominată de conflicte politice intense, majore, această Cameră legislativă a fost un loc în care mereu s-a respectat "dreptul la dialog, dreptul la exprimare şi o atmosferă perfect civilizată".

El i-a îndemnat pe senatori să păstreze această "distanţă democratică, civilizată, respectuoasă.

Preşedintele Senatului a subliniat că Parlamentul trebuie să fie în realitate epicentrul vieţii politice, organul reprezentativ suprem al poporului român şi să facă în realitate ceea ce scrie Constituţia, "să învestească şi să controleze activitatea guvernului".

Potrivit afirmaţiilor sale, sunt paşi mari de făcut în acest sens, în condiţiile în care, de mai multe ori, Parlamentul "s-a comportat sau a fost redus la stadiul de anexă a Executivului".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici